Čajovníkový olej – použitie, účinky a cena. Výborný na akné i mykózy!

Čajovníkový olej alebo aj tea tree oil má nielen zdravotné využitie, ale aj využitie v domácnosti. Tento olej pochádza z Austrálie, kde rastie vo voľnej prírode.

Čajovníkový olej na vonkajšie i vnútorné použitie

Na náš kontinent ho priniesol James Cook. V Austrálii sa po stáročia využíval ako liek tamojších obyvateľov. Pochádza z čajovníkového stromu Melaleuca alternifolia. Lístky tohto stromu sa lisujú za studena  a olej sa používa ako v zriedenej, tak aj v nezriedenej forme.

Použitie čajovníkového oleja sa spája najmä s nachladnutím, kašľom, ale liečia sa ním aj popáleniny či zranenia. Takisto slúži aj ako prvá pomoc pri vyrážkach. Čajovníkový olej je považovaný za najúčinnejšie prírodné antiseptikum. To znamená, že účinne ničí choroboplodné zárodky baktérií, vírusov a plesní.

100% čajovníkový olej a kozmetiku s jeho obsahom možno zakúpiť v  online lekárni Dr. Max!

Fakty o čajovníkovom oleji

Rastliny čajovníka sa pestujú najmä v Austrálii na veľkých plantážach. Na hektár sa vysádza 30 – 40 tisíc sadeníc, čo je asi 150 – 200 kg oleja za rok. Olej je bezfarebný až žltkastý a má charakteristickú vôňu, ktorá je terpentínová až mierne gáfrová a pripomína eukalyptus. Olej je aj súčasťou mnohých kozmetických prípravkov, práškov alebo sirupov.

Vetvička a plody stromu čajovníka

Čajovníkový olej je od roku 2002 zaradený Európskou farmakologickou komisiou do zoznamu prípravkov s liečebným účinkom.

Vedeli ste, že jeho účinky boli potvrdené až na začiatku 20. storočia? Doktor Penfold objavil, že čajovníkový olej má až 13 krát väčšie antiseptické účinky ako dovtedy používaný fenol. Odvtedy sa začal používať masívne a vojakom pomáhal počas vojny.

Zloženie a účinné látky

Silica kvalitného čajovníkového oleja závisí najmä od dvoch komponentov – terpinén-4-olu a 1,8-cineolu. Čajovníkový olej obsahuje takmer 50 zdraviu prospešných látok, z ktorých hlavné (okrem dvoch spomenutých) sú α-terpinen, γ-terpinen, p-cymén a limonén. Najmä 1,8-cineol je dôležitá látka pre terapeutické využitie, pre použitie v dermatológií alebo v kozmetike.

Silica je najúčinejšia antiseptická látka, ktorá má antibakteriálne a antifungálne účinky. Silica tohto druhu brzdí aktivitu niektorých kmeňov kvasiniek a plesní.

Vyskúšajte 100% čajovníkovú silicu

Silica je určená na vonkajšie použitie, je výborná na čistenie pleti. Jej používanie zabezpečuje prirodzenú obranu proti nečistotám a ďalším ťažkostiam, ktoré spôsobujú škodlivé aspekty prostredia, v ktorom žijeme.

Tea Trea Oil - 100%silica z australského čajovníka
 MedPharma Tea Trea Oil – 100% silica z australského čajovníka, 10 ml

Zistiť viac

Odporúča sa používať iba olej, ktorý má obsah týchto účinných látok. V Austrálii je obsah silice daný a štandardizovaný.

