Lecitín – účinky na pamäť, chudnutie i na pleť. Aká je cena, užívanie, je vhodný v tehotenstve?

Lecitín je látka, ktorá sa prirodzene vyskytuje v našej potrave. V najväčšom zastúpení je vo vaječných žĺtkoch, sójových bôboch a iných rastlinných častiach. Lecitín poznáme ako aditívum v potravinárskom priemysle, no ide aj o významný výživový doplnok, ktorý pomáha mozgu, nervovej sústave, prispieva k zdravému cholesterolu v krvi a regulácii hmotnosti.

Lecitín má skvelé účinky na chudnutie i na pleť

Čo je vlastne lecitín, na čo všetko je prospešný a pre koho je vhodný? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch.

Lecitín vo forme granúl alebo kapsúl

Čo je lecitín

Túto látku sa podarilo objaviť už koncom 19. storočia. Kým spočiatku išlo „len“ o látku, ktorá sa nachádza v žĺtku vajíčka, postupom času prišli vedci na to, že lecitín sa nachádza v mozgu, nervovej sústave a vlastne v každej bunke nášho tela, keďže sa podieľa na dôležitých procesoch v tele a je jednou zo stavebných jednotiek buniek. Názov pochádza z gréckeho „lekithos“, čo znamená žĺtok. Lecitín patrí k tukom, konkrétne k fosfolipidom, ktoré sa nachádzajú v ľudskom tele a prijímame ich z potravy.

Lecitín je zložený z viacerých látok:

  • kyselina fosforečná
  • mastné kyseliny
  • glycerol
  • cholín
  • fosfolipidy
  • glykolipidy
  • triglyceridy

Používa sa na podpornú liečbu rôznych ochorení spojených so stratou pamäti, neschopnosťou koncentrácie či zhoršením kognitívnych funkcií. Užívať by ho mali najmä starší ľudia, ktorým sa vekom pamäť zhoršuje, ale aj ľudia s ochoreniami ako Parkinson či Alzheimer. V staršom veku je prospešný aj kvôli jeho schopnosti regenerovať a vyživovať cievy či regulovať hladinu cholesterolu v krvi. Z toho dôvodu sa používa aj v rôznych spaľovačoch tukov, keďže prispieva aj k regulácii hmotnosti.

V akých potravinách sa lecitín nachádza?

Lecitín nemusíte dopĺňať len výživovými doplnkami, aj keď v niektorých prípadoch je potrebné práve koncentrované množstvo, ktoré poskytnú len tieto prípravky. Lecitín sa však nachádza aj prirodzene v potrave a získať ho môžete z týchto zdrojov:

  • sója
  • vaječný žĺtok
  • pečeň
  • ryby
  • slnečnicové semienka
  • slnečnicový olej
  • za studena lisované rastlinné oleje
  • kukurica
  • arašidy
  • ovsené vločky
  • klíčky
  • orechy
  • šošovica
  • rôzne druhy zeleniny, hlavne listová zelenina, kapusta či karfiol
  • mliečne výrobky

Keďže jestvuje niekoľko zdrojov lecitínu, aj lecitínové prípravky sa vyrábajú z rôznych zdrojov. Najčastejšie sa stretnete s doplnkami výživy zo sóje, slnečnicových semien a zo žĺtkov, no zriedka sa lecitín extrahuje aj z rýb či kukurice. Vďaka tomu máte pri kúpe prípravku väčší výber – vegáni si môžu vybrať alternatívu rastlinného pôvodu a ľudia, ktorí sa chcú vyhnúť sóji a GMO, môžu zase siahnuť po inom než sójovom lecitíne, napríklad slnečnicovom lecitíne.

Vyberáme z nášho katalógu

Pozrite si viac produktov z kategórie lecitín

Účinky lecitínu na naše zdravie

Lecitín má na ľudské zdravie množstvo priaznivých účinkov. Odporúča sa konzumovať najmä starším ľuďom, ľuďom s príliš vysokým cholesterolom, vyššou telesnou hmotnosťou, vyšším krvným tlakom, ľuďom s poruchami pamäti a koncentrácie či ochoreniami nervovej sústavy a psychickými ochoreniami.

