Írsky mach je kolagén – účinky, dávkovanie, recepty
Obsah článku
Írsky mach je morská riasa, ktorá je alternatívou pre kolagén a želatínu. Ako už názov napovedá, pochádza z Írska. Je to najčastejšie sa vyskytujúca a rastúca riasa v Írsku. Nájdeme ju ale aj na pobreží Ameriky. V 19. storočí bol írsky mach jeden z hlavných zdrojov výživy vtedajších obyvateľov. Veľký význam mal aj v ľudovom liečiteľstve. Populárny je však do dnešnej doby, pretože je nielen vynikajúcim zdrojom vitamínov a minerálnych látok, ale aj vynikajúcou prísadou v kuchyni.
Írsky mach sa zbiera ručne a má neutrálnu chuť a vôňu. Stonky sú gélovité a vláčne a mach je v podstate priesvitný, resp. bezfarebný.
Írsky mach čerstvý i v prášku
Zloženie a účinky írskeho machu
Mach obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Z vitamínov sú to A, D, E, F a K, z minerálov vápnik, jód, draslík, síra, selén a proteín. Dôležité je spomenúť, že je to 100 % prírodný kolagén.
Účinky v kuchyni
- Zahusťovadlo a spojivo jedál.
- V kuchyni má uplatnenie aj na sladko aj na slano pre jeho neutrálnu chuť.
- Slúži ako želatína v RAW kuchyni.
- Využitie v pivovarníctve – spôsobuje rozjasnenie piva.
Účinky v kozmetike
- V kozmetike má írsky mach funkciu kolagénu, ktorý vyhladzuje pleť.
- Omladzuje pleť a spomaľuje starnutie.
- Napomáha k rastu vlasov a nechtov.
Účinky na telo
- Odstraňuje toxické látky z tela.
- Vyživuje šľachy, kĺby a kosti.
- Pomáha pri trávení a črevných problémoch.
- Priaznivo pôsobí na močový mechúr, pľúca a štítnu žľazu.
- Jód obsiahnutý v írskom machu môže znížiť účinky rádioaktívneho ožiarenia.
- Pomáha pri chudnutí, lebo dodáva telu pocit plnosti.
- Podpora tvorby kolagénu v tele.
Nežiaduce účinky írskeho machu
Írsky mach nemá nežiaduce účinky. Ako je to so všetkým, tak jeho používanie sa nesmie preháňať. Ak sa používa a užíva s rozumom, tak prináša len benefity. Obzvlášť vhodný je pre tehotné ženy. Podporuje zdravú produkciu plodovej vody a dieťaťu prospieva prostredníctvom materského mlieka aj po narodení. V určitých článkoch je spomenuté, že írsky mach je vhodný na vysoký krvný tlak. V tom prípade by som určite odporúčala ľuďom s nízkym krvným tlakom poradiť sa pred použitím s lekárom.
Vyberáme z nášho katalógu

Goodie Írsky mach 100 g

Goodie Írsky mach 50 g
Ako používať a dávkovať írsky mach
Írsky mach sa dá kúpiť ako čerstvý nesušený alebo ako odsolený prášok. Podľa toho, ako sa kúpi, tak sa aj používa. Čerstvý nesušený mach sa odporúča namočiť do studenej vody na 15-30 minút a potom je ho potrebné preprať v tej istej vode a nechať namočený 2-5 hodín. Po tejto dobe sa opláchne vo vlažnej teplej vode, aby sa odstránili prebytočné soli a vôňa mora. Gélovitá hmota sa získa tak, že sa rozmixuje. Prášok z írskeho machu sa namočí na 10 minút do vody, kde sa aktivuje. Hmota začne „gelovatieť“. Takto namočený ale môže byť až po dobu ôsmich hodín.
Čerstvý írsky mach sa môže konzumovať aj bez oplachovania. Írsky mach má použitie do jedál ako dochucovadlo alebo zahusťovadlo do rôznych omáčok, šalátov alebo smoothies. Gélovitá hmota môže v jedle dokonca nahradiť vajíčka – 1 polievková lyžica gélu je priamoúmerná jednému vajíčku.
Írsky mach ponúkajú najmä eshopy. Cena írskeho machu sa pohybuje do 20 eur za 250 g. Írsky mach v prášku stojí cca 15 eur za 70 gramov.
Skúsenosti s používaním írskeho machu
V dostupných slovenských a českých zdrojoch som nenašla žiadnu negatívnu recenziu. Zahraničné zdroje uvádzajú, že má slanú chuť aj keď bol dodržaný postup spracovania. Podľa môjho názoru je írsky mach skvelý na využitie najmä v slanej kuchyni a ako prísada do smoothie a koktailov, kde sa prípadná slabá slaná chuť ľahšie stratí. V kozmetike a v lekárstve má určite opodstatnené využitie ako prírodný kolagén. Takže určite by som ho odporúčala vyskúšať.

13/06/2019 14:26Mám poškodené chrupavky a írsky mach mi príde ako najvhodnejšia voľba, keďže je to prírodná záležitosť. Ešte ho neberiem dlho, takže neviem posúdiť, či skutočne aj pomáha.