Stévia má liečivé i nežiaduce účinky. Náhradné sladidlo vo forme prášku i tabliet na chudnutie

Konzumácia cukru sa z roka na rok drasticky zvyšuje. Nadmerné množstvo cukru v strave má vplyv na krvný tlak, cholesterol, zdravie chrupu a môže viesť aj k nadváhe, obezite, cukrovke a ďalším ochoreniam. V snahe obmedziť cukor siahame po rôznych alternatívach, ktorých je na trhu bohato.

Aký má stévia vplyv na zdravie?

Jednou z nich je stévia, prírodné rastlinné sladidlo, ktoré ponúka omnoho viac než len sladkú chuť.

Stévia v práškovej i tekutej forme

Čo vieme o stévii

Stévia, alebo Stevia rebaudiana, je krovitá rastlina s asi 240 odrodami pochádzajúca z rodu Asteraceae. Jej domovom je Južná Amerika a tropické oblasti Ameriky, kde listy tejto rastliny poznajú už po stáročia ako sladkú bylinku, ktorá lieči koliku, zažívacie problémy, pálenie záhy a dokonca sa používala aj ako antikoncepcia. Okrem medicínskeho využitia sa s obľubou používala aj v kuchyni na osladenie jedál a nápojov, ako sa používa aj dodnes. Stévia sa považuje za alternatívu cukru a na rozdiel od iných sladidiel ako med, melasa či agáve neobsahuje stévia žiadne kalórie. Stévia je rastlinného pôvodu, teda je vhodná aj pre vegánov, a je skvelým náhradným sladidlom aj pre diabetikov.

Výhody oproti cukru a iným sladidlám

Stévia má niekoľko výhod oproti cukru a ďalším náhradným sladidlám, ktoré zahŕňajú aj liečivé účinky a benefity pre zdravie.

  • Neobsahuje kalórie – Žiadne kalórie a aj tak osladí vaše jedlo alebo nápoj – pri iných sladidlách pritom musíte počítať i s kalóriami navyše. Táto vlastnosť je dobrou správou pre tých, ktorí si radi doprajú sladké, no potrebujú si sledovať kalorický príjem.
  • Je rastlinného pôvodu – Rastlinná stévia má "navrch" oproti medu, ktorý si vegáni nemôžu dopriať. Ďalšie umelé sladidlá sú zase vyrábané laboratórne, čo mnohým prekáža a radšej siahnu po prírodnej alternatíve.
  • Je aj 200x sladšia než cukor – Sladkosť stévie je omnoho koncentrovanejšia, preto si treba dávať pri užívaní pozor, aby ste to neprehnali. Na druhej strane tým pádom použijete oveľa menej stévie a vydrží vám dlhšie.
  • Je vhodná pre diabetikov – Stévia, na rozdiel od cukru, nezvyšuje cukor v krvi, a preto je bezpečná aj pre diabetikov. Je vhodná na užívanie aj pre tých, ktorým hrozí diabetes alebo ako prevencia pre každého.
  • Nespôsobuje zubný kaz – Z rovnakého dôvodu môže byť stévia skvelou alternatívou pre ľudí náchylnejších na tvorbu zubného kazu, keďže neobsahuje pridané cukry, ktoré sú pre zdravie ústnej dutiny rizikové.
  • Prispieva k znižovaniu krvného tlaku a cholesterolu – Niektoré štúdie dokazujú, že stévia môže prispievať k znižovaniu krvného tlaku a LDL cholesterolu, čím pomáha chrániť srdce a kardiovaskulárnu sústavu.
  • Má priaznivý vplyv na vlasy a pokožku – Vďaka protizápalovým a antibakteriálnym vlastnostiam má pozitívny vplyv na vlasy a pokožku, ktoré pomáha hydratovať, zbavuje lupín, vrások a dodáva lesk.
  • Prispieva zdravému tráveniu – Už po stáročia sa používa stévia na liečbu zažívacích problémov. Dnes už má preukázané účinky na tráviaci trakt, pomáha pri pálení záhy a upokojuje podráždený žalúdok.

Ak sa bavíme o výhodách, je férové spomenúť aj nevýhody. Aj keď sa používa ako alternatíva cukru, nedokáže ho nahradiť vždy a všade. Napr. pri varení sa cukor používa na skaramelizovanie, čo stéviou nedosiahnete. Jej chuť je síce sladká, no odlišná od cukru, čo taktiež nemusí každému vyhovovať. Navyše, po skonzumovaní zanecháva v ústach svoju typickú pachuť.

Vyberáme z nášho katalógu

V akej forme možno stéviu zakúpiť

Na trhu nájdete viacero foriem stévie, od extraktov cez prášky a tabletky až po tekuté sladidlá. V čom sa líšia? Stévia obsahuje látky nazývané glykozidy steviolu, ktoré ovplyvňujú sladkú chuť. Na základe ich koncentrácie môže byť daný výrobok 40x až 300x sladší než sacharóza v cukre. Viac glykozidov však znamená aj prímes horkej chute a výraznejšiu pachuť. Na základe toho, koľko a aké glykozidy stéviový výrobok obsahuje, bude rozdielne sladký a chutný. Väčšina výrobkov zo stévie ešte obsahuje rôzne aditíva a ďalšie zložky, ktoré jej dodávajú chuť, preto vhodné prečítať si aj zloženie. Stéviu si môžete zakúpiť v rôznych formách, hlavne ako:

  • Surové, vysušené listy – Aj keď nie je odporúčané konzumovať priamo listy, stále je možné ich zakúpiť v sušenej alebo práškovej podobe (zelený prášok). Ich chuť je výraznejšia a horkejšia.
  • Čistý extrakt – Čistý extrakt zo stévie predstavuje vysokú koncentráciu glykozidov, a teda aj veľmi sladkú chuť. Treba byť veľmi opatrní pri používaní, pretože extraktom je veľmi jednoduché jedlo alebo nápoj presladiť. Na druhej strane vydrží také balenie dlhšie.
  • Tekutá stévia – Tekutá stévia nepredstavuje čistú formu stévie a vody, ale býva zmiešaná s konzervantmi, aditívami a často aj inými zložkami na vylepšenie chute. V tekutej forme sa jednoducho používa a nemá až takú výraznú pachuť.
  • Stévia s erythritolom – Ide o stéviu v práškovej podobe, do ktorej sa pridáva látka erythritol. Tým pádom nie je sladidlo také výrazne sladké a má príjemnejšiu chuť. Ide o veľmi často sa objavujúcu podobu stévie.
  • Stévia s inulínom – Inulín je prebiotikum, pridáva sa do stévie pre zvýšenie vlákniny a zlepšenie trávenia, keďže stévia môže u niekoho spôsobiť plynatosť a zažívacie problémy.
  • Stévia s pridaným cukrom – Do stévie sa pridávajú aj rôzne cukry, a to na vylepšenie chute – predsa len, chuť cukru je nám známa a mnohí ju preferujú. Je vhodné prečítať si zloženie a pomer stévie a cukru.
  • Stévia s inými sladidlami, aditívami a príchuťami – Stévia býva zmiešaná s inými zložkami, napr. sladidlom xylitolom či aditívom maltodextrínom. Tieto zložky sa do stévie primiešavajú v podstate na zlepšenie a zmiernenie výraznej sladkej a mierne horkej chute čistej stévie.

Dávkovanie práškovej a tekutej stévie

Prechod od cukru k stévii si bude vyžadovať určitý čas na to, kým si zvyknete na jej chuť aj to, v akom množstve toto sladidlo používať. Dávkovanie nezľahčuje ani fakt, že rôzne produkty obsahujú rôznu koncentráciu stévie a napr. tekutá stévia od jedného výrobcu môže byť výrazne sladšia než od iného. Zo začiatku sa preto oplatí začať s jedným výrobcom, resp. značkou, a jednou formou stévie, kým si a dávkovanie zvyknete. Riadiť sa však môžete týmto orientačným dávkovaním, ktoré si časom upravte podľa svojich preferencií a skúseností.

  • 1 čajová lyžička cukru predstavuje minimálne množstvo stévie. V prípade práškovej stévie ide len o štipku a pri stévii v tekutej forme sú to len 3 kvapky.
  • 1 polievková lyžica cukru zase predstavuje len 1/4 čajovej lyžičky práškovej stévie a 7 – 8 kvapiek tekutej.
  • 1 hrnček cukru, ktorý sa často používa pri pečení koláčov, sa dá nahradiť iba 1 čajovou lyžičkou práškovej alebo tekutej stévie.

Dávkovanie práškovej stévie

Nezabúdajte ani na to, že aj keď stévia predstavuje zdravšiu alternatívu cukru, jej konzumácia má svoje obmedzenia. Aj napriek všetkým výhodám stévie oproti cukru a iným sladidlám, Európska agentúra pre potravinovú bezpečnosť EFSA stanovila odporúčanú dennú dávku nie viac ako 4 mg stévie na 1 kg váhy. 60 kg vážiaci človek by teda nemal skonzumovať viac než 240 mg za deň.

Nežiaduce účinky a upozornenia

Stévia je považované za relatívne dobre znášanú a bezpečnú pre užívanie. Obsahuje rebaudiozid A a steviosid, ktoré však v zriedkavých prípadoch a vyšších koncentráciách môžu spôsobiť zažívacie problémy, nafukovanie, nevoľnosť či bolesť svalov. Preto by si ľudia citliví na tieto látky mali dať pozor a neprekračovať dennú odporúčanú dávku, resp. sa užívaniu stévie vyhnúť.

