Omega-3 mastné kyseliny aj pre deti – recenzie, skúsenosti, ceny

O omega-3 mastných kyselinách sa vedú vedecké výskumy už desaťročia. Ich závery môžeme zostručniť a zovšeobecniť na fakt, že tieto látky sú nevyhnutné pre správnu funkciu ľudského organizmu a majú naň mnoho priaznivých účinkov.

Omega 3 mastné kyseliny

V článku vám prezradíme, ktoré to sú, ako omega-3 kyseliny získať z potravy a kedy je lepšie siahnuť po výživových doplnkoch s týmito látkami.

Obľúbené výživové doplnky s omega-3 kyselinami

Čo sú omega-3 kyseliny

Omega 3 sú esenciálne mastné kyseliny, teda také, ktoré si naše telo nedokáže samo vytvoriť a sme teda odkázaní na ich príjem z potravy (podobne ako pri niektorých vitamínoch).

Pre človeka majú význam omega-3, -6 i -9 kyseliny, no ich príjem by mal byť v rovnováhe (ideálny pomer omega-3:omega-6 je okolo 5:1). Omega-9 kyseliny prijímať nemusíme – ľudské telo si ich vyrába samo.

Rozlišujeme 3 druhy omega-3 mastných kyselín:

  • Kyselina alfa-linolenová – Označuje sa aj skratkou ALA a dokážu ju vyrobiť iba rastlinné enzýmy. To znamená, že ju nájdete iba v potravinách rastlinného pôvodu. Znižuje cholesterol a stabilizuje imunitný systém pri autoimunitných ochoreniach.
  • Kyselina eikozapentaenová – Známa aj pod skratkou EPA, je produktom kyseliny ALA a niektorých ďalších kyselín označovaných ako omega-6. Upokojuje nervový systém, pomáha pri depresiách i úzkostiach a potláča zápaly.
  • Kyselina dokozahexaénová – Označuje sa skratkou DHA a vzniká z kyseliny EPA. EPA i DHA sú bohato zastúpené v tučných rybách a morských plodoch. DHA podporuje správnu funkciu nervových buniek v centrálnom nervovom systéme.

Účinky omega-3 kyselín na ľudský organizmus

  • Podporujú imunitu – Súvis medzi dostatočnou hladinou omega-3 kyselín a správnou funkciou imunitného systému potvrdili viaceré štúdie. Okrem toho majú tieto látky aj protizápalový účinok a dokážu zmierniť príznaky niektorých autoimunitných ochorení. Konzumácia týchto tukov môže prispieť k zníženiu rizika vzniku rakoviny prostaty, prsníka či hrubého čreva.
  • Stabilizujú centrálnu nervovú sústavu – Omega-3 mastné kyseliny dokážu zlepšiť fungovanie nervového systému a zmierniť depresívne i úzkostné stavy. Ich zvýšený príjem môže zmierniť prejavy hyperaktivity (ADHD) u detí a niektoré štúdie preukázali aj zníženie rizika vzniku Alzheimerovej choroby alebo demencie.
  • Majú priaznivý vplyv na pečeň – Dokážu odbúrať nadmerný tuk, ktorý sa ukladá práve do pečene a negatívne ovplyvňuje jej funkciu (tzv. steatóza pečene).

Užívanie omega-3 mastných kyselín

  • Chránia kardiovaskulárny systém – Vplyvom omega-3 kyselín môžete znížiť svoju hladinu triglyceridov v krvi, zlepšiť regeneráciu cievnych stien a zlepšiť glukózovú toleranciu. Vďaka tomu znížite riziko ochorení srdcového svalu.
  • Udržujú zrak v dobrej kondícii –  Niektoré štúdie preukázali schopnosť omega-3 mastných kyselín oddialiť degeneratívne ochorenie tzv. žltej škvrny (časť oka), známe aj pod názvom makulárna degenerácia.

Omega-3 mastné kyseliny pre deti i v tehotenstve

Udržanie správneho pomeru príjmu omega-3 a omega-6 mastných kyselín prispieva k predĺženiu tehotenstva a k lepšiemu rozvoju nervovej sústavy plodu a jeho mozgu. Okrem toho dokážu tieto látky zabrániť depresiám počas tehotenstva i popôrodným depresiám.

Omega-3 mastné kyseliny by mali v dostatočnom množstve prijímať aj dojčiace ženy. Cez materské mlieko sa totiž prenášajú do organizmu novorodenca, u ktorého znižujú riziko vzniku ochorení nervovej sústavy.

Omega-3 sú nevyhnutné aj pre staršie deti – potrebujú ich pre správny fyzický i duševný vývoj, správnu funkciu mozgu a udržanie zraku v dobrej kondícii. Okrem toho, dokážu upokojiť deti s hyperaktivitou.

Vyberáme z nášho katalógu

Zdroje omega 3 v potravinách

  • Ryby a rybí tuk – Rybí tuk poznajú niektorí skôr narodení z minulosti, kedy im ho doma či v škole podávali každý deň za jednu čajovú lyžičku. Okrem neho nájdete omega-3 kyseliny aj v rybách, najmä v lososoch, sleďoch, makrelách a pstruhoch. Tieto ryby by ste teda nemali vo vašom týždennom jedálničku opomínať.
  • Morské plody – Medzi najbohatšie zdroje patria krevety, ustrice, mušle, slávky, ančovičky či tzv. pancierovka antarktická (známa pod názvom Krill – vyrába sa z nej aj tzv. krilový olej). Pri tomto druhu potravy je asi najväčším problémom dostupnosť (čerstvé ich v supermarketoch spravidla nenájdete) a fakt, že nie každému chutia.
  • Morské riasy – Patria sem najmä zelené a modrozelené morské riasy, v ktorých nájdete predovšetkým DHA omega-3 kyseliny. Problémom pri nich býva chuť, no namiesto samotných rias môžete zaradiť do jedálnička olej z nich. Obľubujú ho aj vegetariáni a vegáni.
  • Orechy a semienka – Ďalší výdatný rastlinný zdroj. Dobre sú na tom najmä vlašské orechy, ľanové semienka alebo chia semienka. V chia semienkach nájdete omnoho viac omega-3 mastných kyselín ako v rybách.
  • Sója, repka a iná zelenina – Pred samotnými semienkami a plodmi môžete uprednostniť ich oleje, ktorými dochutíte jedlo (napr. šalát). Kyselinu ALA nájdete aj v špenáte či v ružičkovom keli.

