Jablčný ocot na vlasy, kĺby, chudnutie, pleť. Má aj nepriaznivé účinky?

Jablčný ocot sa od pradávna používa ako liek na rôzne ochorenia. Je známy v spojitosti so znižovaním cholesterolu, zdravými kĺbmi, srdcom, pleťou, vlasmi a dámy ho radi využívajú na chudnutie. Jablčný ocot sa využíva aj v kuchyni do rôznych jedál a nápojov.

Vedeli ste o liečivých účinkoch jablčného octu?

Aké sú jeho účinky a využitie? Všetko potrebné sa dozviete v nasledujúcom článku.

Jablčný ocot v tekutej forme i ako tablety

Čo je jablčný ocot

V domácnostiach sa po stáročia používa jablčný ocot ako všeliek. Vzniká fermentáciou jabĺk, počas ktorej sa z jablčnej šťavy a kvasiniek mení ovocný cukor na alkohol. Baktérie následne premenia alkohol na kyselinu octovú, ktorá pomáha pri spaľovaní tuku, znižovaní cholesterolu a hladiny cukru. Okrem tejto kyseliny obsahuje jablčný ocot aj množstvo zdraviu prospešných vitamínov, minerálov a enzýmov.

Jablčný ocot znižuje cholesterol

Účinky a využitie

Jablčný ocot nachádza široké využitie vďaka množstvu mikroživín, ktoré obsahuje. Patria tam vitamíny B1, B2, B6 a C, biotín, niacín, pektín, kyselina listová, pantoténová a octová, sodík, fosfor, draslík, vápnik, železo a horčík. Tieto látky majú na ľudský organizmus pozitívny vplyv, preto sa jablčný ocot používa v rôznych oblastiach:

  • Pomáha pri chudnutí a detoxikácii. Jablčný ocot neschudne za vás, ale pomôže vám pri vašom úsilí. Pektín v ňom totiž potláča chuť do jedla a zrýchľuje metabolizmus. Slúži aj ako účinný detoxikačný prostriedok, ktorý odplaví z tela nežiaduce toxíny.
  • Podporuje trávenie a funkciu čriev. Pitie zriedeného jablčného octu dokáže upokojiť podráždený žalúdok a zlepšiť problémy s pálením záhy. Kyselina octová v ňom má antiseptický účinok, lieči plynatosť, nadúvanie, hnačky, zápchy a pôsobí preventívne pri rakovine čriev.
  • Znižuje cukor a je prospešný pre srdce. Užívanie jablčného octu vyrovnáva hladinu cukru v krvi. Jeho pravidelná konzumácia znižuje LDL cholesterol a naopak, zvyšuje ten správny – HDL cholesterol. Jablčný ocot tiež preukázateľne znižuje krvný tlak, a tým aj prospieva k správnej činnosti srdca.
  • Posilňuje imunitu. Jablčný ocot je známy ako elixír zdravia – posilňuje imunitu, vyrovnáva pH v tele, pomáha pri prekyslenom organizme a celkovo dodáva energiu.
  • Je vhodný aj na rany. Jablčný ocot sa môže prikladať aj na rany, odreniny, štípance a modriny. Má antiseptický účinok a zmierňuje opuchy.
  • Prospieva pleti a vlasom. Zriedený sa dá použiť aj na vyrovnanie pH, prevenciu tvorby akné a hĺbkové čistenie pokožky. Má skvelé antibakteriálne účinky a používa sa aj na vlasy ako účinný prostriedok proti lupinám.
  • Tlmí bolesť hrdla. Zriedením jablčného octu s vodou získate účinné kloktadlo. Vďaka antibakteriálnym účinkom pomáha aj pri nádche a prechladnutí.

Okrem medicínskeho a kozmetického využitia sa jablčný ocot používa aj v domácnosti ako odstraňovač zápachu do rozprašovačov a pri praní odstráni zápach z oblečenia. Dá sa využiť pri domácich miláčikoch ako odpudzovač bĺch. V kuchyni neutralizuje chuť jedál, ak to preženiete napríklad so štipľavosťou, a môže sa pridať aj do cesta koláčov, vďaka čomu budú nadýchanejšie.

Ako bezpečne užívať jablčný ocot

Jablčný ocot je určený predovšetkým pre dospelých, no môžu ho užívať aj deti, ale skôr v riedenej forme a nie dlhodobo. Tehotné ženy by si mali dať pozor na nepasterizovaný jablčný ocot. V každom prípade však platí staré známe – všetko s mierou. Jablčný ocot sa neodporúča konzumovať dlhodobo po celé roky, ale konzumovať ho napríklad dva týždne a potom si dať týždeň prestávku.

