Diéta pri vysokom cholesterole? Zníženie cholesterolu prírodnou cestou

Cholesterol je pre život človeka nevyhnutný, no jeho vysoká hladina môže predstavovať nebezpečenstvo. Človek síce pri jeho nadmerných hodnotách nepociťuje bolesť, napriek tomu je pre zdravie veľkým rizikom. Nie je cholesterol ako cholesterol. V čom spočíva rozdiel? Aké sú ideálne hodnoty cholesterolu? Z akých potravín pozostáva nízkocholesterolová strava?

Diéta pri vysokom cholesterole

Cholesterol je tuková látka produkovaná pečeňou, tvoriaca súčasť bunkových membrán a všetkých tkanív, vrátane krvi. Väčšina sa teda syntetizuje priamo v organizme, no určitú časť človek prijíma prostredníctvom živočíšnej potravy. Pravidelné konzumovanie veľkého množstva niektorých druhov potravín preto môže byť čiastočnou odpoveďou na otázku, čo spôsobuje vysoký cholesterol.

Pomôcky na testovanie cholesterolu

Dobrý verzus zlý

V rámci problematiky je potrebné rozlišovať jednotlivé typy cholesterolu. Základné rozdelenie:

  • HDL cholesterol (dobrý) = lipoproteín s vysokou hustotou zabezpečuje transport nadbytočného cholesterolu do pečene, kde je použitý na „výrobu žlče“. Z tela sa vylučuje stolicou. Jeho vyššia hladina nie je nebezpečná, keďže znižuje riziko vzniku srdcovo-cievnych chorôb.
  • LDL cholesterol (zlý) = lipoproteín s nízkou hustotou potrebujú na svoje fungovanie bunky, avšak jeho nadbytok upcháva tepny, podieľa sa na vzniku aterorosklerózy a ďalších zdravotných komplikácií. K zvyšovaniu prispieva i nedostatok pohybu, nadváha, fajčenie.

Doplňujúca informácia: Pre vznik aterosklerózy môže byť rizikovým faktorom aj zvýšená hladina „bežných tukov“, t. j. triglyceridov.

Aké sú normálne hodnoty cholesterolu?

  • Celkový cholesterol by nemal prekročiť hodnotu 5,0 mmol/l (odborníci sa zhodujú, že pokiaľ má športovo aktívny, zdravo sa stravujúci človek v strednom veku hladinu 5,2 mmol/l, je tento údaj prijateľný). Pacienti s hodnotami nad 6,5 mmol/l patria do rizikovej skupiny.
  • Vysoký cholesterol u detí do 15 rokov je nad 4,4 mmol/l.
  • LDL cholesterol by sa mal držať pod hranicou 3,4 mmol/l.
  • HDL cholesterol má ideálne predstavovať hodnotu nad 1,3 mmol/l, môže sa mierne líšiť v závislosti od pohlavia (z celkového cholesterolu by mala byť koncentrácia HDL väčšia ako 20 %).
  • Normálne hodnoty triglyceridov sú do 2,0 mmol/l (v tehotenstve sa môžu prechodne zvýšiť).

Pravidelné prehliadky sú prevenciou voči vysokému obsahu tukov v krvi. Presnosť údajov zaručí základná diagnostická metóda, biochemické vyšetrenie z odobratej krvi pacienta. Výsledky koncentrácie tukov v krvi sú však považované za objektívne, ak sa ober uskutoční ráno, nalačno, po 8- až 12-hodinovom hladovaní, ale s dostatočným prísunom tekutín.

Doplňujúca informácia: Ich množstvo si môžete zistiť aj v domácom prostredí. Tzv. cholesterol test zakúpite v lekárňach či eshopoch, v priemere za cca 16 € (napr. Veroval Cholesterol). Existujú i špeciálne prístroje, ktoré v kombinácii testovacích prúžkov vykonajú potrebné merania. Ich cena je niekoľkonásobne vyššia.

Na čo si treba dať pozor?

Jednoznačne na jedálniček. Výnimkou nie je ani dodržiavanie pitného režimu (žiadne sladené nápoje), pravidelný pohyb (aspoň prechádzky 2x za deň), skoncovanie s fajčením, vyhýbanie sa stresu. Koncepčne vhodné zloženie stravy a uvedené činnosti dokážu optimalizovať hladinu LDL, a teda zníženie cholesterolu prírodnou cestou.

