Barbora Drahovská: Ak sa človek chce stať vegánom, nemal by chcieť zmeniť všetko naraz

Vegánstvo nie je len rozhodnutie vyradiť zo svojej stravy všetko živočíšne, je to aj životný štýl a filozofia, hlásajúca, že nie je potrebné ubližovať iným tvorom, aby mohol človek plnohodnotne žiť. Vegánstvo je ekologickejšie a aj zdravšie, netreba s ním však začať bez rozmyslu zo dňa na deň.

Vegánka Barbora Drahovská

Barborou Drahovskou sme sa rozprávali o tom, čo ju viedlo k rozhodnutiu stať sa vegánkou, či je vegánska strava plnohodnotná i o tom, či je vegánstvo vhodné pre každého.

Ako dlho ste vegánkou? Ako a prečo ste sa rozhodli ísť touto cestou?

Vegánkou som približne rok. Predtým som bola 7 rokov vegetariánka a k vegánskej strave som sa dostala vďaka mojej dcérke. Po narodení trpela refluxom a dočítala som sa, že ho môže spôsobovať aj mliečna strava. Vyskúšala som teda vylúčiť všetky mliečne výrobky a naozaj sa reflux zmiernil. Samozrejme som sa snažila mliečne výrobky opäť vrátiť do môjho jedálnička, ale opäť zosilnel aj reflux...

Keď už mala Sophia okolo 7 mesiacov a začala papať prvé príkrmy, bola som pripravená nejaké mliečne potraviny do svojho jedálnička vrátiť, no prestali mi úplne chutiť. A hlavne, odkedy som sa stala mamou, vo veľkej miere zavážilo aj etické hľadisko.

Hoci majú vegáni omnoho viac možností ako povedzme pred 10 rokmi, vegánstvo nie je lacná záležitosť. Dá sa nakupovať zdravo, a pritom tak, aby to človeku nezruinovalo peňaženku?

Určite áno. Vegánstvo vôbec nevnímam ako drahý životný štýl. Možno pre niekoho, kto si rád kupuje polotovary, vegánske syry, vegánske mrazené burgre a podobne, áno. Keď si však človek jedálniček naplánuje a nakúpi vopred, nemá prečo zaťažovať svoju peňaženku. Skôr naopak. Doma jeme hlavne strukoviny, semiačka, veľa zeleniny, ovocia.

Barbora Drahovská s rodinou. Foto: Katarína Sokol

Ale keď sa tak zamyslím, drahšie je kupovať si veci ako topánky, kozmetiku a oblečenie. Na druhej strane ma tento životný štýl učí minimalizmu a už nemám potrebu vlastniť 10 párov topánok a tonu oblečenia.

Ani vegáni nemusia jesť vždy zdravo. Je niečo, čo by nemalo v ich jedálničku chýbať?

Odkedy som sa slala vegánkou sledujem články a YouTube videá Dr. Michalea Gregera, autora knižky Jak nezemřít. S jeho tímom vyvinul tzv. dennú dvanástku, ktorá predstavuje 12 potravín, ktoré by v našom dennom jedálničku nemali chýbať. Dá sa stiahnuť aj aplikácia do telefónu (Daily Dozen) a podľa nej si vždy ľahko odsledujem, či som v ten deň zjedla a vypila všetko, čo potrebujem. Jeho tvrdenia sú vždy podložené štúdiami, nie sú to žiadne výmysly.

Dokáže vegánska strava pokryť všetky potrebné vitamíny a živiny, alebo ich treba dopĺňať formou výživových doplnkov?

Väčšinu dokáže. Jediné, čo ako vegáni musíme dopĺňať vo výživových doplnkoch, je B12 a v zimných mesiacoch vitamín D. Ale D-čko by mali jesť aj ľudia, ktorí jedia aj mäso.

Barbora Drahovská s brokolicovou kyticou

Človek, ktorý sa v strave ničomu nevyhýba, si jedálniček plánovať veľmi nemusí. Jednoducho si zoberie to, načo má práve chuť. Je to v prípade vegánov inak?

Určite áno. Toto je podľa mňa väčší oriešok ako to, či vegánskou stravou dokážem pokryť všetky potrebné živiny. Veľa ľudí práve na tomto faktore stroskotá. Jedlá si treba plánovať. Nedajbože niekam cestujete alebo ste pozvaní na oslavu, svadbu, kde ani netušia, čo vegáni jedia. Väčšinou si aj na takéto príležitosti berieme svoj „núdzový balíček“ s jedlom. Je to náročné aj pri plánovaní dovolenky. Ideálne je plánovať si destinácie podľa toho, kde sa človek aj rozumne naje. Chorvátsko je napríklad pre nás tabu, ak si nechceme sami variť. Ale všetko sa dá, ak sa chce :-)

Dá sa vytvoriť vyvážený jedálniček, ktorý by nebol jednotvárny?