Jablčný ocot je vhodný pre dospelých aj deti

Sami si skúste, aké množstvo jablčného octu je pre vás v poriadku, no neprekračujte množstvo 2 lyžice denne. Tento ocot môže spôsobovať kazivosť zubov a oslabovať zubnú sklovinu, preto sa snažte piť ho v zriedenej forme, vyhnúť sa kontaktu so zubami napríklad pitím cez slamku a ústa si následne vypláchnite.

Jablčný ocot radšej konzumujte zriedený – to platí najmä pre deti, u ktorých by neriedený jablčný ocot mohol spôsobiť poleptanie pažeráka. Vysoká koncentrácia octu môže byť najmä v tabletách, preto buďte pri ich konzumácii opatrní a riaďte sa dávkovaním uvedenom na obale. Pri akýchkoľvek nežiaducich účinkoch ako nevoľnosť, zvracanie či reflux prerušte užívanie jablčného octu a poraďte sa so svojím lekárom.

Vyberáme z nášho katalógu

Cena

Cena jablčného octu sa odvíja od typu prípravku a jeho množstva. Ocot sa väčšinou predáva v tekutej podobe, buď samotný jablčný ocot, alebo s príchuťou, pričom sa cena pohybuje od 1 – 5 eur. Ďalšou možnosťou je zakúpenie jablčného octu vo forme tabliet. Tie sú väčšinou určené na chudnutie a sú obohatené o chróm, ktorý tiež podporuje redukciu hmotnosti, vitamín C a rôzne minerály. Cely tabliet sa pohybujú v rozpätí 3 – 9 eur.

Skúsenosti s užívaním

Účinky jablkového octu sú veľmi individuálne, no ľudia ho užívajú predovšetkým v spojitosti s redukciou hmotnosti. Kým jedni užívatelia nedajú dopustiť na tabletovú formu a spomínajú viditeľné výsledky pri chudnutí, iným zas tablety nezabrali, no pomohol im ocot v tekutej forme, vďaka ktorému sa ich chuť do jedla potlačila a podarilo sa im schudnúť. Preto je dôležité skúsiť, čo vyhovuje vám.

Jablčný ocot je nápomocný pri chudnutí

Jedna užívateľka uviedla, že pri užívaní tabliet sa prvé výsledky ukázali až v druhom mesiaci a váha šla pekne dole počas tretieho mesiaca. Preto je potrebné vytrvať a na výsledky si trošku počkať. Dôležitým faktorom pri chudnutí je však aj celková úprava životosprávy, neprejedanie sa, vylúčenie nezdravých a sladkých jedál z jedálnička a zaradenie viac pohybu do každodenného života.

Okrem úbytku hmotnosti uviedli niektorí užívatelia aj to, že sa začali cítiť lepšie, mali viac energie a dobrú náladu. No našli sa aj negatívne skúsenosti. Žalúdočné problémy, reflux, vredy a problémy s kyselinou si privodili najmä užívateľky, ktoré sa dali cestou extrémnych diét a dlhodobej a koncentrovanej konzumácie jablčného octu.

Zo skúseností s jablčným octom:

Skúsenosti s jablčným octom vo forme tabliet

Ako využiť jablčný ocot v kuchyni

V kuchyni má jablčný ocot mnohoraké využitie. Dá sa pridať do dresingov, zálievok, omáčok, polievok či k mäsu. Jednoduchú zálievku si pripravíme s 2 lyžicami jablčného octu, 1 lyžicou horčice, olivovým olejom, štipkou soli a korenia na dochutenie. Ingrediencie spolu zmiešame a zálievku k šalátu máme hotovú.

Avokádovo-vajíčkový šalát pripravíme zo 4 natvrdo uvarených vajíčok, 2 avokád, lyžičky horčice, lyžice jablčného octu, posekanej pažítky, soli, korenia a sladkej červenej papriky. Avokáda rozpučíme na kašu, pridáme horčicu, ocot, pažítku, soľ a koreniny a vymiešame. Vajíčka nakrájame na malé kocky a primiešame do zmesi.

Na prípravu uhorkového šalátu budeme potrebovať 4 stredne veľké šalátové uhorky, ktoré nakrájame na tenké plátky, 2 lyžice jablčného octu, 2 lyžičky olivového oleja, 2 lyžičky cukru, 2 lyžičku soli, čierne korenie a posekanú pažítku. Všetky tieto ingrediencie zmiešame a zmesou zalejeme nakrájané uhorky. Pred podávaním necháme odstáť aspoň pol hodinu.

Jogurtový dresing vytvoríme z 1 gréckeho jogurtu, 2 lyžíc olivového oleja, 1 lyžice jablčného octu, lyžičky citrónovej šťavy, postrúhanej kôry z polovice citróna, soli a čierneho korenia. Všetky ingrediencie zmiešame, necháme odstáť v chladničke a môžeme použiť ako dresing na šaláty.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.

Glykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexomGlykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexom

Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.