Jakub Lunter: Tofu má vysoký obsah vápnika, bielkovín a vlákniny

Tofu obsahuje veľa vitamínov a minerálov, je ideálne pre vegetariánov, ale aj pre ľudí, ktorí majú aspoň raz za čas radi ľahšie jedlo. Obsahuje len minimum tukov, veľa bielkovín, preto ho ocenia aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť. Pochúťka zo sóje je zdravá a mala by sa konzumovať 2-, 3-krát týždenne.

Alfa Bio natural tofu

O tofu a výrobkoch z neho sme sa rozprávali s Jakubom Lunterom z firmy Lunter (predtým Alfa Bio), ktorá je asi najznámejším výrobcom Tofu nielen na Slovensku.

Tofu je často označované ako zdravie v kocke. Prečo ste sa rozhodli priniesť práve tento produkt na Slovensko?

K myšlienke vyrábať tofu nás inšpirovali príklady zo zahraničia. V súčasnosti je tofu hlavným zdrojom proteínov pre miliardu svetovej populácie – nejde pritom len o tradičnú ázijskú kulinársku kultúru. Napríklad trh v USA či v západných krajinách Európskej únie je čoraz viac založený na spojení tradičnej kuchyne s tofu a inými rastlinnými produktmi. Už v 80. rokoch minulého storočia denníky ako New York Times či Washington post písali o „úsvite“ tofu alebo mali na prvej strane titulok „Tofu je nová pizza“. Prečo? Pretože aj odborníci potvrdili jeho význam a prínos pre zdravší, vyvážený jedálny lístok. Ale hlavne: západná kuchyňa objavila, že tofu je aj veľmi chutné. Máme niekoľko výborných receptov, ako napríklad bolonská omáčka s tofu, v ktorej vďaka jeho schopnostiam nasávať chute zákazník nespozná rozdiel oproti tradičnému postupu prípravy.

Aké sú hlavné zdravotné benefity tofu?

Lunter tofu pripravujeme tradičným spôsobom, varením, z kvalitnej slovenskej geneticky nemodifikovanej sóje, bez akýchkoľvek konzervantov a pridaných látok. Jeho hlavnými benefitmi sú predovšetkým vysoký obsah vápnika, bielkovín a vlákniny, neobsahuje cholesterol ani laktózu. Má minimálny obsah tukov a svojím zložením napomáha znižovať hladinu LDL cholesterolu a inzulínu.

Tofu fašírky

Sója je známa vysokou koncentráciou fytochemických zložiek, najmä izoflavónov, ktoré majú pozitívny vplyv v prevencii proti rakovine, prispievajú k zlepšeniu koncentrácie, pamäti a zlepšeniu mozgovej funkcie. Pravidelná konzumácia tofu prispieva aj k prevencii kardiovaskulárnych ochorení. Toto všetko potvrdzujú viaceré dlhodobé výskumy, napríklad štúdia japonského ministerstva zdravotníctva Okinawa centenarian study. Vedci dlhé roky mapovali dvojičky žijúce v odlišných prostrediach, pričom z hľadiska dlhovekosti či nižšej chorobnosti sa lepšiemu zdraviu tešil súrodenec stravujúci sa tradične – čo v prípade Japonska znamenalo 2-3 sójové jedlá denne.

Vyznačujú sa takýmito vlastnosťami aj tofu párky?

Áno, sme hrdí, že tak ako všetky naše produkty, vyrábame aj párky z čerstvej zložky – tofu a nie modernou metódou miešaním práškových zmesí. Je to produkčná výzva, keďže čerstvá zložka je chuťovo menej stabilná, ale výsledok za to stojí. Tento náš výrobok privítajú najmä spotrebitelia, ktorí majú problémy s gluténom. Lunter Tofu párky sú bez lepku, cholesterolu, konzervačných látok a sú zdrojom bielkovín, ktoré naše telo potrebuje.

Máte v ponuke viacero druhov tofu – biele, údené či ochutené verzie. Ktoré z nich je najobľúbenejšie?

Medzi najpredávanejšie patria naturálne tofu a údené tofu. Veľkou výhodou naturálneho tofu je jeho široké využitie v kuchyni. Môžete z neho pripraviť veľmi chutné slané pokrmy, rovnako ako sladké jedlá a dezerty.

Údené Alfa Bio tofu

Ako prebieha výroba tofu? Čo všetko musí spĺňať?

Ako sme už spomínali, na výrobu tofu využívame našimi farmármi pestovanú, geneticky nemodifikovanú sóju. Všetky suroviny a obaly výrobkov musia spĺňať veľmi prísne kritériá a ich kvalitu pravidelne preverujeme. Počas celého procesu výroby kontrolujeme predpísané parametre, takže finálny výrobok spĺňa všetky požiadavky na bezpečnosť a kvalitu.

Ako vyrábame tofu u nás? Tradičným spôsobom. Namočená sója sa zomelie, uvarí sa na kašu, z kaše sa oddelí kvapalná zložka (sójový nápoj) od tuhej. Do nápoja sa pridáva zmes kamenných solí, tá, rovnako ako zrážadlá pri výrobe syra, stužuje hmotu a vytvára sa zrazenina. Tá sa zlisuje a rozreže na kocky, ktoré sa zabalia na vákuovej baličke. Zabalený produkt sa pasterizuje, alebo údi.

Sójové bôby, resp. tofu sa nachádza aj vo vašich nátierkach. Ako vznikala receptúra týchto výrobkov?

Je to výsledok kreativity a skúsenosti našich ľudí v snahe zužitkovať pri výrobe tofu každú surovinu, a tak vznikli nátierky rôznych chutí vyrábané z tofu. Keďže nátierky chutia aj spotrebiteľom, veríme, že sa nám to podarilo.

Chlebíky so sójovou nátierkou

Všetky vaše výrobky sú rastlinného pôvodu. Môžu ich teda konzumovať aj vegáni?

Všetky naše výrobky sú vegánskeho charakteru. To znamená, že sú vhodné pre všetkých vegánov, vegetariánov, flexitariánov alebo ľudí, ktorí obľubujú mäso, ale majú radi aj ľahšie jedlo či napríklad večeru.

V čom sa vaše výrobky líšia od iných?

Možno aj tým, že máme za sebou reálny príbeh – s poctivou výrobou sme začínali v pivnici rodinného domu, dnes sme rozvíjajúcou sa firmou na európskej úrovni, ktorá dodáva výrobky do deviatich krajín v Európe.

Ján Lunter

Tofu a nátierky vyrábame z čerstvej rastlinnej zložky, bez použitia konzervantov. Sóju spracúvame výhradne tradičným ázijským spôsobom, technológiou s vyše dvetisícročnou históriou. Nejde o žiadny „z práškov namiešaný produkt“, ale o pomalý proces výroby podobný výrobe syra

Len pre zaujímavosť – prvé tofu vzniklo tak, že pri varení tradičnej polievky zo sójového mlieka na lodi sa budhistickým mníchom dostala do kotla slaná morská voda a vyzrážala sa syrová hmota. A také je vlastne naše tofu, a aj základ pre zeleninou či bylinkami ochutené nátierky Lunter.

Ďakujeme pekne za rozhovor. Chcete vedieť o tofu a výrobkoch z neho niečo viac? Máte túto rastlinnú pochúťku radi? Napíšte nám o tom. Firmu Lunter/Alfa Bio môžete osloviť cez jej webstránku, na ktorej sa dozviete bližšie informácie k téme.



Publikované dňa: 12.04.2019
Hodnotenie článku:
(92.2%)

Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Komentáre

02/05/2019 14:19
Lubica

Ja velmi fandim celej spolocnosti Lunter, bez ich pomazanok si uz neviem predstavit nase ranajky. Ich stanok na Pohode patri k mojim najoblubenejsim - ja osobne nie som velky fanusik tofu, ale v ich receptoch mi vyslovene chuti (velke prekvapko bola pre mna tofu prazenica). Skoda, ze ich restika funguje len v Banskej Bystrici, vedela by som si predstavit dopriat si takuto stravu aj viackrat do roka.

27/06/2019 14:52
Igor

Tesim sa, ze uz aj na Slovensku sa zacina coraz viac popularizovat trend zdravej vyzivy a hlavne alternativneho stravovania bez masa. Ja som vegan a verte, mam to tu naozaj tazke - mozem sa spolahnut len na to, co si doma navarim. V restauraciach som mal viacero zlych skusenosti, casnicky casto ani len netusia co to to veganstvo je. Clovek sa vzdy musi uistit, co si objednava a aj napriek tomu sem tam dostane jedlo, z ktoreho ma potom zazivacie tazkosti. Vyrobky od luntera su stavka na istotu - su kvalitne a vyborne sa s nimi vari. Urcite odporucam aspon ochutnat a spravit si vlastny nazor.

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

O motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z Mobake O motivačných bambusových kefkách a starostlivosti o ne porozprával Patrik Jakš z Mobake

Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života Tinka Karmažín: Variť pre deti a motivovať ich v strave je snáď vysoká škola života

Tinka Karmažín sa venuje vareniu, pečeniu i zaváraniu a o svoje rodinné recepty sa delí vo svojich knihách i na webstránke. Porozprávali sme sa s ňou o tom, ako sa k vareniu dostala, ako...

Veronika Maťašovská: Vermikompostér sa hodí kamkoľvek, kde produkujeme biologicky rozložiteľný odpad Veronika Maťašovská: Vermikompostér sa hodí kamkoľvek, kde produkujeme biologicky rozložiteľný odpad

O vermikompostéroch a triedení odpadov sme sa rozprávali s Veronikou Maťašovskou zo  Zemito .