Určite áno. Ak sa pozriete na môj blog (www.rebarbora.blog), zopár takýchto jedálničkov som už spísala. A človek sa určite nemusí báť jesť každý týždeň to isté. S menšími obmenami. Dôležité je, že sú splenené všetky nutričné hodnoty a že nám chutí. Napríklad ryžu alebo kuskus v našom jedálničku často nenájdete. Sú to pre nás prázdne potraviny, ktoré nič „vzácne“ neobsahujú.

Barbora Drahovská

Vegánstvo nie je len o nejedení mäsa a žívočíšnych produktov, často je to životný štýl. Je niečo, čomu sa z presvedčenia vyslovene vyhýbate?

Všetkému, čo by spôsobovalo zvieratám utrpenie. Čiže kožené topánky mám len také, ktoré som si kúpila ešte za vegetariánskych čias. Podotýkam, že vegetariánkou som sa vtedy stala kvôli mojich ťažkostiam s trávením.

Kupujem si kozmetiku netestovanú na zvieratkách. Nekupujeme si vlnené ponožky, čiapky.

Tu by som možno spomenula, že ak sa človek chce stať vegánom, nemal by chcieť zmeniť všetko naraz. Odporúčam ísť na vec postupne. Tak ako v jedle, tak aj čo sa životného štýlu týka.

Je potrebné si počítať kalórie? Vegánstvo je predsa len zdravšie ako bežné stravovanie sa.

Ja si ich nepočítam každý deň, ale sem tam si ich skontrolujem pomocou aplikácie Cronometer.org. Sacharidov si dokážem sem tam dosť naložiť. Myslím tým vločky, sušené ovocie, cereálie, cestoviny… na sladké, chvalabohu, veľmi nie som. To by som sa musela strážiť oveľa viac.

Vegánske jedlo

Je vegánstvo vhodné pre každého, teda aj pre deti či tehotné?

Dovolím si tvrdiť, že áno, a dokonca by som povedala, že je počas tehotenstva lepšie mäso nejesť. Ale ja som sa riadila tým, že som zjedla to, na čo som mala chuť. Prvé tri mesiace som prežila na žemliach s maslom a syrom. Ale to teda bolo ešte vtedy, keď som bola vegetariánka. Keď budem náhodou druhý raz tehotná, už ako vegánka, dám vám vedieť, ako to dopadlo :-). A malinkú stravujem vegánsky a dávam si na všetko veľký pozor a veľa si študujem. Spojila som sa aj so Slovenskou vegánskou spoločnosťou, kde mi odborníci vždy ochotne poradia. Článok na túto tému a aj rozhovor s pediatrami a výživovými poradcami nájdete u mňa na blogu, ak by táto téma niekoho obzvlášť zaujala. Rovnako aj „tehotenské“ články.

Máte nejakú obľúbenú potravinu, na ktorú nedáte dopustiť?

Hmm, to je ťažké. Ja vo všeobecnosti milujem zdravý vegánsky fast food, ale moja najobľúbenejšia ingrediencia vo vegánskej kuchyni je lahôdkové droždie, ktoré omáčkam a jedlám dodáva jemnú a lahodnú syrovú chuť. Pozor, nie sú to tradičné kvasnice. Lahôdkové droždie dostanete kúpiť ako sušený prípravok v bio obchodoch.

Ďakujeme pekne za rozhovor. Je ešte niečo, čo by ste chceli o vegánstve vedieť? Napíšte nám svoje otázky a aj prípadne skúsenosti s týmto druhom stravovania do komentárov. Barboru Drahovskú môžete kontaktovať cez jej webstránku.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Komentáre

Mirec 08. Apr. 2019
Vegánstvo ma síce nikdy nelákalo, ale chválim rozhovor. barbora pekne vysvetlila, prečo si zvolila túto cestu a aj na nej zotrvala. Ja som "iba" vegetarián, keďže sa nedokážem vzdať mliečnych produktov, ale keď som prešiel na tento typ stravy, môj zdravotný stav sa zlepšil o 180 stupňov.

Odpovedať

Timka 10. Apr. 2019
Barborku sledujem už dlhšiu dobu a jej blog je skvelý. Často sa inšpirujem jej receptami a chutia aj môjmu drahému, ktorý je inak všežravec. Teší ma, že niekto takýmto nenásilným, a pritom presvedčivým spôsobom dokáže o vegánstve rozprávať. Len tak ďalej.