Účinky čajovníkového oleja

Vzhľadom na zastúpenú silicu má čajovníkový olej pomerne široké využitie. Najčastejšie účinky čajovníkového oleja sú:

Stomatológia

  • Využíva sa na liečbu oparov a kútikov
  • Čajovníkový olej na ďasná je výborným liekom proti ich krvácaniu
  • Potláča zápach z úst
  • Vďaka antiseptickým účinkom odstraňuje nežiadúce mikroorganizmy
  • Čajovníkový olej na zuby uľavuje od ich bolesti
  • Je súčasťou prípravkou na starostlivosť o ústnu dutinu

Dermatológia

  • Ideálny na kožné ochorenia
  • Upokojuje pokožku po poštipnutí hmyzom
  • Funguje aj ako repelent
  • Vďaka silici sa zabraňuje rozšíreniu infekcie pri vyťahovaní kliešťa
  • Ošetruje drobné popálenia, preležaniny a hnisajúcu pokožku
  • Je prevenciou proti všiam a účinný na lupiny (výborný je napr. Dr. Müller Tea Tree Oil šampón proti lupinám)
  • Podporuje rast vlasov
  • Na svrbiacu pokožku hlavy
  • Urýchľuje hojenie otlakov
  • Pozitívne pôsobí na pokožku pri ožarovaní – rádioterapii
  • Čajovníkový olej je vhodný na bradavice

Náš tip - čistý 100% čajovníkový olej Dr. Popov

Olej na vonkajšie použitie možno v neriedenom stave použiť po uštipnutí hmyzom, na ošetrenie drobných raniek, pokožky tváre pri akné, ekzémoch, oparoch či plesniach.

V zriedenom stave je výborný na kloktanie, výplachy ústnej dutiny, pri angíne aj aftách.

Dr. Popov Tea Tree oil 11 ml
 Dr. Popov Tea Tree oil, 11 ml

Zistiť viac

Aromaterapia

  • Prečiťuje vzduch v miestnosti
  • Pôsobí pozitívne a uľavujúco pre alergikov a astmatikov
  • Účinný pri chrípke a prechladnutí
  • Povzbudzuje pri únave a vyčerpaní

Gynekológia

  • Zabezpečuje prirodzenú mikrobiálnu flóru a hladinu požadovanej vlhkosti
  • Znižuje pôsobenie baktérií a plesní
  • Účinný v boji proti infekciám

Fyzioterapia

  • Používa sa pri masážach
  • Má upokojujúci účinok na unavené svaly
  • Prevencia proti preťaženiu svalstva

Kozmetika

Čistiace prostriedky

  • Má uplatnenie v bežných čistiacich prostriedkoch v celej domácnosti
  • Zamedzuje tvorbe vírusov a baktérií

Neviete si vybrať? Aktuálne najpredávanejším esenciálnym čajovníkovým olejom na Heureke je

XPel 100% esenciálny olej Tea Tree (Esential Oil) 30 ml
 XPel 100% esenciálny olej Tea Tree, 30 ml

Zistiť viac

Pre koho je a nie je vhodný?

Čajovníkový olej sa v tehotenstve odporúča používať len na vonkajšie použitie. Pre detí (aj novorodencov) je vhodné ho použiť pri dýchacích problémoch a to tak, že dáte pár kvapiek do zvlhčovača. Takisto je účinné potierať si ním jazvy po cisárskom reze. Ak čajovníkovým olejom kloktáte, tak by sa nemal prehĺtať.

Čajovníkový olej sa na vnútorné použitie neodporúča podávať ani deťom ani tehotným ženám.

Kde sa dá kúpiť čajovníkový olej a aká je jeho cena?

Čajovníkový olej sa predáva ako vonný, pleťový a telový olej. Kúpite ho na internete, v bioobchodoch, ale aj v drogérií či lekárni. Cena čajovníkového oleja je závislá od druhu a množstva vo fľaške a takisto –  na čo je určený. Veľmi obľúbený je napríklad  austrálsky čajovníkový olej, ktorého cena je v priemere 5 Eur za 10 ml.

Ako sa užíva čajovníkový olej?

Čajovníkový olej sa nemá užívať vnútorne. Odporúča sa používať v zriedenej aj nezriedenej forme.

