Veľakrát netreba hľadať účinné látky len v liekoch a doplnkoch stravy. Niekedy ich máme priamo v kuchyni. Ovocie, zeleninu a dokonca aj jablkový ocot. Je to najlepší zo všetkých druhov octu. Niektorí ho používajú v kuchyni často, iní ho ani raz nepoužili. Ak ste sa niekedy už snažili nájsť v obchode čerstvý, nefiltrovaný a organický ocot, mohli ste s tým mať problém. Veľa ich na trhu totiž nie je.
Našťastie, postup výroby jabčného octu nie je nijak zložitý a hlavne počas sezóny jabĺk je tento spôsob spracovania vítaný. Ako si vyrobiť domáci jablčný ocot?
Recepty na domáci jablčný ocot
Tieto recepty sú jednoduché a všetko, čo potrebujete, sú jablká a dostatok času. Sú dva spôsoby, ako si môžete domáci organický jablčný ocot vyrobiť – jeden z týchto receptov používa jablčný odpad, ktorý vzniká pri ich spracovaní na iné účely, na druhý recept budete potrebovať celé jablká. Podľa pripravených surovín si vyberte jeden z týchto dvoch receptov.
Ocot z jablčného odpadu
Ako spracovať celé jablká bez toho, aby ste museli šupky a kúsky vyhadzovať? Jednoducho si aj z týchto častí jablka môžete pripraviť zdravý jablčný ocot. Dôležité je nechať octu dostatočný čas na kvasenie. Na prípravu jablčného octu z odpadu budete potrebovať:
Väčšiu misku alebo nádobu s dostatočne veľkým hrdlom
Zvyšky z jabĺk (ideálne, ak boli pestované doma)
Plátno alebo kus látky (počas doby kvasenia octu, na ochranu pred hmyzom a nečistotami)
Na vzduch umiestnite dokopy všetky zvyšky z jabĺk. Poukladajte ich rovnomerne napríklad na plech alebo na tanier. Ide o to, aby zhnedli. Potom ich nasypte do jednej väčšej nádoby a naplňte ju až po okraj. Ak vám ešte vznikne v kuchyni nejaký ďalší odpad z jabĺk, môžete ho do nádoby dodatočne pridať.
Zvolenú nádobu prikryte utierkou, plátnom alebo iným kusom látky, aby sa do nádoby nedostali nečistoty. Potom zmes nechajte uloženú na tmavom a teplom mieste – v kúte miestnosti alebo v skrinke. Pravidelne ju kontrolujte. Po nejakom čase by sa mala zmes začať zahusťovať a na hladine sa vytvorí súvislý povlak. Vtedy už by ste nemali pridávať žiadny ďalší odpad.
Kvasiť by ste ho mali nechať aspoň mesiac a potom ho môžete ochutnať. Keď je jablčný ocot už dostatočne silný, obsah nádoby preceďte cez sitko alebo redšie plátno. Zbavíte sa zvyškov jabĺk. Nebojte sa, ak je ocot trochu zakalený a nevyzerá tak, ako z obchodu. Ak ho chcete mať úplne čistý, cedenie niekoľkokrát opakujte. Potom ocot uskladnite v priesvitných sklenených alebo plastových nádobách so silným uzáverom.
Pri výrobe octu z celých jabĺk trvá proces oveľa dlhšie – až sedem mesiacov. Faktom je, že v tomto octe je viac vitamínov a výsledný produkt má silnejšiu chuť. Pokiaľ máte dostatok času a trpezlivosti, môžete sa pustiť aj do tohto receptu. Na prípravu octu z celých jabĺk budete potrebovať:
10 jabĺk (najlepšie vypestovaných doma bez použitia chemikálií)
Misu alebo inú dostatočne veľkú nádobu
Gázu alebo plátno
Na prípravu octu použite jablká nakrájané na štvrtiny. Šupku môžete na nich nechať – tá má v sebe najviac vitamínov a ušetríte si tým množstvo práce. Nechajte ich na vzduchu všetky zhnednúť ako pri prvom recepte a potom ich vložte do nádoby naplnenej vodou. Zakryte ju plachtou alebo gázou, umiestnite ju na teplé a tmavé miesto.
Po 6 mesiacoch by sa mal objaviť na povrchu povlak, ktorý signalizuje, že ocot je už takmer pripravený. Potom kvapalinu sceďte a v inej miske prikrytej tkaninou nechajte odstáť ešte ďalších 4 až 6 týždňov. Po 4 týždňoch ocot vyskúšajte a podľa chuti ešte nechajte odstáť.
Jablčný ocot v kuchyni, kúpeľni, na vonkajšie aj vnútorné použitie
Prípravu domáceho jablčného octu naozaj odporúčame, pretože má v domácnosti široké využitie. Môžete ho použiť na upratovanie, do rôznych studených aj teplých receptov, na vonkajšie a vnútorné použitie. Jeho účinky na naše telo odporúčame kombinovať so zdravou životosprávou a dostatkom pohybu, aby boli výsledky čo najlepšie. Konkrétne môžete využiť jablčný ocot v domácnosti na:
Jablčný ocot v kuchyni – hodí sa na dochucovanie pokrmov a na kyslé šalátové zálievky. Použiť ho môžete aj na konzervovanie potravín či nakladanie zeleniny a pod.
