Kolagén v prášku, tabletkách aj v strave na tvár aj kĺby

Kolagén je vo vode nerozpustná bielkovina, ktorá tvorí základnú stavebnú hmotu podporných tkanív. V rámci nej rozoznávame až dvadsaťdeväť rozdielnych typov kolagénov.

Hydrolyzovaný kolagén v prášku

V ľudskom tele je prítomných len niekoľko z nich (v rastlinnej ríši absentujú). Sú obsahom 30% proteínov v tele, nachádzajúcich sa najmä v šľachách, väzivách, kostiach a v koži. Zastúpenie majú však i v medzistavcových platničkách, cievach, rohovke, zuboch či v črevách. Kolagén je teda dôležitou látkou pre zdravé fungovanie ľudského organizmu. Ten si ho vytvára počas života prirodzene, no so zvyšujúcim sa vekom jeho množstvo postupne klesá. Tento úbytok nastáva približne okolo dvadsiatich piatich rokov života, kedy ešte nie je výrazne viditeľný.

Tvorba kolagénu sa zastavuje okolo štyridsiatky, i keď ide o individuálnu záležitosť. V každom prípade je potrebné jeho nahrádzanie v podobe externých prvkov, či už hovoríme o strave, krémoch alebo tabletách.

Kolagén na pleť (tvár) verzus kolagén na kĺby

Prirodzenému procesu starnutia sa jednoducho nevyhneme. Dokážeme však ovplyvniť jeho podobu, a to v rámci vizuálnej stránky i „fyzickej kondície“. V prvom prípade ide o vonkajšie prejavy starnutia, akými sú napríklad strata elasticity a pružnosti kože. Ak je telo zásobované dostatkom kolagénu, pokožka si udržiava dlhodobo mladistvý a napnutý vzhľad s minimom vrások.

Nedostatok kolagénu v pleti

V druhom prípade hovoríme o súvislosti so spojivovým tkanivom pohybového aparátu. Kosti, väzy, svalstvo a šľachy totiž pri nedostatku kolagénu nie sú schopné odolávať prirodzenému napätiu. Kvôli úbytku kolagénovej výživy dochádza k oslabeniu a pružnosti svalstva, šliach, chrupavkových tkanív, neskôr i k bolestivému treniu kĺbov, prípadne k ich degenerácii.

Typy kolagénu

Ak hovoríme o prirodzenom kolagéne, máme na mysli natívny kolagén (ktoréhokoľvek typu), ktorý sa rozkladá enzýmami v tráviacom trakte. Obsah jednotlivých typov kolagénov v ľudskom tele je rozdielny podľa ich fyziologickej funkcie. Líšia sa usporiadaním aminokyselín v bielkovinovom reťazci, pričom pre telo sú najhlavnejšie najmä prvé tri.

  • Kolagén typu I – ide o najrozšírenejší typ bielkoviny mladosti (v pokožke, zuboch, šľachách a kostiach), predstavuje približne 90% všetkých kolagénov v organizme
  • Kolagén typu II – pomáha budovať chrupavky nachádzajúce sa v spojivových tkanivách. Je tak prevenciou bolesti kĺbov či príznakov artritídy
  • Kolagén typu III – je prítomný väčšinou v kombinácii typu I a okrem pružnosti a pevnosti pokožky tvorí cievy a žily, ako aj tkanivo v srdci. Pribúdajúcim vekom jeho množstvo klesá, až je postupne nahradený typom I
  • Kolagén typu IV – podieľa sa na vytváraní tzv. bazálnej membrány v endotelových bunkách. Tá lemuje väčšinu tráviaceho ústrojenstva a povrch respiračných orgánov
  • Kolagén typu V – nachádza sa najmä v krvných cievach, a preto je nevyhnutnou súčasťou kardiovaskulárneho systému. Je potrebný aj na tvorbu tkanív nachádzajúcich sa v placente počas tehotenstva
  • Kolagén typu VI – podobný typu IV, vyskytuje sa v intersticiálnom tkanive
  • Kolagén typu VII – spevňuje spojenie dermis a epidermis (podobný typu II)
  • Kolagén typu VIII, IX a X – sú prospešné pri tvorbe kostného tkaniva, a teda pri hojení zlomenín a tiež oprave chrupaviek kĺbov

Vyberáme z nášho katalógu

Aké aminokyseliny obsahuje kolagén?

Kolagén predstavuje reťazec aminokyselín spájajúcich sa do trojitej špirály. Medzi hlavné z nich patria glycín a prolín. Glycín pomáha budovať zdravé DNA vlákna a keďže tvorí i časť kreatínu, podporuje rast svalovej hmoty a zásobuje telo energiou počas zvýšenej pohybovej aktivity. Prolín je nápomocný najmä pre kardiovaskulárny systém.

Štruktúra kolagénu trojitý helix

Ďalšou významnou aminokyselinou v kolagéne je glutamín. Tvorí sa prirodzene v svaloch, no i potrava sa môže stať jeho zdrojom. Nebráni však iba ochabovaniu svalov a bolesti kĺbov. Má pozitívne účinky aj na duševné zdravie. Je prevenciou voči úzkosti, nespavosti či nedostatočnej koncentrácii a energii. Arginín zase zlepšuje krvný obeh a napomáha k posilneniu imunitného systému.

Vlastnosti a účinky kolagénu

Kolagén je v podstate elixír mladosti. Vyživuje pokožku, regeneruje vlasy a udržiava pohyblivosť svalov v dobrej kondícii. Pre tieto i nasledovné účinky stojí za to venovať mu zvýšenú pozornosť:

  • zlepšuje zdravie a elasticitu pokožky, spomaľuje jej vysušovanie a tvorbu vrások
  • bráni vzniku pigmentových škvŕn, strií a celulitídy
  • pomáha pri aknóznej pleti, zápale pokožky alebo pri alergických kožných reakciách
  • udržiava vlasy lesklé a silné, zamedzuje ich vypadávaniu
  • vyživuje nechty, zuby a ďasná (účinný aj v boji proti paradentóze)
  • podieľa sa na správnom fungovaní pohybového aparátu, znižuje bolesti kĺbov a je prevenciou voči ich degenerácii, posilňuje svaly
  • spomaľuje rednutie kostí pri osteoporóze
  • urýchľuje hojenie po zlomeninách, jazvách, poraneniach a popáleninách
  • pomáha hojiť poškodenú bunkovú stenu čreva, upokojuje jeho sliznicu (aminokyseliny v kolagéne budujú tkanivo, ktoré vystiela hrubé črevo, preto je jeho užívanie vhodné aj pri syndróme deravého alebo dráždivého čreva, pri refluxe žalúdočných štiav či Crohnovej chorobe)
  • zlepšuje zdravie pečene (minimalizuje prípadné poškodenia, ktoré sú výsledkom vstrebávania cudzích látok, toxínov a alkoholu)
  • slúži ako prevencia voči kardiovaskulárnym chorobám (zmenšuje množstvo tuku v artériách, predchádza kôrnateniu tepien a napomáha k lepšej cirkulácii krvi v nich)

Kolagén v prášku na pitie

Aby externý kolagén pôsobil v tele tak ako má, mal by byť „živý“. Ide o tzv. bioaktívny kolagén, ktorý sa podobá tomu prirodzene sa tvoriacemu a má rýchly nástup účinku. Vyrába sa vo forme prášku, ktorý je rozpustný vo vode. Jeho spracovanie tzv. studenou technológiou si zachováva biologické hodnoty, výsledkom čoho je naozaj kvalitný kolagén.

Kolagénové tablety

Niekomu však môže viac vyhovovať užívať kolagénové tablety. Tie sa jednoducho prehltnú a zapijú dostatočným množstvom tekutiny. 

Krémy s kolagénom

Telo môžete zásobovať kolagénom pomocou rôznych krémov, výživových doplnkov, liekov, stravy, kolagénových injekcií, či dokonca solárií. Nie všetky však majú zaručené účinky. Je pravda, že kolagénové krémy pokožke dodajú hladký a napnutý pocit, no ide len o krátkodobý efekt a často placebo. Kolagén v tejto forme totiž nedokáže hlboko preniknúť cez pokožku do vrstvy, v ktorej je potrebné jeho znásobenie.

Účinok sa prejaví vtedy, ak krémy obsahujú hydrolyzovaný kolagén. Ten je rozštiepený na krátke reťazce (nie dlhú molekulu), čím lepšie preniká do pokožky. Keďže nezostáva iba na povrchu pokožky, pomáha v boji proti vráskam. Aby ste sa postarali o naozaj zaručený výsledok, odporúčame kombinovať krémy s vnútorne užívanými preparátmi.

Kolagén v potravinách a strave

Kolagén sa prirodzene nachádza v niektorých potravinách. Ide pritom o jednoduchý a účinný spôsob doplnenia tejto telu prospešnej látky. Pravdou je, že aby organizmus pocítil príjem kolagénu, musí človek skonzumovať ich dostatočné množstvo, čo je niekedy problém. Avšak, i množstvo aminokyselín, ktoré strava obsahuje, sa podieľa na zvyšovaní jeho tvorby. Potraviny, v ktorých nájdete pomerne vysoko zastúpený kolagén:

  • Kapusta (viaceré druhy) – obsahuje látky podporujúce produkciu kolagénu, a tým hydratáciu pokožky, napríklad luteín, tiokyanáty, izotiokyanáty, sulforafán a pod.
  • Fazuľa – zdravá a pre pokožku prospešná zelenina, ktorá obsahuje kyselinu hyaluronovú. Zlepšuje syntézu kolagénu a podporuje rast kožných buniek.
  • Mrkva – obsahuje vitamín A, ktorý sa taktiež podieľa na tvorbe kolagénu, ako aj na spomaľovaní jeho rozpadu. Spevňuje a stimuluje dermu, vrstvu kože, v ktorej sa nachádza i kolagén.
  • Sójové produkty – sójové mlieko či syr vám pomôže zbaviť sa jemných vrások, a to vďaka genisteínu, ktorý zlepšuje tvorbu kolagénu.
  • Ľanové semiačka a vlašské orechy – sú výborným zdrojom omega-3 mastných kyselín, ktoré sú pre zdravie človeka veľmi dôležité. Okrem iného zvyšujú i tvorbu kolagénu.
  • Červené ovocie – napríklad jablká, čerešne, jahody, zvyšujú hladinu kolagénu a spomaľujú starnutie pokožky.
  • Citrusové plody – citróny a pomaranče vďaka obsahu vitamínu C zvyšujú množstvo kolagénu. Pri nedostatku „céčka“ je externý prísun kolagénu v podstate „zbytočnosťou“.
  • Olivy (čierne aj zelené) – predsatvujú zdroj síry, ktorá podporuje tvorbu kolagénu. Sú odporúčanou potravinou aj z hľadiska mastnej a aknóznej pleti.
  • Vaječné bielko – je bohaté na prolín a lyzín, čím napomáha tvorbe vlastného kolagénu.
  • Vývary z kostí – zaručia jednoduchý, chutný a rýchlo vstrebateľný spôsob prísunu kolagénu. Niektorí odporúčajú i aspiky a želatíny, bez obsahu syntetických látok.

Nie je kolagén ako kolagén

Ako sme už vyššie naznačili, natívny kolagén je prirodzenou súčasťou ľudského tela. Hydrolyzovaný kolagén vzniká rozkladom natívneho, a to za prítomnosti špecifických enzýmov. V podstate ide o „želatínu“ pochádzajúcu z hovädzích kostí a chrupaviek. V procese jeho spracovania sú zachované aminokyseliny, ktoré sa pri konzumovaní rýchlo uvoľnia a poslúžia ako základný stavebný prvok nového kolagénu.

Kolagénové vlákna v ľudskej pokožke 

Čistý, živý (lyofilizovaný) kolagén je získavaný metódou sušenia produktov pri nízkej teplote (pod 0º C a za zníženého tlaku. Látky si zachovávajú svoju „aktivitu“, ako aj vitamíny, minerálne látky, enzýmy a pod. 

Lyofilizované preparáty obsahujú iba minimálne množstvo vody a nevyžadujú si žiadnu konzerváciu. Nachádzajú sa v kolagénovom prášku, ale i v pleťových maskách. Ich cena nie vždy poteší. Rastlinný kolagén je v podstate marketingový ťah, pretože kolagén je bielkovinou, ktorú sú schopné produkovať iba zvieratá a ľudia. Najčastejšie ide o pomenovanie zložitých cukrov rastlinného pôvodu, ktoré na pokožke vytvárajú efekt „ochranného plášťa“.

Aj keď rastlinná bielkovina extenzín obsahuje i hydroxyprolín – aminokyselinu kolagénu, v rastlinnej forme má odlišnú stavbu. Preto ju nedokáže nahradiť a docieliť tak želaný efekt.

Na čo pri užívaní kolagénu nezabudnúť?

  • Externé prijímanie kolagénu má požadované účinky vtedy, ak ho užívate spolu s vitamínom C. Ten sa postará o jeho plnohodnotné využitie. Inak ho telo vylúči.
  • Záleží aj na množstve kolagénu obsiahnutom v dennej dávke. Za dostatočné sa považuje minimálne 1 000 mg.
  • Obsahuje vami vybraný kolagén umelé prísady, farbivá a konzervanty? Vyhnite sa mu a siahnite po prírodných produktoch.
  • Nachádza sa na obale produktu slovné spojenie „klinicky testovaný“? Znamená to, že účinky by mali byť overené.

Autor článku

Nina Vráblová

Interiérový dizajn, beletria, zdravý životný štýl a elektronická hudba sú mojou srdcovou záležitosťou. Spoločne ma doviedli k písaniu, i keď na...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

MSM prášok účinky, užívanie, dávkovanie, cena, recenzie. Kde kúpiť, má nežiaduce účinky?MSM prášok účinky, užívanie, dávkovanie, cena, recenzie. Kde kúpiť, má nežiaduce účinky?

Prečo je MSM prášok taký populárny? Na čo všetko sa používa? Pozreli sme sa na jeho zloženie, účinky, dávkovanie i cenu.

Kolagén na vlasy, kĺby, pleť v sáčkoch na pitie i ako tablety. Ktorý je najlepší?Kolagén na vlasy, kĺby, pleť v sáčkoch na pitie i ako tablety. Ktorý je najlepší?

Kolagén je nevyhnutnou zložkou nášho organizmu, keďže tvorí až 30 % zo všetkých bielkovín. Aby však bola jeho konzumácia skutočne efektívna, telu musíte dodať i ďalšie dôležité živiny.

KetoDiet Collagen Plus na pokožku, vlasy, nechty – recenziaKetoDiet Collagen Plus na pokožku, vlasy, nechty – recenzia

Doplňte bielkovinovú alebo ultra nízkosacharidovú diétu aj špeciálnou starostlivosťou o pokožku. Doprajte jej kvalitnú dávku kolagénu, začnite užívať KetoDiet Collagen Plus a zredukujete...