Denná dávka omega 3 kyselín

Odborníci sa v odporúčanej dennej dávke omega-3 mastných kyselín pre dospelého človeka rozchádzajú, konkrétne čísla sa pohybujú niekde medzi 250 mg (čo je nevyhnutné minimum) a 800 mg.

Strava bohatá na omega-3 mastné kyseliny

Ak tieto čísla pretavíme do jedálneho lístka zistíme, že ryby s obsahom omega 3 by sme mali jesť 2- až 3-krát týždenne. Najkvalitnejšie omega-3 kyseliny vieme získať z potravín, na Slovensku však nie sú ryby príliš populárne a zohnať tie morské v čerstvom stave (nemrazené) je občas problém. Je teda vhodné dopĺňať tieto látky olejmi alebo výživovými doplnkami.

Výživové doplnky s omega-3 kyselinami

Kedysi bol jediným výživovým doplnkom s obsahom omega-3 kyselín tekutý rybí tuk. Zoženiete ho aj dnes, no spolu s ním ponúkajú e-shopy a internetové lekárne tiež ľanový olej, krilový olej či olej z morských rias. Tieto oleje nemusia chutiť každému, no viete ich využiť aj v kuchyni a obohatiť nimi jedo (napr. šalát). V ponuke e-shopov nájdete aj ochutené verzie olejov s ovocnou chuťou.

Populárne sú aj tablety či kapsuly naplnené tukmi, vďaka ktorým nemusíte zápasiť s nepríjemnou chuťou – niektoré z nich sa predávajú taktiež v ochutených verziách. Pri kapsuliach a tabletách si dajte pozor – môžu obsahovať prírodné tuky a oleje, ale v niektorých prípadoch aj umelé látky.

Čo sa týka ceny omega 3, 250 ml fľaštička rybieho oleja vás vyjde na cca 10 eur. Kapsuly v 200 ks balení zoženiete za cca 20 eur. Kúpite ich v internetových lekárňach alebo e-shopoch s výživovými doplnkami, pričom najpopulárnejšie sú omega 3 doplnky od Jamieson či Walmark.

Samotné omega-3 mastné kyseliny nemajú nežiaduce účinky, no pri vyšších dávkach sa môžu vyskytnúť problémy s trávením (predsa len tuky sú pomerne náročné na trávenie). Nezabúdajte však, že ryby a morské živočíchy sú tiež alergénmi a to isté platí aj pre rybí a krilový olej. Na alergény si taktiež dajte pozor pri užívaní kombinovaných výživových doplnkov s obsahom väčšieho množstva účinných a pomocných látok.

Obľúbené výživové doplnky s omega-3 kyselinami

Skúsenosti užívateľov s omega-3 kyselinami

Väčšina užívateľov siaha po doplnkoch s omega-3 kyselinami z dôvodu, že nedokážu zjesť dostatočné množstvo rýb a iných potravín s ich obsahom. Mnoho užívateľov omega-3 doplnkov uprednostňuje kapsuly pred surovým rybím alebo iným olejom práve z dôvodu chuti. Zopár užívateľov dokonca udáva výskyt hnačky pri užívaní rybieho oleja.

Z recenzií doplnkov s omega-3 kyselinami:

Recenzie na omega-3 doplnky na heureke

Recenzie na omega-3 rybí olej na pilulka.sk

Zobraziť produkty v kategórií:



Publikované dňa: 13.03.2019
Hodnotenie článku:
(93.2%)

Autor článku

Michal Toma

Odmalička ma bavilo rozoberať a skladať rôzne prístroje a zisťovať, ako fungujú. Podobne dokážem rozobrať na súčiastky aj informácie a vyrobiť z...


Komentáre

15/03/2019 13:40
Mária

So synom máme obaja vysoký tlak, preto sme sa rozhodli začať užívať rybí olej. Vybrali sme si tekutú formu ochutenú citrónom, našťastie, chuť je v pohode, lebo z detstva si pamätám, že olej chutil príšerne. Berieme ho už dlhšiu dobu a zatiaľ sme s ním spokojní.

Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Glykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexomGlykemický index potravín a glykemická záťaž – potraviny s nízkym a vysokým glykemickým indexom

Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.

Zásady správneho používania kontaktných šošoviek –  ako ich nasadiť, dĺžka používania, čistenie Zásady správneho používania kontaktných šošoviek – ako ich nasadiť, dĺžka používania, čistenie

Výhody kontaktných oššoviek neraz zatieni strach z toho, že si ich nebudete vedieť založiť alebo vybrať z oka. Ako postupovať?

5 tipov, ako správne behať v chladnom počasí5 tipov, ako správne behať v chladnom počasí

Beh v chladnom počasí je úplne iný ako v lete. Zatiaľ čo v príjemných teplotách je to bezstarostná aktivita, v zime potrebujete svoj beh podrobne naplánovať. Prečítajte si niekoľko...