Testovanie hladiny cholesterolu

Ľahko sa to hovorí, ťažšie realizuje. Len samotné zistenie vysokého cholesterolu môže na človeka pôsobiť stresujúco, rovnako i nutnosť zásadných zmien v životospráve. Treba však podotknúť, že v súčasnosti sú domáce recepty na zníženie cholesterolu zastúpené v hojnom množstve v kníhkupectvách (zoznam uvádzame nižšie) či na internete, čo zjednodušuje celý proces prípravy jedál a neustále prepočítavanie dennej dávky cholesterolu v potravinách.

Čo jesť pri zvýšenom cholesterole?

  • Chudé bravčové mäso, kuracie bez kože, hovädzie, teľacie, divina,
  • ryby (pravidelná konzumácia), sardinky,
  • netučné syry (do 30 % tuku), nízkotučný tvaroh, nízkotučné jogurty, acidofilné mlieko,
  • zeleninové vývary, mäsové vývary v prípade, že mäso nie je tučné,
  • cesnak, cibuľa, paradajky, brokolica, špenát, zeler, strukoviny, ovocie (avokádo, jablká, červený grep a i.),
  • vlašské orechy, lieskovce, mandle, mak, tekvicové a slnečnicové semienka (ideálne nesolené),
  • ryža, zemiaky (nie hranolčeky),
  • celozrnné, grahamové, sójové, tmavé pečivo, ovsené vločky, pohánka, müsli tyčinky,
  • olivový, ľanový, slnečnicový olej, margaríny obsahujúce rastlinné tuky,
  • voda, čaj (aj špeciálne na cholesterol), ovocné džúsy bez cukru, nesladené kakao.

Nezdravé jedlo zvyšujúce cholesterol

Ktoré potraviny sú nevhodné?

  • Tučné mäso, kačica, hus, baran, vnútornosti,
  • údeniny, salámy, paštéty,
  • kaviár, kôrovce, mäkkýše,
  • tučné syry, smotana, smotanové jogurty, zmrzlina,
  • zabíjačkové vývary, polievky s pečeňovými haluškami, múkovou zápražkou,
  • praženice, omelety, vajíčkové šaláty, vaječné žĺtka,
  • biele pečivo,
  • figy, ďatle, hrozienka, sušené a kondenzované ovocie,
  • kešu oriešky, burské a kokosové orechy, pistácie,
  • šľahačka, dezerty s krémovou náplňou, čokoláda s nízkym obsahom kakaa, lekvár, džem,
  • čipsy, krekry, „slanosti“,
  • stužené tuky a margaríny s obsahom trans-mastných kyselín vyšším ako 0,5 g, kokosový olej, majonéza, tatárska omáčka,
  • akékoľvek vyprážané jedlo,
  • prisladzované nápoje, sirupy.

Ktoré možno konzumovať striedmo?

  • Šunka, chudé hydinové výrobky,
  • vajcia ako súčasť prípravy iných pokrmov (nie samostatne, výnimkou môže byť bielko),
  • bravčová masť a maslo,
  • cestoviny,
  • knedľa,
  • so soľou a cukrom to netreba preháňať, ale v primeranom množstve si ich možno dopriať,
  • minerálna voda, čierna káva a alkoholické nápoje.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie cholesterol

Aké sú princípy diéty?

Diéta pri zvýšenom cholesterole by mala pozostávať z 5 jedál počas dňa, a teda raňajky (sú dôležité!), desiata, obed, olovrant, večera. To znamená pravidelný prísun jedál s porciami, ktoré človeka zasýtia na potrebnú dobu. Zabudnite na stravovanie v štýle „kým mi chutí, pokračujem v jedení“. Vytvorte si vlastný časový harmonogram (podľa pracovnej doby a pod.), dbajte na približne rovnaké časové intervaly medzi príjmom potravy.

Princípy diéty na zníženie cholesterolu

Diéta na cholesterol ani zďaleka nespočíva len v úprave jedálnička. Udržiavajte telo v pohybe. V akomkoľvek pohybe! Ak vám robí šport alebo cvičenie problémy, aspoň sa prechádzajte (rýchlejšou chôdzou), využite schody ako alternatívu. Čím viac nadbytočných kilogramov, tým vyššia pravdepodobnosť nesprávnej hladiny LDL. Táto rovnica platí dokonale, preto na „rozpustenie cholesterolu“ budete potrebovať viac ako zvýšený príjem ovocia a zeleniny.