V súvislosti s tehotenstvom a dojčením neboli zistené žiadne prekážky a stévia je bezpečná pre užívanie tehotnými a dojčiacimi ženami. To isté platí aj pre deti, pre ktoré je konzumácia stévie bezpečná. Pozor by si mali dávať ľudia s nízkym tlakom. Niektoré štúdie preukázali, že stévia pomáha znižovať krvný tlak, čo by mohlo spôsobiť ľuďom s prirodzene nízkym tlakom problémy. Svoj zdravotný stav by mali sledovať aj diabetici, ktorí môžu zaznamenať znížený cukor v krvi, a preto sa v začiatkoch užívania oplatí kontrolovať si jeho hladinu.

Kde všade ju možno použiť

Stéviu môžete využiť najčastejšie vo forme prášku a tekutého sladidla ako náhradu za cukor, med, sirupy a ďalšie sladidlá a na dodanie chute rôznym pokrmom a nápojom, ako napr.:

  • Káva a čaj
  • Limonády
  • Smoothies
  • Jogurt
  • Zmrzlina
  • Puding
  • Koláče a zákusky
  • Pečivo
  • Palacinky
  • Polievky
  • Omáčky
  • Dresingy
  • Nálevy na zaváranie
  • Džemy

Stévia a chudnutie

Stévia sa s obľubou využíva ako náhrada za cukor počas chudnutia a redukčných diét. Neobsahuje žiadne kalórie, a preto sa považuje za skvelú alternatívu. Ak si pri chudnutí zapisujete príjem v kalorických tabuľkách, používaním stévie si ušetríte množstvo kalórií. Kým táto metóda môže byť skutočne účinná a hlavne v začiatkoch chudnutia môže výrazne pomôcť, netreba zabudnúť na to, že všetko má svoje limity.

Kým stévia vám kalórie nepridá, nefunguje ako zázračný spaľovač tukov, ktorý schudne za vás. Stévia nemá žiaden vplyv na chudnutie ako také. Pri chudnutí to preto netreba s jej dávkovaním preháňať, čo by mohlo viesť k nevoľnosti a zažívacím problémom. Stévia môže dokonca pri diéte podnietiť chuť na sladké. Pri redukčných diétach sa cukry obmedzujú, no sladká chuť stévie aktivuje pocit odmeny, čo môže viesť k zvýšenej chuti na sladké. Z dlhodobého hľadiska teda môže byť účinnejšie pri diéte obmedziť nielen cukor, ale aj sladidlá ako také.

Stévia v práškovej i tekutej forme

Pestovanie stévie

Pestovanie stévie nie je také jednoduché ako pri iných bylinkách, avšak aj tak je možné si tento ker pestovať doma, na záhrade alebo v interiéri. Keďže pochádza z tropických oblastí, potrebuje hlavne veľa tepla, primeranú vlhkosť a dobre priepustnú pôdu s kyslosťou 6,7 – 7,2 pH. Podmienky na pestovanie sa podobajú pestovaniu bazalky alebo oregana, preto ich môžete pestovať aj v jednom kvetináči. Stéviu si môžete zakúpiť ako odrezok alebo vypestovať zo semienka, ak máte dostatok času a trpezlivosti. Zasadiť ju možno buď celoročne v interiéri, alebo vonku, no zazimovať na zimu.

Pestovanie stévie nie je náročné

Listy stévie sa zbierajú až na jeseň, od septembra do októbra, pretože práve vtedy majú najintenzívnejšiu sladkú chuť. Pre lepšiu kvalitu listov je potrebné stéviu z času na čas pristrihnúť a zredukovať púčiky. Po vykvitnutí kvetov totiž už listy nebudú také pekné a naberú viac horkosti. Po nazbieraní listov ich môžete využiť čerstvé alebo ich vysušiť zavesením v suchej a dobre vetranej miestnosti. Vysušené listy si uskladnite na tmavom mieste v uzatvárateľnej nádobe a takto ich budete môcť využívať po celý rok.

Zobraziť produkty v kategórií:


Autor článku

 Stanislava Havrilová

Moje záľuby sa vždy točili okolo kreatívnych činností a jazyka. Bavilo ma kresliť, maľovať, písať a učiť sa cudzie jazyky. Aj to ma doviedlo k...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Pescetariánska diéta – výhody a princípy diéty, vhodné potraviny, skúsenostiPescetariánska diéta – výhody a princípy diéty, vhodné potraviny, skúsenosti

Počuli ste už o pescetariánstve? Kombinuje výhody rastlinnej stravy a zdravotné benefity konzumácie rýb. Čo presne stojí pod pojmom pescetariánstvo, pre koho je táto diéta vhodná a čo...

Spomalený metabolizmus – príznaky, detox, nabudenie metabolizmuSpomalený metabolizmus – príznaky, detox, nabudenie metabolizmu

Ako sa prejavuje spomalený metabolizmus a dá sa proti nemu bojovať? Na tieto a ďalšie zaujímavé otázky nájdete odpovede v článku.

14-dňová pomarančová diéta na chudnutie – pre koho je vhodná?14-dňová pomarančová diéta na chudnutie – pre koho je vhodná?

Počuli ste už o pomarančovej diéte? Že nie? Poďte sa s nami pozrieť, v čom spočíva, aké má výhody a hlavne, či skutočne funguje.