Najčastejším bakteriálnym ochorením tráviaceho traktu je "Salmonelová enteritída" alebo Salmonelóza. Je vyvolávaná baktériami z rodu Salmonella, konkrétne "Salmonellou enterica" a "Salnomellou typhi" alebo "parathyphi A", ktorá sa bežne nachádza v zvieracích a ľudských črevách. Vylučujú sa výkalmi, ale človek sa najčastejšie nakazí kontaminovanou vodou alebo jedlom.
Zvýšené riziko nákazy nastáva v krajinách, ktoré majú slabú hygienu. Čas od nákazy až po objavenie sa prvých príznakov (inkubačný čas) je v porovnaní s inými ochoreniami veľmi krátky. Je to približne 6 až 36 hodín. Všetko však závisí od množstva konzumácie nakazenej potraviny.
Zdroje nákazy
Infekcia sa najčastejšie prenáša z domácich zvierat (ošípané, hovädzí dobytok, kačky), resp. je spôsobená konzumáciou surového alebo tepelne nedostatočne spracovaného mäsa z uvedených zvierat, teda z mlieka, z vajec a z mäsa. Okrem toho sa človek môže baktériami nakaziť aj nepriamo, teda sekundárne, napr. nevhodným skladovaním potravín.
Salmonelóza z vajec – vajcia sú obalené škrupinou, ktorá sa zdá byť dostatočné pevná na to, aby sa do vajec nedostali baktérie. To je pravda, ale salmonela sa do nich môže dostať ešte pred tým, ako je škrupina vytvorená. Salmonelózu môžete dostať aj zo zmrzliny či doma pripravovanej majonézy, z jedál s obsahom nedostatočne tepelne spracovaných vajec. Práve pokazené vajcia predstavujú najväčšie riziko vzniku salmonelózy.
Salmonelóza u hydiny a morských plodov – mäso z hydiny sa môže počas zabíjania, ale aj pri spracovaní mäsa dostať do kontaktu s výkalmi. Morské plody sú väčšinou kontaminované v prípade, ak sa zbierajú z kontaminovanej vody.
Potraviny sa kontaminujú aj zlyhaním ľudského faktora, pretože niektorí ľudia si po použití toalety neumyjú ruky a následne varia. K infekcii dochádza aj vtedy, keď sa chytíte niečoho nakazeného (aj domácich miláčikov) a vložíte si neumyté ruky do úst. Prenáša sa aj z človeka na človeka a to sekundárne, ak si chorý človek dôkladne neumýva ruky po toalete.
Príznaky ochorenia
Niektorí ľudia majú v sebe baktériu (salmonelu), ale nemajú žiadne príznaky. Väčšina ľudí však pri tomto ochorení má hnačky, horúčky, brušné kŕče. Väčšina infekcií salmonely sa klasifikuje ako žalúdočná chrípka. Príznaky trvajú 2 – 7 dní, pričom hnačka môže pretrvávať dlhšie, až 10 dní. Medzi ďalšie bežné príznaky salmonelózy patrí:
nevoľnosť,
zvracanie,
brušné kŕče,
hnačka,
horúčka,
zimnica,
bolesť hlavy,
krv v stolici.
Diagnóza a priebeh salmonelózy
Okrem zjavných príznakov salmonelózy, možno toto ochorenie identifikovať aj prostredníctvom vzorky z jedla, ktoré vykazuje známky nakazenia alebo zo stolice či zo zvratkov chorého. Salmonelóza začína rýchlym nástupom nevoľnosti, migrénou, zimnicou a horúčkou okolo 40 °C. Ďalšími prejavmi sú zvracanie, kŕče, bolesť brucha a zmena stolice. Kašovitá stolica sa pomerne rýchlo mení na vodnatú. Organizmus stráca tekutiny, ktoré je potrebné neustále doplňovať. Tento stav trvá približne 3 dni a začína sa normalizovať.
Komplikácie
Nákaza zvyčajne nie je smrteľná, ale môžu sa objaviť komplikácie v podobe dehydratácie. Dehydratácianastáva vtedy, ak človek nie je schopný prijať toľko tekutín, koľko stráca pretrvávajúcou hnačkou. Medzi tieto príznaky patrí:
slabý moč,
pocit sucha v ústach,
točenie hlavy, závraty,
kŕče,
odpadávanie,
znížená produkcia sĺz,
potopené oči.
Vážne komplikácie nastávajú aj vtedy, ak sa salmonela dostane až za črevo. Baktérie z rodu Salmonella spôsobujú aj týfus.
Kedy vyhľadať pomoc?
Ak máte podozrenie na salmonelózu, vyhľadajte čo možno najskôr lekára, ktorý stanoví presnú diagnózu a nasadí liečbu. V prípade, ak sa už nachádzate v procese liečby a váš stav sa zhorší, okamžite vyhľadajte lekára. Veľmi častou komplikáciou je už spomínaná dehydratácia, ktorá vyžaduje okamžitú pomoc lekára.
Ako sa lieči?