Nízkocholesterolová diéta a recepty  

Je pre vysoký cholesterol prírodná liečba jedinou možnosťou? Jedinou nie, ale nevyhnutnou áno. Vďaka chutným receptom a presnej skladbe potravín ho dostanete pod kontrolu oveľa rýchlejšie. Ponúkame vám niekoľko tipov na knižnú literatúru, ktorá vám pomôže zorientovať sa vo svete jedál určených na optimalizovanie hladín cholesterolu.

Dobre vedieť:

  • Nízkocholesterolová diéta je účinná iba v kombinácii ďalších opatrení, ako zvýšená pohybová aktivita (napr. pravidelné svižné prechádzky), eliminácia fajčenia a stresu. Ani ten najlepší liek totiž nezmôže nič bez aktívneho prístupu pacienta a bez dodržiavania odporúčaných pravidiel stravovania.
  • Cieľom diéty je výrazné zníženie príjmu cholesterolu nachádzajúceho sa v potrave, a to na 300 mg za deň (200 mg za deň u závažných prípadov). V tomto smere bude nápomocná tabuľka na obsah cholesterolu v potravinách.
  • Denná energetická dávka by mala predstavovať – max. 30 % tuku, cukry 55 % – 58 % (vo forme polysacharidov), bielkoviny 15 % – 18 %.
  • Z čoho je vysoký cholesterol? Nie vždy ide o dôsledok zlej životosprávy. Aj keď práve to je najčastejšia príčina, vinníkmi môžu byť i genetická metabolická porucha tukov, nedostatočná činnosť pečene a pankreasu. Aj zvýšený cholesterol zo stresu rezonuje medzi príčinami stále viac.
  • Cesnak a cholesterol? Mnohí ho považujú za najlepší spaľovač cholesterolu. Podieľa sa na lepšom prietoku krvi, má tiež antibakteriálne účinky. Vďaka tomu je, aj keď nepriamo, aktívnym pomocníkom v boji proti arteroskleróze. Mrkva a cholesterol sú taktiež známi nepriatelia (kvôli obsahu rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha s vylučovaním žlčových kyselín, tým i nadbytočného cholesterolu).
  • Koľko vajec môžem zjesť denne? V rámci danej tematiky pomerne kontroverzná otázka. Odpoveď u odborníkov nie je jednoznačná. I keď väčšina z nich vajcia ako samostatný pokrm zavrhuje, niektorí tvrdia, že bielko obsahuje látky, ktoré sú schopné „pohltiť“ cholesterol v žĺtku.
  • V prípade, že sú hladiny cholesterolu veľmi vysoké, úprava životosprávy a domáce recepty na cholesterol nebudú postačujúce. Lekár stanoví medikamentóznu liečbu. Ak nie sú hodnoty LDL alarmujúce (iba mierne zvýšené), vitamíny a tabletky na vysoký cholesterol v podobe výživových doplnkov ich môžu optimalizovať (napr. Arterin, Zerochol, Lecitín, Rybí olej a i.). Konzultácia s lekárom sa odporúča.
  • Cholesterol spolu s vysokým krvným tlakom, cukrovkou a obezitou patrí medzi najzávažnejšie rizikové faktory kardiovaskulárnych chorôb. Treba si uvedomiť, že ak proti nemu nebojujete zodpovedne, bojujete proti svojmu zdraviu...

Obľúbené výživové doplnky na zníženie cholesterolu

Zobraziť produkty v kategórií:


Autor článku

Nina Vráblová

Interiérový dizajn, beletria, zdravý životný štýl a elektronická hudba sú mojou srdcovou záležitosťou. Spoločne ma doviedli k písaniu, i keď na...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Grapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potravinyGrapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potraviny

V čom spočívajú princípy grapefruitovej diéty, aké výhody má konzumácia grapefruitu, čo vám môže diéta priniesť a aké má riziká?

Raw diéta – účinky, jedálniček, skúsenostiRaw diéta – účinky, jedálniček, skúsenosti

Počuli ste už pojem „raw diéta“? Okrem zásad raw stravy sme sa pozreli na jej pôvod, výhody a nevýhody, ako by mal vyzerať váš jedálniček a aké sú možné riziká tejto stravy.

Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?

Diéty spôsobujú odvodnenie organizmu – váha nás môže oklamať a my si myslíme, že sme schudli z tuku. Bielkovinová diéta je však iná. Prečítajte si, čo stojí za jej úspechom.