  • K lokálnemu použitiu sa zmiešajte 1 diel oleja s 10 dielmi vody.
  • Keď máte upchaté dutiny, tak dajte pár kvapiek oleja do zvlhčovača, prípadne si pripravite inhalačný kúpeľ, kam dáte pár kvapiek oleja.
  • Pri bodnutí hmyzom sa postihnuté miesto ľahko pretrie nezriedeným olejom.
  • Ako kloktadlo sa zmieša 250 ml teplej vody a 10 kvapiek oleja.
  • Pri bolestiach svalov si boľavé miesto pomasírujte.
  • Pri akné sa na vatovú tyčinku nanesie olej a postihnuté miesto sa pomasíruje.
  • Čajovníkový olej na bradavice nanášame pomocou vatového tampón 2 až 4 krát denne.

Presné informácie o dávkovaní čajovníkového oleja nájdete na obale zakúpeného výrobku.

Pre uplatnenie v kozmetike kľudne zmiešajte pár kvapiek oleja s vaším obľúbeným krémom, šampónom alebo balzamom na vlasy. Ak budete čajovníkový olej pravidelne používať, tak výsledky uvidíte pomerne skoro.

Ak chcete zabrániť vypadávaniu vlasov, tak použite čajovníkový olej na vlasy tak, že ho zmiešate s kokosovým, mandľovým, jojobovým alebo olivovým olejom v pomere dva ku osem. Táto zmes sa nanáša na pokožku hlavy.

Náš tip - Renovality Tea Tree olej

Veľké 100 ml balenie je vhodné najmä vtedy, ak sa chystáte olej používať poctivo a pravidelne. Čajovníkový olej Renovality je univerzálny – možno ho použiť na ošetrenie rán, popálenín, akné, po uštipnutí hmyzom, ale aj pri liečbe plesní nechtov a vaginálnej mykózy.

Olej (balený v skle) možno použiť aj na kloktanie, do aroma lampy či nakvapkať do kúpela.

Renovality Tea Tree olej 100 ml
 Tea Tree olej Renovality, 100 ml

Zistiť viac

Liečba vší, plesní a mykóz

Ak majú deti vši, tak takisto postačí kúra s čajovníkovým olejom. Primiešajte 8 kvapiek oleja do šampónu a umývajte ním deťom hlavu. Takisto môžete pár kvapiek priamo vmasírovať do hlavy.

Liečba vší čajovníkovým olejom

Pri plesňových ochoreniach nechtov je ideálne olej použiť pred spaním a to tak, že olejom potriete postihnuté miesta na nechtoch a v okolí nechtov. Toto miesto sa zakryje plastovým vreckom a ponožkami a nechá sa pôsobiť celú noc. Takisto sa používa čajovníkový olej na mykózu.

Nežiadúce alebo vedľajšie účinky a upozornenia

Čajovníkový olej nemá nežiadúce účinky. Nesmie sa ale používať do okolia očí, pretože môže spôsobiť slzenie. Na začiatku používania sa olej silne zriediť a aplikovať malé množstvo na pokožku. Počkajte pár dní na reakciu.

Ak ním ošetrujete rany, tak postihnuté miesto neprelepujte.

  • V ojedinelých prípadoch môže spôsobiť čajovníkový olej alergickú reakciu. Práve preto je vhodné vyskúšať si ho predtým ako začnete s používaním.
  • Ak máte precitlivenú pokožku, tak používajte olej vo viac zriedenej forme s nižšou koncentráciou.

Skúsenosti s používaním

Skúsenosti sú pozitívne. Využíva sa ako všeliek. Najčastejšie ho ľudia využívajú ako dezinfekčný prostriedok pri rôznych poraneniach, pri liečbe plesní, bradavíc a mykóz. Výborné hodnotenie má produkt  Australian Bodycare Tea Tree olej.

Recenzie a skúsenosti s čajovníkovým olejom

Pri kúpe dbajte na to, aby ste kupovali vždy iba čistý olej. Práve ten má všetky spomínané vlastnosti a účinky na náš organizmus.

Čajovníkový olej – použitie, účinky a cena. Výborný na akné i mykózy!
5 (100%) 2

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *