Delená strava nielen na chudnutie

Delená strava je jednou z najčastejšie využívaných diét na redukciu hmotnosti. Mnohí už o nej počuli a už z názvu vyplýva, že v nej delíme potraviny do určitých skupín.

Delená strava - čo s čím môžem jesť?

Čo to však v praxi znamená a aké sú princípy delenej stravy? A ešte dôležitejšia otázka – dá sa pomocou delenej stravy zdravo a bezpečne schudnúť?

Základné pravidlá delenej stravy

Zásady delenej stravy spočívajú v rozdelení potravín do určitých skupín, ktoré potom kombinujeme podľa pravidiel. No nie je to žiadna veda – máme 2 základné skupiny potravín a 3 podskupiny:

  • Živočíšna skupina
  • Rastlinná skupina
  • Neutrálna podskupina
  • Ovocná podskupina
  • Zeleninová podskupina

Potraviny z týchto skupín konzumujeme nasledovne:

  • Živočíšnu a rastlinnú skupinu nikdy nekombinujeme.
  • Neutrálnu skupinu môžeme skombinovať so všetkým.
  • Živočíšnu skupinu kombinujeme len so zeleninovou podskupinou.
  • Rastlinnú skupinu kombinujeme s ovocnou aj zeleninovou podskupinou.

Základom delenej stravy je teda konzumovať len potraviny rozdelené podľa skupín, pričom vaša strava zostáva pestrá. Týmito zásadami sa dá riadiť aj dlhodobo, teda nemalo by ísť len o krátkodobú diétu s rýchlou stratou veľkého množstva kíl, ktoré pri prejdení na normálnu stravu opäť naberiete aj s kilami navyše.

K ďalším zásadám tohto typu stravovania patrí dodržiavanie pravidelného pitného režimu, piť vodu, minerálky a nesladené čaje a ovocné šťavy. Pri varení je treba dbať na diétnejšie spôsoby prípravy jedál, teda vyhnúť sa smaženiu a fritovaniu. Cukor a sladkosti sa konzumovať nesmú, no ak vás prepadne chuť na sladké, doprajte si ovocie.

Čo obsahujú potravinové skupiny?

Živočíšna skupina obsahuje živočíšne produkty:

  • všetky druhy mäsa, no uprednostňujeme chudé mäso a ryby
  • mlieko a mliečne výrobky, najmä kyslomliečne výrobky
  • syry
  • vajcia

Rastlinná skupina, na druhú stranu, obsahuje potraviny rastlinného pôvodu okrem ovocia a zeleniny:

  • všetky druhy obilnín a výrobky z nich, ovsené vločky
  • ryža, kukurica, zemiaky
  • bezvaječné cestoviny
  • tekvicové semienka a iné druhy semien
  • strukoviny
  • sója, tofu a sójové výrobky
  • med

Neutrálna podskupina:

  • orechy ako mandle, vlašské a lieskové orechy
  • koreniny, soľ
  • pochutiny, horčica, ocot
  • káva a biela káva
  • kakao

Ovocná podskupina:

  • všetky druhy ovocia, čerstvé aj sušené
  • kompóty a džemy so zdravou náhradou cukru
  • ovocné šťavy bez cukru

Zeleninová podskupina:

  • všetky druhy zeleniny okrem tej zaradenej do rastlinnej skupiny

Prečo delená strava funguje a má aj riziká?

Delená strava je založená na nekombinovaní potravín s rozdielnym časom trávenia, nekonzumuje sa cukor ani alkohol. Vďaka kombináciám potravín automaticky siahate po väčšom množstve zeleniny, ktorá zasýti, no neobsahuje toľko kalórií. Delená strava má len veľmi málo obmedzení v tom, čo môžete jesť – určuje len to, s čím to budete jesť. Pri príprave jedál preto nemusíte veľa premýšľať, stačí si to inak nakombinovať.

Vďaka pestrosti a vyváženosti delenej stravy prijímate všetky potrebné živiny, neobmedzujete kalórie na minimum, čím si nespomaľujete metabolizmus. Účinnosť delenej stravy však asi najpravdepodobnejšie nespočíva v samotnom delení potravín na potravinové skupiny, ale väčším zaoberaním sa stravou, ktorú konzumujeme, obmedzením cukru, väčším príjmom zeleniny a rastlinnej potravy a obmedzením bielej múky, tukov a konzervovaných potravín.

Delená strava - zásady, skúsenosti a výsledky

Z rizík delenej stravy však treba spomenúť jedno, ktoré hrozí pri väčšine redukčných diét, a to následný jojo-efekt. Ten vzniká vtedy, ak diétu určitý čas držíme a keď konečne zhodíme nežiadúce kilogramy, dáme sa opäť na svoj predchádzajúci spôsob stravovania. Keďže pri delenej strave konzumujeme menšie množstvo kalórií, pri prechode na inú stravu môžeme opäť rýchlo nabrať zhodené kilogrami aj s nejakými kilami navyše.

Skúsenosti

Koľko ľudí, toľko názorov aj skúseností. To platí aj u ľudí, ktorí delenú stravu vyskúšali a podelili sa o svoje skúsenosti. Kým jedni na ňu nedajú dopustiť, iným sa podarilo pribrať počas diéty alebo, čo je ešte horšie, sa po skončení dostavil neželaný jojo-efekt.

Našli sa takí, ktorí sa delenou stravou riadia roky. Jeden pán tvrdí, že podľa delenej stravy sa riadi už desaťročie, vďaka čomu sa mu nielen darí udržiavať si stálu hmotnosť, ale spozoroval aj zlepšenie trávenia, pravidelné vylučovanie a viac energie. Niekoľko dám potvrdilo, že vďaka delenej strave schudli požadovanú hmotnosť, a keďže si aj po schudnutí strážili jedálniček a venovali sa pohybu, naspäť už nepribrali.

Negatívne skúsenosti mali zas dámy, ktoré to po niekoľkotýždňovom držaní diéty vzdali, keďže vôbec neschudli. No najväčšiu smolu mali tí, ktorí síce diétu poctivo držali, no po schudnutí sa vrátili k starým stravovacím návykom a opäť nabrali na váhe.

3 recepty delenej stravy

Pre viac inšpirácie pripájame 3 jednoduché recepty.

Cviklovú nátierku podávame v rastlinný deň a pripravíme ju z nahrubo nastrúhanej uvarenej cvikly, pretlačeného strúčika cesnaku, lyžičky olivového oleja, na malé kúsky nakrájaného tofu, zaváraného hrášku a soli a korenia podľa chuti. Ingrediencie zmiešame a necháme odstáť v chladničke. Môžeme podávať na raňajky s celozrnným chlebíkom.

Recept na cviklovú nátierku (delená strava)

Grécky šalát v rámci konzumovania delenej stravy

V živočíšny deň si môžeme pripraviť grécky šalát s feta syrom. Je chutný a jednoduchý. Stačí na plátky nakrájať uhorku, paradajku, papriku, ľadový šalát, cibuľu a všetko osoliť, okoreniť a pokvapkať olivovým olejom. Pridáme kocky feta syra, premiešame a podávame.

Jednoduché ratatouille sa hodí na večeru v rastlinný aj živočíšny deň. Na olivovom oleji osmažíme nakrájanú zeleninu – baklažán, cuketu, paradajky, papriku a cibuľku. Na dochutenie použijeme trošku soli, čierneho korenia a bazalky. Niekoľko minút dusíme, kým zelenina nezmekne.

Vzorový jedálniček na 3 dni

Začiatok novej diéty môže byť ťažký, najmä ak si nie ste istý, čo môžete a čo nemôžete jesť a kombinovať. Inšpirovať sa môžete týmto vzorovým trojdňovým jedálničkom.

1. deň – živočíšna skupina

  • Raňajky: praženica s čerstvou zeleninou
  • Desiata: pohár acidofilného mlieka
  • Obed: grilovaný losos so zeleninovým šalátom
  • Olovrant: nastrúhaná mrkva
  • Večera: pórová polievka s vajíčko

2. deň – rastlinná skupina

  • Raňajky: ovsené vločky s rastlinným mliekom a banánom
  • Desiata: hrsť orechov
  • Obed: ryža s dusenou brokolicou
  • Olovrant: ovocný šalát
  • Večera: špagety so šampiňónmi a paradajkam

3. deň – živočíšna skupina

  • Raňajky: šunka a syr so zeleninou
  • Desiata: nízkotučný jogurt
  • Obed: hovädzí steak s grilovanou zeleninou
  • Olovrant: vajíčko natvrdo s obľúbenou zeleninou
  • Večera: pečená ryba s anglickou zeleninou

Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Grapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potravinyGrapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potraviny

V čom spočívajú princípy grapefruitovej diéty, aké výhody má konzumácia grapefruitu, čo vám môže diéta priniesť a aké má riziká?

Raw diéta – účinky, jedálniček, skúsenostiRaw diéta – účinky, jedálniček, skúsenosti

Počuli ste už pojem „raw diéta“? Okrem zásad raw stravy sme sa pozreli na jej pôvod, výhody a nevýhody, ako by mal vyzerať váš jedálniček a aké sú možné riziká tejto stravy.

Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?

Diéty spôsobujú odvodnenie organizmu – váha nás môže oklamať a my si myslíme, že sme schudli z tuku. Bielkovinová diéta je však iná. Prečítajte si, čo stojí za jej úspechom.