Žalúdočná kyselina v hrdle. Sledujte príznaky, liečba pomáha

Žalúdočná kyselina je jednou z najdôležitejších súčastí zdravého trávenia. Úlohu si však plní správne len vtedy, ak sa nachádza vo vyváženom množstve na svojom mieste, a teda v žalúdku. Len ten je totiž proti nej chránený sliznicou. Problém nastáva, ak sa cez pažerákový zvierač dostane nestrávený obsah žalúdka s kyselinou späť do pažeráka.

Reflux spôsobuje pálenie záhy

Voči prítomnosti kyseliny nie je odolný, čím vzniká nepríjemné pálenie v hrdle. V podstate ide o tzv. prirodzený reflux, ktorý sa zriedkavo vyskytuje takmer u každého človeka. Komplikácie môžu nastať, ak ide o pravidelný problém, a teda refluxnú chorobu.

Obľúbené lieky proti páleniu záhy

Príznaky žalúdočnej kyseliny

Pocit pálenia sa nemusí objavovať len v krku, mnohí ho pociťujú za hrudnou kosťou. Okrem tohto nepríjemného pocitu je častá aj tzv. regurgitácia. To znamená, že obsah žalúdka tečie späť do pažeráka, až úst. Sprievodným javom môže byť i grganie, vracanie a problémy s prehĺtaním. Pri posledných dvoch zvýšte pozornosť.

Pálenie záhy v hrdle

Symptómy môžu predstavovať zanedbateľný, ale ja vážnejší zdravotný problém. Ak sú uvedené príznaky iba občasné, nemusíte sa ničoho obávať. Ak sa vyskytujú pravidelnejšie, úprava stravy a celkovej životosprávy vás pravdepodobne neminie. Na pozore sa majte, ak sa začnú byť samozrejmosťou po každom jedle, dokonca ešte pred jeho konzumáciou. Tehotné ženy majú so žalúdočnou kyselinou v hrdle pomerne bohaté skúsenosti. Pálenie záhy v tehotenstve je bežným sprievodným javom. Spôsobujú ho hormonálne zmeny a tlak vznikajúci pri raste maternice. Zvyčajne však zmizne čoskoro po narodení dieťaťa.

Žalúdočná kyselina v hrdle ako fyziologická alebo patologická príčina pálenia záhy

Ak sa pocit pálenia v krku objavuje aspoň trikrát v týždni, navštívte odborníka. Zanedbanie by mohlo vyvolať ďalšie nepríjemné zdravotné ťažkosti. V prípade, že sa žalúdočná kyselina v hrdle vyskytuje pravidelne, pravdepodobne je príčinou gastroesofageálny reflux, ktorý spôsobuje poruchu zvierača v spodnej časti pažeráka.

Možným vinníkom je i Helicobacter pylori. Tu však už hovoríme o patologickej, nie fyziologickej príčine. Tak či onak, neprestajným dráždením pažeráka žalúdočnou kyselinou môže dôjsť k chronickej pyróze, a teda k páleniu záhy. Tkanivo pažeráka je poškodené, čím vznikajú i problémy s prehĺtaním, nakoľko ani zužovanie pažeráka sa nevylučuje.

Prvá pomoc pri pálení záhy

Ak pretrváva pálivý pocit v hrdle, nie vždy je nutné vyhľadať lekársku pomoc a nasadiť medikamentóznu liečbu. Pomôžu i prírodné liečivá v podobe byliniek či tzv. babských, no overených rád. Napríklad sladké drievko, šťava z aloe vera (neobsahujúca aloín ani emodín), jablčný ocot, med, mandle, zeleninové šťavy, brest plavý, čaje z medovky, paliny alebo puškvorca.

Z recenzií produktu:

Skúsenosti s užívaním elixíru na pálenie záhy

Mlieko sa síce uvádza ako rýchly a účinný domáci liek, no zaberá v prípade, že výskyt kyseliny v hrdle je občasnou, a nie pravidelnou záležitosťou. V druhom prípade by totiž mohol byť viac na škodu ako na úžitok.

Sóda bikarbóna predstavuje prvú pomoc, ak si pažerákový zvierač neplní dobre svoju funkciu. Neutralizuje kyseliny, keďže jej pH je vyššie ako sedem. Postačí čajová lyžička v pohári vody, no maximálne dvakrát v týždni. Obsahuje i soli, ktoré by mohli mať vo väčšom množstve nežiaduce účinky.

Žalúdočná kyselina - nadbytok verzus nedostatok. Aká je liečba?

Nielen nadbytok žalúdočnej kyseliny spôsobuje jej neželanú prítomnosť v hrdle. Nedostatok má taktiež za následok, že potrava je nedostatočne trávená, čím dochádza ku kvasným a hnilobným procesom, a tiež hromadeniu plynov. Tie sa podieľajú na spätnom procese vrátenia potravy, respektíve štiav do pažeráka, a tak vyvolávajú  nepríjemný pocit pálenia záhy.

Základom na eliminovanie kyseliny v hrdle je obnovenie prirodzenej žalúdočnej rovnováhy. Vtedy sa kyselinou podráždený pažerák zahojí, keďže prestane dochádzať k opätovnému otvoreniu zvierača medzi ním a žalúdkom v čase, kedy sa uskutočňuje tráviaci proces. Cieľom je dosiahnutie optimálneho množstva kyseliny HCL v žalúdku.

Vyšetrenie kyslosti žalúdka u lekára

Pre stanovenie správnej diagnózy je potrebné vyšetrenie kyslosti žalúdka. Na základe nej sa zistí, či je príčinou nesprávneho trávenia jeho prekyslenie alebo naopak, nedostatok kyselín. Od toho sa odvíja i užívanie liekov, či už tých voľne predajných alebo predpísaných lekárom.

Strava a životospráva si vyžaduje úpravu

Najbežnejšou príčinou výskytu kyseliny v hrdle je nevhodná strava. Tá nesúvisí len s konkrétnymi potravinami či prípravou jedla, ale tiež s jeho nepravidelnou a rýchlou konzumáciou. Neželaný výsledok podporí aj zlá životospráva a stres. Silní fajčiari a obézni ľudia sú na prítomnosť kyseliny v hrdle náchylnejší. Nestačí len staviť na odporúčanú stravu, na jej pravidelný prísun v menších porciách, viackrát za deň.

Jedlo treba dôkladne požuvať, nie rýchlo hltať. Dôležité je upraviť celkový životný štýl. Ak ide o časté pálenie záhy, je dokonca nutnosťou. Zabudnite na neskoré večerné jedenie a líhanie si s plným žalúdkom.

Menšie porcie jedla pomôžu pri pálení záhy

Aké potraviny a nápoje treba obmedziť pri pálení záhy?

  • Mastné jedlá,
  • čerstvé pečivo,
  • cesnak,
  • cibuľa,
  • paradajky,
  • citrusové plody,
  • čokoláda,
  • káva,
  • alkoholické nápoje,
  • sýtené nápoje.

Potraviny s vyšším obsahom vlákniny a celozrnné výrobky prispievajú k zmierneniu pálenia záhy, ako aj k jej prevencii. I keď mnohí tvrdia, že korenisté a pikantné pokrmy by ste mali z jedálnička taktiež vynechať, niektoré koreniny sú paradoxne vhodným riešením na zmiernenie či odstránenie žalúdočnej kyseliny v hrdle. Kurkuma, zázvor, škorica, ale aj čili sú toho vhodným príkladom.

Obľúbené lieky proti páleniu záhy


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Recenzia: Probiotiká Symprove – užívanie, cena, vedľajšie účinkyRecenzia: Probiotiká Symprove – užívanie, cena, vedľajšie účinky

Vyskúšal som niekoľko druhov probiotík. Medzi nimi aj probiotiká Symprove. Počul som o nich len v superlatívoch, tak som ich vyskúšal na vlastnej koži. 

Recenzia: Powerlogy Upgraded Organic Greens – recenzia a skúsenosťRecenzia: Powerlogy Upgraded Organic Greens – recenzia a skúsenosť

Powerlogy je slovenský výrobca mimoriadne kvalitných produktov s čistým zložením. Takým je aj kombinácia vlákniny a superpotravín, ktorú poznáme pod názvom Upgraded Organic Greens....

Recenzia: Cholesten Advance – zníži cholesterol?Recenzia: Cholesten Advance – zníži cholesterol?

Zvýšený cholesterol v krvi dokáže prekvapiť kohokoľvek z nás. Ako jeho hladinu znížiť a stabilizovať? Jednou z možností je aj užívanie výživového doplnku Cholesten Advance, ktorý vám...