Rastlinné mlieka ako výborná náhrada mlieka pri intolerancii či vegánstve

Kravské mlieko a mliečne výrobky konzumujeme už odmalička. Niekedy sa však stáva, že s vekom sa nám zhoršuje schopnosť mlieko tráviť a po jeho konzumácii prichádzajú nepríjemné problémy ako bolesti brucha, hnačky a plynatosť. Môže za ne laktóza obsiahnutá v živočíšnom mlieku. Dobrou alternatívou je preto rastlinné mlieko a iné výrobky ako nemliečne jogurty, syry a smotana.

Skvelou náhradou za kravské mlieko je napr. mandľové mlieko

Sú však rastlinné mlieka zdravé? A sú vhodnou náhradou mlieka aj pre vegánov?

Obľúbené rastlinné mlieka

Čo sú rastlinné mlieka

Rastlinné mlieka sú nápoje vyrábané z rôznych druhov semien, orieškov, strukovín a obilia. Z hľadiska zloženia živín majú rastlinné mlieka takmer rovnaké zastúpenie živín ako živočíšne. Pre získanie všetkých dôležitých látok, ktoré sa nachádzajú v kravskom mlieku, je však potrebné striedať rôzne druhy rastlinných mliek. Určite sú však vhodnou náhradou, môžu sa používať na varenie, podobne ako živočíšne mlieko, a navyše sú pre trávenie menej zaťažujúce.

Ako vyrobiť rastlinné mlieko

Ich príprava nie je zložitá, no pri každej použitej základnej suroviny sa môže trochu líšiť. Na výrobu rastlinného mlieka môžete použiť napríklad mandle, ryžu alebo ovsené vločky. Tie sa zalejú studenou vodou (orechy) alebo sa nakrátko povaria vo vode (obilniny a strukoviny) a nechajú sa vo vode lúhovať. Následne sa rozmixujú mixérom, kým sa suroviny úplne nerozdrvia. Posledným krokom je cedenie, po ktorom si už môžete nápoj vychutnať. Rastlinné mlieka by sa mali skladovať v chladničke a skonzumovať do 3 až 4 dní.

Rastlinné mlieka – sójové, ryžové, mandľové a z lieskových orechov

Pre koho sú rastlinné mlieka vhodné a pre koho nie

Rastlinné mlieka sú vhodnou náhradou za živočíšne mlieko pre ľudí, ktorí toto mlieko nemôžu alebo nechcú konzumovať zo zdravotných, etických, náboženských alebo iných dôvodov. Okrem vegánov sú to predovšetkým ľudia s laktózovou intoleranciou alebo alergiou. Laktóza sa nachádza v kravskom mlieku a v našom tele si s jej rozkladom dokáže poradiť enzým laktáza. Jeho aktivita však vekom klesá, a tak sa u mnohých ľudí prejaví intolerancia, ktorá spôsobí tráviace problémy, bolesť brucha, plynatosť, hnačky a kŕče.

Alergia na laktózu je však vážnejšia a prejavuje sa vyrážkami, svrbením, dermatitídou, ťažkosťami s dýchaním a niekedy aj anafylaktickým šokom. Keďže rastlinné mlieka laktózu neobsahujú, sú pre ľudí trpiacich laktózovou intoleranciou a alergiou výbornou náhradou. Okrem týchto skupín sú rastlinné mlieka vhodné prakticky pre každého, kto potrebuje odľahčiť trávenie.

Uškodiť by mohli ľuďom, ktorí sú alergickí na niektorú zo zložiek rastlinného mlieka. Aj tu sa však dá nájsť riešenie a ak ste alergický napríklad na mandle, ešte stále máte na výber z obrovskej škály iných rastlinných mliek, ktoré stačí vyskúšať a nájsť pre seba tú správnu možnosť.

Druhy rastlinných mliek

Existuje skutočne obrovské množstvo druhov rastlinných mliek. Ako už viete, ich výroba nie je príliš zložitá, no mnohé z nich nájdete aj v obchodoch. Poďme sa pozrieť na tie najznámejšie:

Sójové mlieko

Sójové mlieko vidieť v obchodoch najčastejšie. Oproti kravskému mlieku má niekoľko výhod. Má až o polovicu viac proteínov, menej kalórií a tuku a neobsahuje cholesterol. Naopak, sójové mlieko má množstvo dôležitých látok ako sú minerály, najmä vysoké množstvo železa, vitamíny skupiny B dôležité pre správnu funkciu nervov, vlákninu a lecitín. Sójové mlieko podporuje trávenie, pomáha budovať svalovú hmotu a pôsobí preventívne proti osteoporóze.

Sójové mlieko obsahuje veľa proteínov a žiaden cholesterol

Pohánkové mlieko

Pohánka je rastlina s množstvom minerálnych látok ako horčík, zinok, železo a vápnik, vitamíny skupiny B, E, C, rutín a nenasýtené mastné kyseliny. Pohánkové mlieko je vďaka tomu skvelým pomocníkom pri ochoreniach ciev a žíl, podporuje imunitný systém, zvyšuje potenciu, pôsobí preventívne pred reumou a artritídou.

Ryžové mlieko

Ryžové mlieko je výbornou voľbou pre alergikov a ľahko si ho pripravíte aj doma. Je bohaté na proteíny, vlákninu, prospešné minerály ako vápnik, horčík a železo, kyselinu listovú a vitamíny B, C, E a K. Vďaka týmto látkam pomáha tráveniu, problémom s hnačkami a plynatosťou, reguluje hladinu pH, znižuje cholesterol a krvný tlak a predchádza kardiovaskulárnym ochoreniam.

Ovsené mlieko

Ovsené mlieko sa skladá z množstva proteínu, vlákniny, betaglukénu, vitamínov B a D aj vápnika. Je prospešné pre trávenie a zlepšuje imunitu. Normalizuje hladinu cukru v krvi a pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Prospieva krásnym a zdravým nechtom, vlasom a pokožke.

Kokosové mlieko

Vďaka mastným kyselinám je kokosové mlieko výborný zdroj energie, znižuje cholesterol, zlepšuje činnosť srdca, priaznivo pôsobí na krvný tlak a predchádza infarktu a mŕtvici. Obsahuje množstvo proteínov a minerálov ako horčík, draslík, železo, fosfor či meď. Kokosové mlieko pomáha tráveniu, budovaniu svalovej hmoty a je skvelým pomocníkom aj pri chudnutí. Dá sa použiť aj na pokožku, ktorú hydratuje a regeneruje.

Kokosové mlieko je vhodné na vonkajšie i vnútorné použitie

Mandľové mlieko

Málo kalórií, cukru a tukov a množstvo vitamínov a minerálov. To sú hlavné prednosti mandľového mlieka. Obsahuje vitamíny D, E a vitamíny skupiny B a minerály ako vápnik, horčík a železo. Mandľové mlieko je vhodné pre diabetikov, pomáha udržiavať zdravé srdce, pokožku, nechty a vlasy. Je ľahko stráviteľné a nezvyšuje hladinu cukru v krvi.

Mlieko z konopných semienok

Mlieko z konopných semienok obsahuje množstvo vápnika, vlákninu, vitamíny skupiny B aj prospešné minerály ako draslík, horčík a železo. Mlieko pomáha zlepšiť funkciu imunitného systému, podporuje činnosť srdca a zdravé a pekná vlasy, nechty a pokožku.

Makové mlieko

Mak je vynikajúcim zdrojom vápnika, obsahuje ho až 12-krát viac ako kravské mlieko. Poskytuje takisto nenasýtené mastné kyseliny, vlákninu, množstvo prospešných minerálov ako draslík, horčík a zinok, antioxidanty, vitamín C a vitamíny skupiny B. Makové mlieko môže slúžiť ako prevencia osteoporózy, pomáhať pri migréne, anémii a naberaní svalovej hmoty.

Makové mlieko je bohatým zdrojom vápnika

Mlieko z chia semienok

Chia semienka sú známe ako superpotraviny, a to kvôli množstvu vlákniny a antioxidantom, ktoré obsahujú. Ďalej sú skvelým zdrojom omega-3 mastnej kyseliny, vitamínov skupiny B, vitamínu C a E. Tieto semienka sa dajú pripraviť na množstvo spôsobov a mlieko z chia semienok je vhodným nápojom pred fyzickou záťažou aj na úpravu trávenia.

Nevýhody rastlinných mliek

Takéto množstvo druhov rastlinných mliek prináša veľa výhod a zdravotných benefitov. Majú však aj nejaké nevýhody? Pravdaže, aj tu sa nájde zopár negatív. Jedným z nich sú alergické reakcie. Problematické môže byť najmä sójové mlieko, no vyskytujú sa aj alergie na rôzne druhy orechových mliek.

Ďalšou nevýhodou môže byť to, že nie všetky rastlinné mlieka poskytujú toľko živín ako kravské mlieko. Riešením je nezostať len pri jednom druhu rastlinného mlieka, ale striedať ich a skúšať aj iné varianty. Napokon, môže sa stať aj to, že vám niektoré mlieko nesadne a vyskytnú sa tráviace problémy. Stále však máte na výber množstvo iných rastlinných mliek, preto sa hneď nevzdávajte a určite nájdete mliečko, ktoré vám bude sedieť aj chutiť.


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?Bolesť na hrudníku: aké sú najčastejšie príčiny? Kedy vyhľadať lekára?

Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?Ktorý minibar je pre vás ten ideálny?

Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.

Majte krásne a zdravé ruky aj nechtyMajte krásne a zdravé ruky aj nechty

Správna starostlivosť o ruky a nechty zahŕňa niekoľko dôležitých krokov, aby vyzerali a cítili sa čo najlepšie. Ako na to sa dočítate v našom článku.