  • Pomáha znížiť cholesterol a upraviť hmotnosť. Schopnosť regulácie cholesterolu patrí k najvyhľadávanejším benefitom lecitínu, ktorý bol vedecky dokázaný. Výskumy ukázali, že lecitín pomáha zvyšovať HDL cholesterol, známy ako „dobrý“ cholesterol, a naopak, znižovať „zlý“ LDL cholesterol. Ak je hlavným dôvodom užívania potreba zníženia cholesterolu, odporúča sa užívanie sójového lecitínu, keďže aj ďalšie látky v sóji dokážu prispieť k regulácii cholesterolu. Znížením cholesterolu prispieva aj k regulácii telesnej hmotnosti.
  • Prispieva k zdraviu ciev a krvného obehu. Vďaka schopnosti regulácie „dobrého“ a „zlého“ cholesterolu zvyšuje zdravie krvného obehu tým, že pomáha rozpúšťať usadeniny v cievach, ktoré vznikajú nadmerným množstvom tukov a cholesterolu v krvi. Cievy sú vďaka tomu zdravšie a končatiny prekrvenejšie.
  • Pomáha posilniť zdravie srdca a znížiť krvný tlak. Vysoký cholesterol býva spojený aj s vysokým krvným tlakom. Lecitín však napomáha udržiavať hladinu cholesterolu v zdravej rovnováhe, čím sa zlepšuje aj zdravie srdca a celej kardiovaskulárnej sústavy.
  • Podporuje pamäť a liečbu Parkinsona, Alzheimera a stareckej demencie. Lecitín je známy svojimi priaznivými účinkami na nervovú sústavu, zlepšuje pamäť, koncentráciu a celkovo napomáha pri zhoršených kognitívnych schopnostiach, ktoré sa objavujú pri ochoreniach ako Parkinson, Alzheimer či starecká demencia.
  • Zlepšuje trávenie a činnosť čriev. Lecitín prispieva k správnej tvorbe hlienu v čreve, vďaka čomu zlepšuje trávenie a podporuje pravidelné vylučovanie. Tieto benefity využijú najmä ľudia s nepravidelným trávením, syndrómom dráždivého čreva a ulceróznou kolitídou.
  • Prispieva k zlepšeniu stavu suchej pokožky, ekzému či dermatitídy. Lecitín sa využíva aj v kozmetike a krémoch pre ľudí trpiacich atopickým ekzémom a ďalšími kožnými ochoreniami, pretože napomáha účinne vyživovať pokožku a vracia jej stratenú hydratáciu. Kožu regeneruje do hĺbky a dokáže zlepšiť aj stav nechtov či vlasov.
  • Môže pomôcť pri problematickom dojčení. Pri dojčení môžu neraz nastať komplikácie ako upchatie až zablokovanie mliekovodov, ktoré sú nepríjemné a bolestivé. Riešia sa teplými obkladmi, masážami i častým pumpovaním mlieka. Lecitín údajne dokáže týmto problémom predchádzať, a to pravidelným užívaním ešte predtým, než problémy nastanú.

Granulovaný sójový lecitín

Okrem toho pomáha lecitín aj s radom ďalších problémov, aj keď je treba podotknúť, že nie všetkým sa doposiaľ venovala dostatočná pozornosť na to, aby boli vedecky overené. Užívanie lecitínu však môže napomôcť aj pri týchto ťažkostiach či ochoreniach:

  • Posilňuje imunitný systém
  • Pomáha lepšie zvládať stres
  • Zlepšuje spánok a pomáha pri nespavosti
  • Zmierňuje bolesti kĺbov
  • Predchádza vzniku žlčových kameňov
  • Pomáha pri úzkosti, depresii a ďalších psychických ochoreniach
  • Prispieva k regenerácii svalov pri cvičení
  • Znižuje hladinu estrogénov u žien
  • Zlepšuje trávenie
  • Napomáha sústrediť sa pri učení
  • Pomáha pri chudnutí a regulácii hmotnosti

