Čaj

Čaj patrí v súčasnej dobe k najčastejšie konzumovaným nápojom. Jeho celosvetová obľuba nemá konkurencie a preto sa čaj stal, hneď po vode, druhým najobľúbenejším nápojom. Niet sa čo čudovať. Vďaka širokému výberu z takmer 1500 druhov čaju si môže každý zvoliť taký, aký mu najviac chutí.

Pitie čaju má v čínskej kultúre historický význam. Samotný názov “čaj” sa vyvinul zo starovekého čínskeho dialektu. Slovami “tay”, “tchai” či “cha” sa označovali čajové lístky i nápoj, ktorý sa z nich pripravoval.

Z histórie vzniku čaju

Stará čínska legenda vraví, že čaj vznikol okolo roku 2737 pred Kristom a viaže sa s menom vládcu a patróna umenia, Shen Nong. Tento zanietený vedec a bylinkár veril v pozitívne účinky prevarenej vody na ľudský organizmus. Jeho služobníctvo bolo povinné prevariť vodu pred každým jej pitím. Jedného letného dňa, počas oddychu pri návšteve vzdialeného miesta, spadlo zo stromu do variacej sa vody zopár lístkov. Vládca bol očarený vôňou a chuťou tohto odvaru a zistil, že tento osviežujúci nápoj dodáva telu silu. Od tohto momentu sa čaj používal najmä na liečebné účely, až kým sa okolo roku 300 nášho letopočtu začal požívať denne.

V uplynulých storočiach sa stal čaj inšpiráciou pre mnohých učencov, ktorý kvetnato opisovali jeho chuť, vôňu a prospech pre ľudské telo. Vedomosti o pestovaní a príprave čaju sa tradovali z generácie na generáciu. Počas vlády dinastií Yuan a Qing sa stalo populárnym zakladanie čajových domov po celej Číne. Okolo roku 900 sa pitie čaju rozšírilo i do Japonska.

Čaj a jeho príchod do Európy

Do Európy sa však čaj rozšíril až v 17. storočí. Jeho pitie bolo výsadou aristokracie, nakoľko bol veľmi drahý. Jedna libra (0,45kg) mala hodnotu približne deväť mesačných príjmov anglického robotníka. Práve Veľká Británia má najväčšie zásluhy na rozšírenie importu čaju do celej Európy. Už čoskoro bol tento lahodný nápoj bežným tovarom, dostupným každej sociálnej triede.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *