Čo pomáha na pálenie záhy? Mlieko alebo sóda bikarbóna?

Pravdepodobne ste sa s týmto nepríjemným pocitom kyslosti a pálenia v hrudi alebo v hrdle už stretli. Pyróza, ako sa odborne nazýva pálenie záhy, môže predstavovať zanedbateľný, ale aj vážnejší zdravotný problém.

Pálenie záhy v hrdle

Záleží na tom, kedy, v akej miere a v akých pravidelných intervaloch sa objavuje.

Obľúbené lieky proti páleniu záhy

Čo je pálenie záhy?

Súčasťou správneho fungovania tráviacej sústavy sú žalúdočné šťavy v žalúdku. Obsahujú rôzne druhy enzýmov urýchľujúcich proces trávenia, medzi nimi i kyselinu chlorovodíkovú. Tá je zodpovedná za rozklad skonzumovaných potravín a tiež za zničenie prípadných patogénov v jedle.

Žalúdočné šťavy a trávenie

Žalúdok je voči jej agresívnemu pôsobeniu odolný, a to vďaka sliznici. Pažerák už takouto ochranou nedisponuje, a preto prenikanie kyslého obsahu zo žalúdka do pažeráka, tzv. reflux, v mnohých prípadoch sprevádza bolesť. Samotný vznik pyrózy je spôsobený, paradoxne, nedostatkom tejto kyseliny. Uveďme teda veci na pravú mieru.

Čo spôsobuje pálenie záhy?

Príčinou pálenia záhy nie je, ako sa mnohí mylne domnievajú, prekyslenie žalúdku. Malé množstvo HCL v žalúdku spôsobí kvasný proces, pretože potrava v ňom je ťažko tráviteľná. Pažerákový zvierač sa neuzavrie (k tomu dôjde iba pri určitej hladine kyselín) a pena z kvasného procesu sa dostane až do pažeráka, ktorý začne následne dráždiť.

Jednoducho povedané, čím väčšie množstvo kyseliny chlorovodíkovej v žalúdku, tým lepšie sa pažerákový zvierač uzatvára. V podstate ide o akýsi obranný mechanizmus. Jeho narušenie môže nastať vtedy, keď si po ťažkom jedle rýchlo ľahnete a horizontálna poloha umožní prísun spomínanej peny do pažeráka.

Potraviny a jedlá, ktoré spôsobujú pálenie záhy

I v tomto prípade platí, že nevhodná strava môže ovplyvňovať zdravotný stav a to, ako sa cítime. Ťažko stráviteľné, vyprážané a mastné jedlá sa výrazne podpisujú na vzniku pyrózy. Svoj podiel na ňom majú i emulgátory, stabilizátory či chemické látky v liekoch. Pálenie záhy môže však vzniknúť i po konzumácii pikantných či kysnutých jedál.

Vyprážané jedlo spôsobuje pálenie záhy

Čerstvé pečivo je taktiež do istej miery jej podnecovaním. Cibuľa a cesnak v surovom stave sú zeleninou, ktorá má preukázané pozitívne účinky na ľudské zdravie, no tento raz patrí do kategórie možných príčin vzniku pyrózy. I dobroty ako čokoláda, káva a potraviny obsahujúce kofeín niekedy vyvolávajú nepríjemnú „kyselinu v krku“.

Alkoholické nápoje spôsobujú pálenie záhy

Spúšťačom je i zlý životný štýl, stres, nadváha, fajčenie alebo pitie alkoholu. Rýchle stravovanie či nedostatočné rozhryzenie a požuvanie jedla rovnako bráni správnemu procesu trávenia.

Vážnejšou príčinou pálenia záhy môže byť aj baktéria Helicobacter pylori, no tá sa prejavuje v častejších intervaloch, i niekoľkokrát týždenne.

Helicobacter pylori v žalúdku

Ako sa prejavuje pálenie záhy?

Pyróza sa prejavuje zvyčajne po jedle, a to nepríjemnými pocitmi kyslosti v krku a páleniu v hrudi. Ak sú tieto prejavy iba občasné, v podstate sa nemáte čoho obávať. V prípade, že pociťujete tieto sprievodné javy pred jedlom, vaše ťažkosti môžu mať inú príčinu, napríklad žalúdočný vred. Príznakom pálenia záhy môže byť i refluxná choroba pažeráka, pri ktorej sa zle natrávené časti potravy a žalúdočné šťavy dostanú do pažeráka, pričom spôsobia bolesti, ale aj suchý kašeľ.

Pocity na zvracanie súvisia s gastritídou, a teda ochorením žalúdku. Pri refluxe i gastritíde je prítomné pálenie záhy, no ich liečba si vyžaduje individuálny prístup.

Čo pomáha na pálenie záhy? Domáce rady pomôžu

Úprava stravy je základ. Pomôže zázvor, citrón, morská soľ, aloe vera, mandle, škorica, sladké drievko, ovsené vločky, pitie čerstvej mrkvovej šťavy, zemiakovej šťavy, šťavy z kyslej kapusty, feniklového čaju alebo jablčného octu. Ten sa však neodporúča konzumovať dlhodobo. Vyskúšať môžete i výživové doplnky, napríklad Betain, Astaxanthin, brest plavý či kyselinu listovú.

Sóda bicarbona na pálenie záhy

Overené pozitívne účinky má sóda bikarbóna. Keďže jej pH je vyššie ako sedem, efektívne neutralizuje žalúdočné kyseliny nachádzajúce sa na nesprávnom mieste, keď si pažerákový zvierač neplní dobre svoju úlohu. Čajová lyžička v pohári vody vám uľaví, no doprajte si ju maximálne dvakrát týždenne. Soli, ktoré obsahuje, by mohli mať i nežiaduce účinky.

Mlieko sa často uvádza ako účinný domáci liek. Pravdou je, že niektorým ľuďom môže pomôcť, iným uškodiť. Záleží na tom, či ide o bežné pálenie záhy (vtedy sa jeho pitie odporúča) alebo o chronický zápal (jeho konzumovanie by malo opačný účinok).

Čo na pálenie záhy v tehotenstve?

Pálenie záhy v tehotenstve nie je nič neobvyklé. Dá sa dokonca povedať, že ide o jeho bežný sprievodný jav. Skúsenosť s ním má totiž viac ako polovica budúcich mamičiek. V tomto prípade je hlavnou príčinou najmä tlak na žalúdok kvôli zväčšovaniu maternice. Po narodení dieťaťa problémy s pyrózou zmiznú.

Počas gravidity sa zvyšuje aj hladina hormónu progesterón, čím môže dôjsť k zmene pohyblivosti žalúdka a refluxu. Ak sa nepríjemné pocity kyslosti objavujú častejšie, tehotné ženy by mali obmedziť kávu, mlieko, paradajky, čokoládu (bielu si môžu dopriať) a, samozrejme, mastné a vyprážané jedlá.

Ako liečiť pálenie záhy?

Odpoveďou na liečbu pálenia záhy je obnovenie prirodzenej žalúdočnej rovnováhy. Použitie liekov však môže mať dvojaký účinok. Tzv. inhibítory protónovej pumpy, antacidá alebo antagonisty H2 sú lieky, ktoré potláčajú tvorbu žalúdočnej kyseliny. Podráždenie sa nimi síce zmierni a dostaví sa i pocit úľavy, no ide len o krátkodobé riešenie, nie o vyliečenie.

Lieky proti žalúdočnej kyseline, na pálenie záhy

V podstate sú len potlačené účinky kyseliny, aby sa mohla poškodená sliznica tráviaceho traktu zahojiť. Problém totiž nemusí tkvieť v nadmernej produkcii kyseliny chlorovodíkovej, ale v druhu a množstve toho, čo sme naraz zjedli. Takto skonzumovaná potrava sa nedá dobre stráviť,a tak putuje hore pažerákom aj s určitým množstvom fyziologickej kyseliny.

Ako sme už vyššie spomenuli, pyróza vzniká práve nedostatkom kyseliny HCL v žalúdku. Bez jej dostatočného množstva nedochádza k spracovaniu potravy a správnemu aktivovaniu tráviacich enzýmov. Liečenie záhy tým pádom spočíva v dosiahnutí jej optimálneho množstva.

Obľúbené lieky proti páleniu záhy


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Recenzia: Probiotiká Symprove – užívanie, cena, vedľajšie účinkyRecenzia: Probiotiká Symprove – užívanie, cena, vedľajšie účinky

Vyskúšal som niekoľko druhov probiotík. Medzi nimi aj probiotiká Symprove. Počul som o nich len v superlatívoch, tak som ich vyskúšal na vlastnej koži. 

Recenzia: Powerlogy Upgraded Organic Greens – recenzia a skúsenosťRecenzia: Powerlogy Upgraded Organic Greens – recenzia a skúsenosť

Powerlogy je slovenský výrobca mimoriadne kvalitných produktov s čistým zložením. Takým je aj kombinácia vlákniny a superpotravín, ktorú poznáme pod názvom Upgraded Organic Greens....

Recenzia: Cholesten Advance – zníži cholesterol?Recenzia: Cholesten Advance – zníži cholesterol?

Zvýšený cholesterol v krvi dokáže prekvapiť kohokoľvek z nás. Ako jeho hladinu znížiť a stabilizovať? Jednou z možností je aj užívanie výživového doplnku Cholesten Advance, ktorý vám...