Škorica ako liek na hnačku, ale aj na chudnutie, vlasy, pleť aj celulitídu

Vedeli ste, že škorica má liečivé účinky? Áno, táto voňavá a chutná prísada, ktorá sa používa najmä na pečenie alebo výrobu cukru, je v skutočnosti aj veľmi silným prírodným antibiotikom.

Zvitky škorice na drevenej doske

V článku vám vysvetlíme, čo lieči škorica, aké sú jej účinky na ľudský organizmus a taktiež vám odporučíme dva vybrané produkty.

Obľúbené produkty s obsahom škorice

Škorica – jej charakteristika a história

Škorica je aromatická korenina, o ktorej sa dočítate, že má liečivé účinky na rôzne časti ľudského organizmu, no zároveň nájdete aj informácie o tom, že pri prehnanom užívaní je škodlivá, ba až nebezpečná. Škorica bola známa už pred viac ako 4000 rokmi a v stredoveku bola po čiernom korení najrozšírenejšou koreninou vôbec.

Škorica sa vyrába z vnútornej vrsty kôry škoricovníka, čo je pomerne náročný postup vyžadujúci si veľkú zručnosť. Nebudeme vás zaťažovať konkrétnymi pracovnými postupmi – dôležité pre vás je, že škoricu si môžete kúpiť buď vo forme prášku (mletú), alebo ako zvitky. Zvitky vydržia dlhšie a môžete ich napríklad strúhať, mletá škorica má zase silnejšiu arómu.

Tip: Škoricu pred kúpou ovoňajte – čím je čerstvejšia, tým má silnejšiu arómu.

Cejlónska (pravá) a čínska (nepravá) škorica

Škorica sa ďalej delí na dve podkategórie. Cejlónska (C. Verum) pochádza zo Srí Lanky, Madagaskaru, Indie alebo Brazílie či Karibiku. Vyznačuje sa tým, že je svetlejšia, jemnejšia a má menej trpkú chuť.

Čínska (C. Cassia) pochádza z Číny a juhovýchodnej Ázie. Je zase tmavšia, silnejšia a vyrába sa z nej väčšina škoricových produktov, ktoré sa predávajú v obchodoch. Obe alternatívy sú si príbuzné a rozdiely v ich zložení sú len minimálne.

Celá škorica

Čo sa týka vplyvu na zdravie, tak oba druhy majú svoje výhody – čínska škorica dokáže regulovať hladinu cukru v krvi, no na druhej strane obsahuje zvýšené hodnoty kumarínu – látky, ktorej prílišná konzumácia môže byť nebezpečná. O tom si povieme v ďalších fázach nášho článku. Cejlónska škorica podľa testov vyzerá bezpečnejšie, no je nutné dodať, že štúdie o vplyve na zdravie sú pomerne nejasné.

Čo je kumarín?

Množstvo kumarínu v potravinách je riadne kontrolované a obmedzované, pretože nadmerná konzumácia môže viesť až k poškodeniu pečene. Pri bežných produktoch problémy s kumarínom nebývajú, avšak pri hotových produktoch a pravidelnom príjme škorice môže vaša pečeň spolu s obličkami trpieť.

Množstvo kumarínu môžete znížiť veľmi jednoduchým trikom. Škoricu v papierovom filtri na kávu prelejte vriacou vodou. Zložka redukujúca hladinu cukru v krvi cez vodu pretečie, no kumarín je nerozpustný, a preto v nej ostane. V špecializovaných obchodoch nájdete škoricové extrakty, z ktorých už bol kumarín odstránený.

Upozornenie: Kumarín môže negatívne účinkovať s liekmi ako aspirín, ibalgin alebo warfarín.

Účinky škorice

Škorica je silné prírodné antibiotikum, ktoré má protizápalové účinky a pozitívne pôsobí na ľudskú imunitu. Dokáže znižovať hladinu cukru a k tomu aj podporuje účinky inzulínu. Takisto má vplyv na kardiovaskulárny systém – znižuje krvný tlak, zrážanlivosť krvi a spevňuje cievne steny.

Škorica v prášku

Škorica je antioxidant, účinný proti baktériám a plesniam, je to tiež relaxačný prostriedok, uvoľňuje črevné plyny a taktiež podporuje prekrvenie sliznice žalúdka a hojenie peptických vredov. Je to skutočne univerzálny pomocník.

Užívanie a dávkovanie

Prehnaná konzumácia škorice môže viesť k nepríjemným problémom s pečeňou či obličkami. Odporúčané denné množstvo pre dospelého zdravého človeka závisí od typu škorice. Pri čínskej škorici je to 1 čajová lyžička, pri cejlónskej je to cca 2,5 čajovej lyžičky. Je to kvôli tomu, že cejlónska škorica obsahuje až 63x menej kumarínu.

Škoricu môžete do tela prijímať pomocou kapsúl/tabliet – v takýchto prípadoch je dávkovanie jednoduché, keďže sa riadite návodom v obale alebo pokynmi lekárnika. Ďalej si škoricu môžete dávať do jedla – približne 1 či 2x denne podľa odporúčaného denného príjmu.

Ak si varíte čaj, tak na 1 liter vriacej vody použite 2 mierne kopcovité lyžičky mletej škorice. Čaj nechajte vychladnúť pri izbovej teplote, preceďte ho a podľa chuti môžete pridať 2 lyžičky medu alebo trochu citrónovej šťavy. Optimálne sú 1 alebo 2 šálky denne.

Odporúčané produkty

Na základe dobrých užívateľských recenzií a prijateľnej ceny pre každého sme si pre vás vybrali 2 konkrétne produkty, ktoré by vás mohli osloviť a pomôcť vám s rôznymi ochoreniami.

Zhrnutie

Škorica má mnoho pozitívnych účinkov na ľudský organizmus – pomáha najmä s krvným obehom alebo hladinou cukru v krvi. Okrem toho je prírodné antibiotikum, ktoré je účinné proti baktériám, plesniam a vírusom. Je potrebné ustrážiť si správne dávkovanie a hlavne hladinu kumarínu, ktorý môže spôsobiť veľmi nepríjemne starosti.

Obľúbené produkty s obsahom škorice


Autor článku

Jaro Uram

K písaniu článkov som sa dostal už na gymnáziu a za tých pár rôčkov sa z toho vyvinulo skvelé hobby a mám v pláne ho naplno rozvíjať aj naďalej. Na...


Komentáre

Patrícia 01. Apr. 2019
Chuť aj vôňu škorice zbožňujem, preto u nás doma nemôže nikdy chýbať. Nevedela som, že je rozdiel medzi cejlónskou a čínskou škoricou a tá cejlónska je zdravšia. ďakujem za info, odteraz si pri kúpe škorice budem všímať, odkiaľ pochádza.

Odpovedať

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.