Čaj – 4 základné druhy a história jeho pitia

Čaj patrí v súčasnej dobe k najčastejšie konzumovaným nápojom. Jeho celosvetová obľuba nemá konkurencie a preto sa čaj stal, hneď po vode, druhým najobľúbenejším nápojom.

Rôzne druhy sypaného čaju

A niet sa čo čudovať. Vďaka širokému výberu z takmer 1500 druhov čaju si môže každý zvoliť taký, aký mu najviac chutí. Pitie čaju má v čínskej kultúre historický význam. Samotný názov "čaj" sa vyvinul zo starovekého čínskeho dialektu. Slovami "tay", "tchai" či "cha" sa označovali čajové lístky i nápoj, ktorý sa z nich pripravoval.

Celosvetovo obľúbené sypané čaje

Z histórie vzniku čaju

Stará čínska legenda vraví, že čaj vznikol okolo roku 2737 pred Kristom a viaže sa s menom vládcu a patróna umenia, Shen Nong. Tento zanietený vedec a bylinkár veril v pozitívne účinky prevarenej vody na ľudský organizmus. Jeho služobníctvo bolo povinné prevariť vodu pred každým jej pitím.

Jedného letného dňa, počas oddychu pri návšteve vzdialeného miesta, spadlo zo stromu do variacej sa vody zopár lístkov. Vládca bol očarený vôňou a chuťou tohto odvaru a zistil, že tento osviežujúci nápoj dodáva telu silu. Od tohto momentu sa čaj používal najmä na liečebné účely, až kým sa okolo roku 300 nášho letopočtu začal požívať denne.

V uplynulých storočiach sa stal čaj inšpiráciou pre mnohých učencov, ktorý kvetnato opisovali jeho chuť, vôňu a prospech pre ľudské telo. Vedomosti o pestovaní a príprave čaju sa tradovali z generácie na generáciu. Počas vlády dinastií Yuan a Qing sa stalo populárnym zakladanie čajových domov po celej Číne. Okolo roku 900 sa pitie čaju rozšírilo i do Japonska.

Čaj a jeho príchod do Európy

Do Európy sa však čaj rozšíril až v 17. storočí. Jeho pitie bolo výsadou aristokracie, nakoľko bol veľmi drahý. Jedna libra (0,45kg) mala hodnotu približne 9 mesačných príjmov anglického robotníka. Práve Veľká Británia má najväčšie zásluhy na rozšírenie importu čaju do celej Európy. Už čoskoro bol tento lahodný nápoj bežným tovarom, dostupným každej sociálnej triede.

Druhy čajov

O tom, že si v súčasnej dobe môžeme dopriať stovky druhov rozmanitých čajov niet pochýb. Nie každý z nás však vie, ako sa čaje delia. Na začiatok by sme radi povedali, že to, čo spája každý čaj, je pojem Camellia sinensis, čiže botanický názov čajového kríku

Základné druhy čajov a ich delenie

Stovky druhov čaju, ktoré možno zakúpiť, sa však líšia v niekoľkých znakoch. Ide najmä o región, v ktorom vyrástli, rok, v ktorom bol čaj zozbieraný, spôsob, akým bol spracovaný stupeň oxidácie.

Milovníci čaju rozoznávajú 4 základné druhy. Každý z nich si zaslúži osobitnú pozornosť, nakoľko sa líšia nielen chuťou či množstvom kofeínu, ale i vplyvmi na Vaše zdravie.

  • Asi najpopulárnejším je zelený čaj. Tento chutný nápoj obsahuje približne 5 až 10% podiel kofeínu jednej šálky kávy. Zelený čaj je populárny aj pre množstvo vitamínov a antioxidantov, vďaka ktorým má mnoho pozitívnych vplyvov na ľudský organizmus. Je vyhľadávaný ako prírodný liek na znižovanie cholesterolu, úpravu krvného tlaku, zlepšenie kondície chrupu a pleti či dlhovekosť.
    Zelený čaj sa vyrába z lístkov, ktoré sa po zbere jednoducho nahrejú, čím sa ničia enzýmy, zodpovedné za oxidáciu čaju. Čaj sa následne ručne či strojovo roluje, čím sa uvoľní jeho chuť. Následne sa dá vysušiť a vytriediť. Časť úrody, ktorá nemôže byť využitá ako rýdzi zelený čaj, sa zvyčajne mieša s ovocím či kvetmi rastlín, čím vznikajú ochutené verzie zeleného čaju.
  • Biely čaj patrí k najvzácnejším čajom, pretože jeho zber môže prebiehať len počas niekoľkých týždňov v roku. Pravý biely čaj rastie len na jednom mieste - v čínskej provincií Fujian, ktorá si svoje tajomstvo spracovania tohto bieleho zlata starostlivo stráži. V porovnaní s inými druhmi čaju má biely čaj najnižší obsah kofeínu a zároveň najviac účinných látok, ktoré pôsobia proti rakovine. Rovnako výborne vplýva i na pleť a celkovú detoxikáciu organizmu.
  • Čierny čaj je charakteristický svojou chuťou a farbou, ktorú získava v procese plnohodnotnej prírodnej oxidácie. Vďaka tomu si čierny čaj dokáže uchovať svoju arómu až niekoľko rokov. Tento druh čaju obsahuje až 20% podiel kofeín z jednej šálky kávy. Štúdie dokázali pozitívny vplyv nápoja na ochranu pľúc fajčiarov, rovnako pôsobí ako prevencia pred mŕtvicou, má pozitívny vplyv na kardiovaskulárny systém či úpravu cholesterolu.
  • Čaj Oolong je polofermentovaný čaj, ktorý obsahuje asi 15% množstvo kofeínu jednej šálky kávy. Proces oxidácie sa ukončí tesne pred tým, ako lístky čaju začínajú meniť farbu. Preto možno tento druh opísať ako stred medzi zeleným a čiernym čajom. Oolong zlatohnedej farby a intenzívnej chuti s kvetinovými podtónmi je často využívaný na redukciu telesnej hmotnosti.

Celosvetovo obľúbené sypané čaje


Autor článku

Lucia Kunkelová

Už od malička sa zaujímam o účinky rôznych byliniek a prírodných preparátov na náš organizmus. Miesto klasickej liečby vždy najskôr siahnem po tej...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.