Nadbytok či nedostatok jódu? Skúste riasy Kelp

Jód je dôležitým prvkom – minerálom a predovšetkým dôležitou látkou, ktorú potrebuje náš organizmus pre svoje fungovanie. Hoci sa nachádza v našom tele iba v stopovom (malom) množstve, jeho nedostatok, ako i nadbytok môžu spôsobiť komplikácie. Aké má jód vlastnosti a funkcie? Ako doplniť v tele jód? Pomôžu výživové doplnky?

Morské riasy Kelp obsahujú veľké množstvo jódu

Jód (gréc. jodes – modrofialový), chemický prvok, ktorý má značku I a nachádza sa v Periodickej tabuľke chemických prvkov. Toto je zrejme všetko čo o jóde ako laikovia vieme. Význam jódu pre náš organizmus je pritom omnoho markantnejší. Jód má napríklad obrovský význam pre tvorbu hormónov a funkciu štítnej žľazy. Práve nedostatok jódu môže spôsobiť napríklad zväčšenie štítnej žľazy (endemická struma). To že jód je veľmi dôležitým pre fungovanie štítnej žľazy sa zistilo v roku 1915. Okrem iného však množstvo jódu vplýva aj na našu centrálnu nervovú sústavu, či myslenie a sústredenie. Mnohým sa pomyslenie na jód spája so soľou, kde sa jód tiež nachádza. Nie je to však náhoda.

Výživové doplnky s obsahom jódu

Jód v soli

Problém s príjmom jódu je predovšetkým v krajinách, kde nie je prístup k moru. Práve v mori je totiž vysoký obsah jódu, ktorý bol počas existencie Zeme odplavený do mora. Soľ je v tomto prípade typickým príkladom toho, ako sa štát pokúsil o zvýšenie príjmu jódu u svojich občanov, pretože jeho absencia spôsobovala zdravotné problémy. Od roku 1951 sa vo viacerých krajinách jodiduje kuchynská soľ. Od roku 2000 sa do 1 kg soli pridáva 25 mg jodičnanu draselného.

Morská soľ s obsahom jódu

Jód sa totiž nachádza v zemi. Preto obsah jódu v potravinách produktoch závisí aj od toho, kde bola rastlina či plodiny pestované a kde boli zvieratá dochované. Za milióny rokov sa vysoké množstvo jódu odplavilo práve do morí a oceánov. Morské ryby, živočíchy či riasy sú teda vo všeobecnosti najlepším zdrojom jódu. V krajinách, kde prístup k moru chýba, je konzumácia potravín s obsahom jódu omnoho menšia.

Potraviny s vysokým obsahom jódu

  • morské ryby a živočíchy
  • morské riasy
  • banány
  • čerešne
  • ríbezle
  • maliny
  • čučoriedky
  • kapusta
  • zelená paprika
  • zemiaky
  • soľ
  • mliečne produkty

Funkcie jódu v ľudskom organizme

Jód je výrazne prepojený s funkciou štítnej žľazy. V endokrinnom systéme pre zmenu vplýva na správanie sa hormónov. Štítna žľaza produkuje hormóny thyroxín a trijodthyronín, ktoré sú pri nedostatku jódu neaktívne a to spôsobuje hormonálnu nerovnováhu. Nadbytočný jód sa vylučuje obličkami (v moči). Je potrebné ho pravidelne dopĺňať v strave alebo v podobe výživových doplnkov.

Potraviny s vysokým obsahom jódu

  • Spaľuje prebytočný tuk,
  • reguluje rýchlosť a funkcie telesného metabolizmu,
  • bráni hromadeniu cholesterolu,
  • zabezpečuje vývoj organizmu,
  • upokojuje nervový systém,
  • stabilizuje mentálnu rovnováhu,
  • reguluje zásobovanie buniek kyslíkom,
  • vplýva na telesné zdravie,
  • ovplyvňuje naše myslenie – spája sa s priemernou inteligenciou,
  • zabezpečuje zdravie a kvalitu vlasov, nechtov, zubov a kože.

V dnešnej digitálnej a uponáhľanej dobe je dopyt nášho organizmu po jóde omnoho vyšší. Je dokázané, že jeho nedostatočná hladina negatívne vplýva na duševnú pohodu a orgány nášho tela sa skôr opotrebúvajú.

Denná dávka jódu

Príjem jódu pre náš organizmus by mal byť pravidelným. Denná dávka jódu by sa mala pohybovať od 50 do 260 mg. U kojencov do 4 mesiacov by to malo byť približne 50m g. U mládeže by to malo byť približne 100 až 200 mg. Dospelí by sa mali denne jódom zásobovať v množstve približne 150 až 200 mg. U tehotných a dojčiacich žien by denná dávka jódu mala obsahovať okolo 180 až 260 mg.

Šalát z morských rias vám dodá dostatok jódu

Príznaky nedostatku jódu

Nedostatok jódu má niekoľko príznakov, ktoré je potrebné si všímať. Práve príznaky ako nervozita, nadmerná únava, oslabené vlasy, nechty, suchá pokožka, prírastok hmotnosti alebo zápchy môžu byť dôkazom nedostatku jódu. Následne môžu tieto príznaky viesť až k zväčšeniu štítnej žľazy, tzv. struma. Dnes ide o pomerne časté ochorenie štítnej žľazy. Niekedy sa vyskytuje i hypotyroidizmus. Ten vzniká pri nedostatku jódu a spôsobuje nedostatok hormónov v štítnej žľaze. Ide o autoimunitné ochorenie.

Pozrite si viac produktov z kategórie jód

Jód a tehotenstvo

Množstvo jódu v tele je enormne dôležité aj pre tehotné alebo dojčiace ženy. To sa týka predovšetkým hladiny hormónov. Jód je veľmi dôležitým pre funkciu a množstvo hormónov v štítnej žľaze. Mierny pokles jódu môže teda spôsobovať hormonálnu nerovnováhu a to nemá priaznivý vplyv ani na zdravie plodu. Jeho výrazný nedostatok môže pôsobiť na nervovú sústavu dieťatka. Znížená funkcia štítnej žľazy dokonca môže v počiatkoch tehotenstva zapríčiniť potrat.

Na Slovensku až 60 percent žien počas tehotenstva nemá stabilný príjem jódu. Preto je dôležité, aby aj gynekológovia a endokrinológovia mamičky upozorňovali na príjem potravín či výživových doplnkov s obsahom jódu.

Budúce mamičky by nemali zabúdať na pravidelné dopĺňanie jódu

Predávkovanie jódom?

Rovnako ako môže dôjsť k nedostatku jódu, prísť môže aj k predávkovaniu sa ním, tzv. prejódovanie. Netreba však robiť paniku, nehrozí žiadne smrteľné ochorenie. Nadmerné množstvo jódu môže spôsobiť úbytok telesnej hmotnosti, stavy úzkosti, búšenie srdca, hnačky alebo zvýšenú telesnú teplotu.

Nespotrebovaný jód sa vylučuje za pomoci obličiek v moči. Jeho nadbytok však môže nastať. Po prijatí jódu ho telo začne vstrebávať do 24 hodín. Telo prijme iba toľko jódu, koľko potrebuje, no i tak sa neodporúča denne sa prejedať rybami alebo potravinami s vysokým obsahom jódu. Ak chcete jód dopĺňať pravidelne, dobrou alternatívou sú taktiež výživové doplnky.

Výživové doplnky s obsahom jódu


Autor článku

Denis Ruščák

Večný študent! Veď predsa o tom život je. Permanentné nadobúdanie nových poznatkov, informácií a skúšanie všetkého čo je nové. Každý okamih bežného...


Komentáre

Martina Novakova 27. Aug. 2019
Vaše údaje v článku nie sú správne. Odporúčané množstvá sú v mikrogramoch, nie gramoch ako uvádzate. Pri užítí dávok, ktoré uvádzate si človek môže vážne poškodiť svoje zdravie! Maximálna denná dávka je 600 mikrogramov, odporúčaná je 150-190 mikrogramov, čo dostatočne pokrýva denný príjem jodidovanej soli. Soľ sa začala jodidovať v 50. rokoch, a odvtedy sa znížil počet chorých na štítnu žľazu spôsobenú nedostatkom jódu.

Odpovedať

Redakcia NaseZdravie.sk 27. 08. 2019

Dobrý deň,
ďakujeme za upozornenie, chybičku sme upravili.

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.

Glykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexomGlykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexom

Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.