Druhy čajov – základné delenie

O tom, že si v súčasnej dobe môžeme dopriať stovky druhov rozmanitých čajov niet pochýb. Nie každý z nás však vie, ako sa čaje delia.

Na začiatok by sme radi povedali, že to, čo spája každý čaj, je pojem Camellia sinensis, čiže botanický názov čajového kríkuStovky druhov čaju, ktoré možno zakúpiť, sa však líšia v niekoľkých znakoch. Ide najmä o región, v ktorom vyrástli, rok, v ktorom bol čaj zozbieraný, spôsob, akým bol spracovaný a stupeň oxidácie.

V nasledujúcich riadkoch by sme Vám chceli priblížiť opis štyroch základných typov čajov. Každý z nich si zaslúži osobitnú pozornosť, nakoľko sa líšia nielen chuťou či množstvom kofeínu, ale i vplyvmi na Vaše zdravie.

Asi najpopulárnejším je zelený čaj. Tento chutný nápoj obsahuje približne 5 až 10% podiel kofeínu jednej šálky kávy. Zelený čaj je populárny aj pre množstvo vitamínov a antioxidantov, vďaka ktorým má mnoho pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus. Je vyhľadávaný ako prírodný liek na znižovanie cholesterolu, úpravu krvného tlaku, zlepšenie kondície chrupu a pleti či dlhovekosť. Zelený čaj sa vyrába z lístkov, ktoré sa po zbere jednoducho nahrejú, čím sa ničia enzýmy, zodpovedné za oxidáciu čaju. Čaj sa následne ručne či strojovo roluje, čím sa uvoľní jeho chuť. Následne sa dá vysušiť a vytriediť. Časť úrody, ktorá nemôže byť využitá ako rýdzi zelený čaj, sa zvyčajne mieša s ovocím či kvetmi rastlín, čím vznikajú ochutené verzie zeleného čaju.

Biely čaj patrí k najvzácnejším čajom, pretože jeho zber môže prebiehať len počas niekoľkých týždňov v roku. Pravý biely čaj rastie len na jednom mieste – v čínskej provincií Fujian, ktorá si svoje tajomstvo spracovania tohto bieleho zlata starostlivo stráži. V porovnaní s inými druhmi čaju má biely čaj najnižší obsah kofeínu a zároveň najviac účinných látok, ktoré pôsobia proti rakovine. Rovnako výborne vplýva i na pleť a celkovú detoxikáciu organizmu.

Čierny čaj je charakteristický svojou chuťou a farbou, ktorú získava v procese plnohodnotnej prírodnej oxidácie. Vďaka tomu si čierny čaj dokáže uchovať svoju arómu až niekoľko rokov. Tento druh čaju obsahuje až 20% podiel kofeín z jednej šálky kávy. Štúdie dokázali pozitívny vplyv nápoja na ochranu pľúc fajčiarov, rovnako pôsobí ako prevencia pred mŕtvicou, má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém či úpravu cholesterolu.

Čaj Oolong je polofermentovaný čaj, ktorý obsahuje asi 15% množstvo kofeínu jednej šálky kávy. Proces oxidácie sa ukončí tesne pred tým, ako lístky čaju začínajú meniť farbu. Preto možno tento druh opísať ako stred medzi zeleným a čiernym čajom. Oolong zlatohnedej farby a intenzívnej chuti s kvetinovými podtónmi je často využívaný na redukciu telesnej hmotnosti.

 

Druhy čajov – základné delenie
Pridaj hodnotenie

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *