Zdravá strava a chudnutie. Chutné recepty pre zdravý život
Obsah článku
O zdravej strave si toho možno prečítať až až. Zaujímajú sa o ňu nielen lekári a odborníci, ale aj verejnosť, ktorá o nej začína hovoriť čoraz viac a viac. Jesť zdravo je totiž in. Na Internete možno nájsť desiatky receptov na prípravu zdravého jedla, pomocou ktorého sa budete cítiť fit.
Mnohí si však pod pojmom zdravá strava nevedia predstaviť konkrétne zloženie potravy. Ako si vytvoriť jedálniček? Ktoré potraviny by mali dominovať a ktorým by sme sa mali vyhnúť? Znamená jesť zdravo hladovať? Pozrime sa na to spoločne.
Potravinová pyramída
Určite sa už viacero z nás stretlo s tzv. potravinovou pyramídou. Práve tá by mala človeku napomôcť a naviesť na osvojenie si poznatkov o zdravej výžive a stravovaní. Pomocou potravinovej pyramídy by sme mali byť schopní určiť percentuálny podiel zloženia našich jedál - základom zdravej stravy by malo byť celozrnné pečivo, ovocie a zelenina, doplnené pravidelným cvičením. Na úpravu jedál by sme mali používať najmä olivový, slnečnicový či iný rastlinný olej.
O čosi menej by sme mali konzumovať hydinu, ryby či mliečne výrobky, vajcia, semienka a oriešky. Postupujúc vyššie nachádzame na pyramíde mäsové výrobky, mastné či vyprážané výrobky, fastfood, sladkosti, sladené nápoje, zemiaky či alkohol. Takéto jedlá nepatria medzi zdravú stravu, preto by sme ich nemali uprednostňovať. Pozor si treba dávať nielen na cukor (nahradiť ho možno napríklad rastlinkou stévia), či presolené jedlá.
Vyberáme z nášho katalógu
STEVIAR stolové sladidlo
Zdravý tanier?
Ak Vás zaujíma zdravá strava a táto téma Vám nič nehovorí, prečítajte si aj o tzv. tanieri správneho stravovania. Predstaviť si ho možno ako plný tanier, ktorý je rozdelený na niekoľko častí - približne 45% stravy by malo tvoriť ovocie a zelenina.
Zeleninová zložka by musí byť pestrá (výnimku tvoria však zemiaky) a mala by byť väčšia ako ovocná zložka. 25% stravy by mali tvoriť celozrnné pečivo, hnedá ryža, celozrnné cestoviny, minimum bieleho chleba a bielej ryže.
Ďalšiu časť nášho jedla by mali tvoriť zdravé proteíny - ryby, hydina, strukoviny, mliečne výrobky, vajcia. Vyhnúť by sme sa mali najmä červenému mäsu, slanine a pod. Najmenšiu časť našej stravy by mali tvoriť jedlá s vysokým obsahom tukov či cukrov.
Čo sa týka nápojov, zdravá strava je založená na vode. Tú možno piť neobmedzene Ak máte chuť na sladké nápoje, džúsy či kávu, vyberte si tie menej sladké alebo ich zrieďte vodou.