Veľká väčšina ľudí sa zotaví už v priebehu niekoľkých dní bez nejakej špecifickej liečby, ale trvá aj niekoľko mesiacov, pokým sa tráviaci trakt dostane do normálu. Bežným postupom liečby je dopĺňanie tekutín a soli,podávanie lieku s názvom Endiaron, ktorý sa užíva 3 x denne 1 tabletka po dobu 5 dní a diétou pri salmonelóze. Potrebný je, samozrejme, pokoj na lôžku a, aspoň počas najviac infekčného obdobia, je dôležitá karanténa. Liečba ochorenia spôsobeného baktériou salmonela je náročná najmä u detí a starých ľudí, ktorí viac trpia stratou tekutín.
Endiaron sa používa pri niektorých infekčných hnačkách. Je účinný proti baktériám, niektorým prvokom, kvasinkám a plesniam. Vhodný je pre dospelých a deti s hmotnosťou nad 40 kg, ktorí trpia hnačkami infekčného pôvodu. Používa sa aj pri črevných dysmikróbiách, hnačkách vzniknutých po liečbe antibiotikami a chemoterapeutikami so širokým spektrom účinku. Užíva sa 1 tableta 3-krát denne, pokiaľ možno po jedle. Dĺžka liečby je zvyčajne 2 – 3 dni, pri závažnejších stavoch sa dá liečba predĺžiť na dobu 7 – 10 dní.
pre dospelých aj deti
účinný pri liečení infekčných hnačiek
nemá vplyv na mikroorganizmy, ktoré žijú v črevách normálne
Pri salmonelóze je potrebné prijímať "akú takú" stravu, hoci sa vo vás nezdrží veľmi dlho. Najdôležitejšie je pitie čistej vody, a to v množstve 8 až 10 pohárov denne. Ďalšou veľmi zdraviu prospešnou potravinou je v tomto prípade obyčajný vývar a športové nápoje, ktoré obsahujú minerály a soľ. Ak zvraciate, nekonzumujte pevnú stravu. Po ústupe zvracania môžete začať s pevnou stravou a jesť banány, ryžu, varené zemiaky, varenú mrkvu, jablkové pyré a sucháre. Mali by zmierniť hnačku a nedráždiť črevá.
Soľ a sodík, ktoré ste hnačkou stratili, nahradíte jedením slaných praclíkov a sódou bikarbónou. Postupne, s miznúcimi príznakmi, začnite zavádzať pravidelné potraviny, ale jedzte menšie porcie a častejšie. Pomôže aj chlorella a spirulina. Diéta trvá približne 2 týždne.
Bylinky na salmonelu
Po prekonaní prvej náročnej fázy choroby (24 hod.), môžete rýchlosť uzdravenia podporiť bylinkami, ako napr. mletý klinček so škoricou (pomôže pri hnačke), zázvorom, extraktom zo šupiek čierneho orecha, vhodné bylinky sú aj rozmarín, tymián, bazalka, oregano a šalvia, Pestrec mariánsky.
Pečeň je orgán, pri ktorom je potrebné dbať na jej prečisťovanie a detoxikáciu. Tým sa zabezpečí potrebná starostlivosť a jej správne fungovanie. V našom článku poradíme ako na to.
Prevencia spočíva v dodržiavaní osobnej hygieny a hygieny pri príprave jedla. Existujú legislatívou schválené postupy prípravy jedla, ktoré slúžia na elimináciu ochorenia vyvolané baktériou salmonely. Medzi tieto postupy patrí napr. dĺžka varenia, ktorá sa stanovuje minimálne na 20 minút aj s koreninami, keďže sa salmonela našla aj v koreninách. Ak si chcete zamraziť uvarené jedlo, je potrebné ho okamžite po uvarení rýchlo schladiť a zamraziť a pod. Viac informácií nájdete v Potravinovom kódexe SR, ale aj vo Vyhláške Ministerstva zdravotnístva SR č 585/2008.
Ako prevenciu by ste mali dodržiavať nasledovné zásady:
umývanie rúk po každej návšteve toalety,
umývanie rúk po zaobchádzaní so surovým mäsom alebo hydinou,
dôkladne čistite všetky pomôcky, s ktorými jedlo pripravujete,
ruky si umývajte po kontakte so zvieratami,
surové mäso, hydinu a morské plody skladujte separovane, aby nedošlo ku kontaminácii iných potravinách,
používajte 2 dosky na krájanie – jednu na surové mäso a druhú na ovocie a zeleninu,
uvarené jedlo nikdy nepokladajte na tanier, na ktorom sa predtým nachádzalo surové mäso a nie je dôkladne umytý,
nejedzte surové vajcia.
Salmonelóza recepty
Pri salmonele je potrebné pripravovať ľahké jednozložkové jedlá. To znamená, varte a jedzte len malé porcie, napr. zemiakov, neskôr si dajte malý suchár atď. Úplne najšetrnejší spôsob je spočiatku všetky jedlá mixovať na kašu alebo poriadne žuť. Môže sa podávať aj ryža s kuracím mäsom, nezabúdajte ho však variť najmenej 20 min.
Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.
Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.