Jablčný ocot v kúpeľni – vďaka svojmu zloženiu je ocot silným čistiacim prostriedkom. Môžete ho pridať do vedra pri umývaní podlahy, na čistenie vodného kameňa, záchoda aj odstránenie zápachu z odtoku. Ocot môžete pridať aj do práčky. Slúži namiesto aviváže a príjemne zjemní bielizeň bez nepríjemného zápachu.
Vnútorné použitie – aby ste získali všetky pozitívne účinky, tak by ste mali jablčný ocot užívať pravidelne. Väčšina ľudí zvykne užívať dve čajové lyžičky denne zmiešané v pohári s vodou. Vďaka tomu sa vám môže zlepšiť funkcia viacerých vnútorných orgánov.
Vonkajšie použitie – jablčný ocot sa používa v zriedenej forme aj na pokožku, ku korienkom vlasov a na rôzne výplachy. Pre lesklejšie vlasy si môžete vyrobiť oplach – zmiešajte teplú vodu s pár lyžičkami jablčného octu a niekoľkokrát opláchnite. Jablčný ocot môžete použiť aj ako repelent – zmiešajte ho s trochou vody a natrite na kožu.
Účinky jablčného octu na naše zdravie
Jablká majú v sebe množstvo vitamínov, minerálov a iných telu prospešných látok. Našťastie sa pri správnom spracovávaní zachovajú všetky živiny, ktoré jablká obsahujú. Medzi hlavné zložky patria vitamíny skupiny B, vitamín C, biotín, horčík, železo a množstvo ďalších. Aj vďaka tomu má tento ocot komplexné účinky na naše zdravie a pomôže vám s týmito problémami:
Zlepšuje funkciu mozgu – kvercetín, jeden z antioxidantov v jablkách, pomáha znižovať odumieranie buniek spôsobujúcich zápal neurónov.
Slúži ako prevencia demencie – jablková šťava pozitívne vplýva na mozog a naše myslenie, čo pomáha s prevenciou voči často sa vyskytujúcim duševným ochoreniam.
Znižuje riziko vzniku mozgovej príhody – dostatočný príjem jabĺk znižuje riziko vzniku trombózy.
Reguluje hladinu zlého cholesterolu – počas šiestich mesiacoch testovania doktori zistili, že jablčný ocot znížil hladinu zlého cholesterolu o 20 % a zvýšil množstvo dobrého cholesterolu o 4 %.
Znižuje riziko vzniku cukrovky – ľudia, ktorí pravidelne konzumujú dostatočné množstvo ovocia, majú o 7 % nižšie riziko vzniku cukrovky.
Je prevenciou voči rakovine prsníka – výskumy potvrdzujú, že zvýšená konzumácia ovocia, vrátane jabĺk, pomáhajú pri ochoreniach tohto typu.
Bráni vzniku obezity a pridruženým ochoreniam – jablká priaznivo vplývajú na pozitívne črevné baktérie. Vďaka tomu bránia obezite a pridruženým ochoreniam.
Posilňuje imunitu – jablčný ocot obsahuje množstvo vitamínov a minerálov, ktoré sú stavebnými kameňmi nášho imunitného systému.
Tlmí bolesť hrdla – zriedením jablčného octu si vyrobíte domáce kloktadlo. To vám uvoľní nepríjemné bolesti hrdla.
Podporuje trávenie, funkciu čriev a rieši tráviace problémy – jablčný ocot upokojuje podráždený žalúdok. Ak vás trápia nevoľnosti, zvracanie, bolesť brucha, hnačka alebo zápcha, môžete na liečbu použiť práve tento typ octu.
Dávkovanie jablčného octu, riziká a vedľajšie účinky
Prírodné doplnky stravy, medzi ktoré patrí aj jablčný ocot, majú len malé množstvo vedľajších účinkov. Zároveň by ste mali vždy myslieť na správne množstvo a netreba to preháňať. Napríklad, keď máte žalúdočné problémy – zápchu, hnačku, zvracanie alebo boľavý žalúdok, tak by ste pri užívaní mali vždy ocot riediť s vodou.
Všeobecne platí, že sa odporúča neužívať viac ako 2 lyžice jablčného octu denne. Tiež je známe, že octy sú agresívnejšie. Možno aj vy používate ocot na upratovanie v domácnosti. Vo vysokej koncentrácií dokáže poškodiť zubnú sklovinu a pažerák. Cukrovkári by si mali pri užívaní dať pozor, pretože jablčný ocot spôsobuje kolísanie hladiny cukru v krvi.
Pozor si treba dať v prípade, ak máte citlivý žalúdok a ak užívate lieky na srdce. Ocot by ste nikdy nemali užívať v nezriedenej forme. Tiež by ste ho nemali používať dlhodobo. Môže to spôsobiť pokles draslíka a zhoršiť hustotu kostí. Pokiaľ máte tieto problémy, o užívaní jablčného octu sa poraďte s vaším všeobecným lekárom.
Ak ste niekedy rozmýšľali nad tým, že si chcete do svojej domácnosti zaobstarať ďalšiu, ale menšiu chladničku, ktorá bude doplnková, minibar môže byť to pravé orechové.
Glykemický index je nástroj, ktorý sa často používa na podporu lepšej regulácie hladiny cukru v krvi. Môže pomôcť zvýšiť povedomie o tom, čo si dávate na tanier.