Sójový lecitín má aj ďalšie využitie

Najbežnejšie používaným lecitínom je pravdepodobne sójový lecitín, ktorý našiel využitie nielen vo farmaceutickom priemysle. Pri čítaní zloženia akejkoľvek spracovanej potraviny často narazíme práve na túto ingredienciu. V potravinárskom priemysle sa používa ako emulgátor na zmiešanie vody a oleja napríklad v majonéze, ako emulzia v čokoláde, aby sa neoddeľovali tuky a nevyzrážali na povrchu, čím by vznikol nevzhľadný sivý povrch. A v potravinárskom priemysle sa používa aj na ďalšie účely, napr. v koláčoch na zníženie hrudiek v korpuse a podobne. Preto okrem čerstvých potravín často prijímame lecitín zo spracovaných potravín, ako sú margarín, pečivo, múčniky, dresingy, omáčky a ďalšie.

Odporúčané dávkovanie

Čo sa týka lecitínu, nejestvuje žiadne presne stanovené odporúčané dávkovanie. Dávkovanie závisí od faktorov, akými sú vek, hmotnosť aj zdravotný stav. V zásade by množstvo prijatého lecitínu nemalo prekročiť 5 000 mg na deň, pričom je potrebné brať do úvahy, že určité množstvo lecitínu prijmeme aj z potravy. Pri užívaní doplnkov výživy sa riaďte pokynmi na obale. Neprekračujte odporúčané dávkovanie.

Má lecitín aj vedľajšie účinky?

Lecitín je látka, ktorú bežne prijímame v potrave, preto je aj užívanie lecitínových doplnkov výživy v primeranom množstve znášané veľmi dobre. Vedľajšie účinky v prípade lecitínu sú naozaj ojedinelé, no môžu sa objaviť príznaky, ako:

  • bolesť brucha
  • nevoľnosť
  • zvracanie
  • hnačka
  • zvýšená tvorba slín
  • pocit ťažkosti na žalúdku
  • opuchy
  • vyrážky
  • svrbenie

Pokiaľ pri užívaní prípravku s obsahom lecitínu pocítite akékoľvek vedľajšie účinky, užívanie prerušte. O ďalšom užívaní sa poraďte so svojím lekárom. Reakcia nemusela vzniknúť len kvôli lecitínu, ale precitlivelo môžete reagovať aj na ďalšie látky, ktoré sa v doplnku výživy nachádzajú.

Pre koho nie je lecitín vhodný

Nevhodnosť lecitínu pre akékoľvek skupiny ľudí doposiaľ nebola zaznamenaná. Vo všeobecnosti sa neodporúča konzumovať lecitín vo forme výživových doplnkov deťom do 12 rokov. Čo sa týka tehotných a dojčiacich žien, nejestvuje žiaden výskum, ktorý by dokázal nevhodnosť lecitínu pre tieto skupiny, avšak odporúča sa pred používaním poradiť so svojím lekárom. Je však vhodné podotknúť, že Kanadská nadácia pre dojčenie (Canadian Breastfeeding Foundation) dojčiacim ženám lecitín dokonca odporučila na podporu dojčenia a prevenciu upchatia a zablokovania mliekovodov.

Tí, ktorí sú alergickí na sóju, sa často obávajú, či môžu užívať výživový doplnok sójový lecitín. Vo všeobecnosti sa užívanie lecitínu alergikom nezakazuje. Zložka, na ktorú sú alergickí, sa totiž nachádza v bielkovinovej časti sóje, a tá sa v sójovom lecitíne takmer vôbec nenachádza. Užívanie sójového lecitínu by teda nemalo spôsobovať alergickú reakciu, avšak v prípade alergie je vhodné sa pred užívaním lecitínu poradiť s lekárom. Na druhej strane ľudia alergickí na vajcia by si mali dať pozor, aký lecitín si vyberú.

Zobraziť produkty v kategórií:


Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.

Glykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexomGlykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexom

Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.