Zdravá strava a chudnutie. Chutné recepty pre zdravý život

O zdravej strave si toho možno prečítať až až. Zaujímajú sa o ňu nielen lekári a odborníci, ale aj verejnosť, ktorá o nej začína hovoriť čoraz viac a viac. Jesť zdravo je totiž in. Na Internete možno nájsť desiatky receptov na prípravu zdravého jedla, pomocou ktorého sa budete cítiť fit.

Ako sa stravovať zdravo?

Mnohí si však pod pojmom zdravá strava nevedia predstaviť konkrétne zloženie potravy. Ako si vytvoriť jedálniček? Ktoré potraviny by mali dominovať a ktorým by sme sa mali vyhnúť? Znamená jesť zdravo hladovať? Pozrime sa na to spoločne.

Potravinová pyramída

Určite sa už viacero z nás stretlo s tzv. potravinovou pyramídou. Práve tá by mala človeku napomôcť a naviesť na osvojenie si poznatkov o zdravej výžive a stravovaní. Pomocou potravinovej pyramídy by sme mali byť schopní určiť percentuálny podiel zloženia našich jedál - základom zdravej stravy by malo byť celozrnné pečivo, ovocie a zelenina, doplnené pravidelným cvičením. Na úpravu jedál by sme mali používať najmä olivový, slnečnicový či iný rastlinný olej.

Potravinová piramína zdravé stravovanie

O čosi menej by sme mali konzumovať hydinu, ryby či mliečne výrobky, vajcia, semienka a oriešky. Postupujúc vyššie nachádzame na pyramíde mäsové výrobky, mastné či vyprážané výrobky, fastfood, sladkosti, sladené nápoje, zemiaky či alkohol. Takéto jedlá nepatria medzi zdravú stravu, preto by sme ich nemali uprednostňovať. Pozor si treba dávať nielen na cukor (nahradiť ho možno napríklad rastlinkou stévia), či presolené jedlá.

Zdravý tanier?

Ak Vás zaujíma zdravá strava a táto téma Vám nič nehovorí, prečítajte si aj o tzv. tanieri správneho stravovania. Predstaviť si ho možno ako plný tanier, ktorý je rozdelený na niekoľko častí - približne 45% stravy by malo tvoriť ovocie a zelenina.

Zeleninová zložka by musí byť pestrá (výnimku tvoria však zemiaky) a mala by byť väčšia ako ovocná zložka. 25% stravy by mali tvoriť celozrnné pečivo, hnedá ryža, celozrnné cestoviny, minimum bieleho chleba a bielej ryže. 

Zdravý tanier - zdravá strava

Ďalšiu časť nášho jedla by mali tvoriť zdravé proteíny - ryby, hydina, strukoviny, mliečne výrobky, vajcia. Vyhnúť by sme sa mali najmä červenému mäsu, slanine a pod. Najmenšiu časť našej stravy by mali tvoriť jedlá s vysokým obsahom tukov či cukrov.

Čo sa týka nápojov, zdravá strava je založená na vode. Tú možno piť neobmedzene  Ak máte chuť na sladké nápoje, džúsy či kávu, vyberte si tie menej sladké alebo ich zrieďte vodou.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?

Diéty spôsobujú odvodnenie organizmu – váha nás môže oklamať a my si myslíme, že sme schudli z tuku. Bielkovinová diéta je však iná. Prečítajte si, čo stojí za jej úspechom.

Diéta Štefana Margitu – skúsenosti, jedálničekDiéta Štefana Margitu – skúsenosti, jedálniček

Počuli ste už o diéte Štefana Margitu? Ide o pomerne prísny jedálniček pozostávajúci len z 3 jedál denne, ktorý výrazne obmedzuje kalorický príjem.

Odľahčite zimný jedálniček: S týmito tipmi sa nemusíte báť o svoju líniuOdľahčite zimný jedálniček: S týmito tipmi sa nemusíte báť o svoju líniu

Ak si chcete počas zimy udržať čo najdlhšie svoju hmotnosť, a zároveň si dopriať výživné jedlá, ktoré vás udržia v dobrej kondícii, inšpirujte sa nasledujúcimi tipmi.