Odpovedať

Petruska 17. 04. 2019

uplne suhlasim :) ja tiez sledujem tento blog a uz som aj skusila nejake recepty. Neviem si predstavit zivot bez masa a mlieka, ale obcas dobre padne takato zdravsia odlahcena strava. Obdivujem kazdeho cloveka, co sa vyberie touto cestou - ked si len spomeniem na jedalne listky vacsiny restauracii, tak by som sa ako vegan fakt asi nikde nenajedla

roman 22. Dec. 2019
moje postrehy s tkz veganskou stravou :

-chutí mi viac ako živočísna, tj, ziadne maso, žiadne mleiko, vajcia a veci podobné.
-po prechode na rastlinu stravu ma prestali boliet kolená , klby, lakte, všetko.
-zvýšila sa mi fyzicka výdrž a imunita, žiadna nadcha, žiadne choroby...nič, len už rok vypluvam hlieny zvačša rano
-nepočitam žiadne kalorie, jem na čo mam chut, sladke slane kysle vsetko.
-zakladom su obilniny,strukoviny, semena, orechy a všetko co prave rastie v zahrade alebo v skleníku/tekvica, kalerab kel, kapusta,brokolica,karfiol, huby/ V bile lidli nekupujem nič, iba himalajsku sol,hlivu a obcas banany.
-na zimu zavaram.kupim vrece kapie, vrece baklažnov narobim pasty s bilinkami a jem celu zimu-kupujem to v rumunsku alebo na ukrajine, je to lacne a bio, urobim si vždy v oktobri výlet. Pripadne nakupim uz tam hotove produkty, 50 poharov zel. zmesí. -všetko co zo zahrady nestihame jest zavarím, narobím omačky.
-ci je rastlinné stravovanie drahe....je, , kým človek nevie čo ma jest a nakupuje všelijake bio kraviny v sieťach.
-kolko to stojí...denna strava pre jednu osobu výjde cca na 3,5-4 eura,ak sa stravuje doma
-co ak niekam ide...to je problem, restauracie v europe prakticky neponukaju temer nic,riešil som to tak, že mam male obytne auto s mikrokuchynkou a varim si po cestach, cestujem velmi vela, tisíce kilometrov.super je dehydrovana strava. v trube necham vysusit, pomeliem, dam potom do vody, kratko povarím ochutím a restiky sa možu schovat.
-na dochucovanie jedal nakupujem pasty a koreniny z azie-miso, tahini,rozne masaly z indie,kurkuma,red a green curry,cesnak a hlavne zazvor, ktory považujem za zazrak- neskutocne antibakterialne ucinky,naviedli ma na to domorodci v horách laosu,
kde pitnej vody nebolo.
- nekonzumujem cukor, mame včely , med. zo sladkosti denne konzumujem figy alebo datle. rad mlsam pomlete semena lan,sezam a orechy zmiešane s medom a tahini pastou.
-nie som žiadny ortodoxny vegan,ak nie je ine napcham sa aj gulasu či dam si kus čokolady, ale to len vzacne, telo si uz odvyklo od gulašov...
-ziadne priemyselne doplnky k strave nekonzumujem, B12 je predsa v kvasených produktoch,doma narobim tempeh alebo sa najem kvasenej kapusty.
-pijem rano pohar teplej vody,cez den caj obcas kava.inak nič, žiadne pivo, vino, nič...nechuti mi, je to o prestaví svojej mysle, bez toho je človek vegan len chvílu...
-stravu konzumujem zvačsa uvarenu alebo dusenu, niečo ako nemecky eintopf
-D vitamin nie je problem, ani v lete ani v zime,som často v horách,opaleny aj v januari.
-davky stravy v porovnani s masožravcami su dvoj až trojnasobneé-nižšia koncentracia živín.
-stolica pravidelna, 2 krat denne, moč bledy ako voda
-vela športujem, po prechode na rastlinnu stravu sa výrazne zvýšlila vytrvalost a nedochádza k prekysleniu tela ani ked v horách bežim 3 hodiny bez prestavky
-pri takomto stravovaní si telo samo upraví svoju hmotnost na optimum, chudý priberie, tlstejší schudne.nie je možne viac stučniet lebo by som sa musel na silu prejedať.
-večerne jedlo konzumujem medzi 16-17 hod. viac nejem až rano o 7 mej rano, moje telo si viac nepyta
-potrebujem menej spávať a som svieži. niekedy si teda v noci čítam.

mam pocit, že takýto sposob stravovania je pre moje telo optimalny, neviem či by to platilo aj pre iných ale to musí každý skusit sám...

Odpovedať

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Fonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školyFonendoskop je pri práci v zdravotníctve nevyhnutný – uvedomuje si to už aj študent strednej zdravotníckej školy

Práca v zdravotníctve je na Slovensku často podceňovaná. Vyspovedala som študenta Patrika Toneisera, prečo sa dal práve na túto cestu, ale aj to, aké pomôcky sú najdôležitejšie.

O motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z MobakeO motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z Mobake

Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola životaTinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života

Tinka Karmažín sa venuje vareniu, pečeniu i zaváraniu a o svoje rodinné recepty sa delí vo svojich knihách i na webstránke. Porozprávali sme sa s ňou o tom, ako sa k vareniu dostala, ako...