Nízkosacharidová diéta – skúsenosti. Jedálniček ukáže povolené potraviny

Ďalšia vysoko-účinná diéta je diéta pri ktorej konzumujete nízky počet sacharidov a preto sa nazýva bezsacharidová diéta. Nie je síce úplne bez sacharidov, pretože takmer každé jedlo obsahuje nejaký ten cukor, často sa o nej hovorí aj ako o nízkosacharidovej diéte.

Povolené a zakázané jedlá pri nízkosacharidovej diéte

Ide o obľúbený typ stravovania, pretože prináša za krátky čas viditeľné výsledky. Do tejto kategórie patrí viacero druhov stravovania, ktoré sú založené na obmedzenom alebo nulovom príjme sacharidov. Nízkosacharidová diéta je napr. aj Atkinsonova diéta, Dukanova diéta, proteínová, bielkovinová, low crab alebo sacharidové vlny.

Princípy nízkosacharidovej diéty

Hlavnou podmienkou diéty je vyhýbanie sa potravinám, ktoré obsahujú veľké množstvo cukrov/sacharidov, presnejšie povedané ide o konzumovanie obmedzeného počtu sacharidov za deň. Namiesto sacharidov budete prijímať viac bielkovín a tukov, čo vám zabezpečí rýchlu stratu telesného tuku, pretože váš organizmus sa dostane do stavu ketózy, čo je v podstate cieľom diéty.

Ketóza je stav,do ktorého sa organizmus dostane po dlhšom (4-5 dní) nekonzumovaní sacharidov, kedy telo získava energiu,  výlučne len z vlastného podkožného tuku, ktorý spaľuje.

4 nízkosacharidové plány

Nízkosacharidová diéta má 3 stupne náročnosti plus kombinovaný stupeň, ktorý sa nazýva "sacharidové vlny". Stupne možno nazvať plánmi, podľa ktorých budete jesť. Plány sú náročné v tom, že stanovujú denný príjem sacharidov, preto, nech sa rozhodnete pre akýkoľvek, budete musieť jedlo vážiť a počítať množstvo sacharidov, ktoré jedlo obsahuje. Osvedčenou pomôckou je mobilná aplikácia "Kalorické tabuľky", ktorá je preto ako stvorená. Na výber máte plán:

  1. Liberal = je najjednoduchší plán, denne môžete zjesť od 50 do 100 gramov sacharidov.
  2. Moderate = je náročnejší plán, denne prijmete okolo 20 až 50 sacharidov.
  3. Ketogenic = predstavuje najnáročnejší plán. Povoľuje denne prijať maximálne 20 gramov sacharidov.
  4. Kombinovaný plán = inak nazývaný aj "sacharidové vlny", pri ktorých každý deň prijímate iný počet sacharidov. Z pravidla začínate na najväčšom množstve sacharidov a postupne (deň za dňom) z nich odoberáte, napr. začnete dňom zo 100 g, pokračujete z  80 g, z 50 atď, až sa dostanete na nulu a znovu postupne pridávate. Variantov "sacharidových vĺn" je veľa, toto je základná.

Nízkosacharidová diéta plusy a mínusy

Najväčším plusom diéty je, samozrejme, za predpokladu, že ju dodržiavate poctivo, rýchla strata podkožného tuku. Ak pri nej aj cvičíte, veľmi rýchlo sa vám telo tzv. "vyrysuje".

Hoci je vysoko efektívna, má mnoho negatív. Tie najčastejšie sú:

  • neustály hlad,
  • búšenie srdca,
  • nervozita,
  • migréna,
  • zápcha,
  • nafúknutosť,
  • zvýšená únava,
  • neschopnosť sústredenia sa,
  • neutíchajúci pocit po sladkom,
  • závraty.

Čo zakazuje a čo povoľuje?

Potraviny, ktorým pri nízkosacharidovke môžete s čistým svedomím povedať áno alebo povolené potraviny sú:

  • hlavne chudé mäso, teda kuracie a morčacie,
  • v menšom množstve hovädzie, bravčové, kačacie, husacie, slanina,
  • ryby = losos, treska, makrela, tuniak, sardinky,
  • tuky a oleje = maslo, masť, olivový olej, kokosový, ľanový, mandľový olej ...
  • mlieko a plnotučné mliečne produkty,
  • zelenina - najlepšie s nízkym obsahom sacharidov = šalát, špenát, brokolica, kapusta, karfiol, ružičkový kel, paprika, cuketa, uhorka, mrkva, zeler, fazuľové struky, špargľa, reďkovka ...
  • orechy a semienká = vlašské, mandle, pekanové orechy, slnečnicové, tekvicové ľanové a chia semienka,
  • ovocie = avokádo.

Zakázané potraviny sú:

  • prílohy = cestoviny, ryža, zemiaky, kuskus,
  • pekárenské výrobky a pečivo,
  • cereálie,
  • akékoľvek sladené mliečne výrobky,
  • žiadne sladkosti a cukor,
  • slané pochutiny,
  • omáčky, kečupy, majonézy,
  • ovocie,
  • zelenina s vysokým obsahom sacharidov = bataty, cvikla, kukurica,
  • sladené a sladké nápoje.

Poznámka: potraviny, ktorým by ste sa mali vyhýbať, nie sú striktne dané. Závisí to od toho, v ktorom pláne ste. Teda ak ste v 100 gramovom sacharidovom pláne, môžete jesť aj zemiaky, ale musíte vedieť koľko sacharidov obsahujú, aby ste denné množstvo neprešvihli.

Riziká nízkosacharidovky

Základným rizikom nízkosacharidovej diéty je, že nie je možné ju dodržiavať dlhodobo. Človek ju jednak nevydrží dodržiavať a ani sa to neodporúča, kvôli nízkej energetickej hodnote. Tým pádom je tu vysoké riziko JOJO efektu, ktorý sa pri nábehu na normálnu stravu dostaví pomerne rýchlo. Ďalším vážnym rizikom sú závraty, v horších prípadoch odpadávanie a krátku stratu vedomia.

Pri dlhodobom dodržiavaní, hrozí znížená činnosť štítnej žľazy, ktorá spôsobuje aj hormonálne zmeny, napr. výpadok menštruácie. Sacharidy sú počas diéty nahrádzané tukom a bielkovinami, čo zaťažuje a ohrozuje obličky, pečeň a žalúdok.

Je vhodná pre každého?

Určite nie. Okrem toho, že je veľmi náročná na dodržiavanie, je náročná aj na zdravotný stav. Nízkosacharidovú diétu by mali dodržiavať len ľudia, ktorí sú po zdravotnej stránke v poriadku.

Pre lepšie pochopenie uvedieme teda, kto by ju dodržiavať nemal:

  • diabetici,
  • ľudia, ktorí sa liečia na vysoký krvný tlak,
  • tí, ktorí majú problémy s obličkami,
  • srdciari, resp. pacienti s kardiovaskulárnymi ochoreniami.

A čo tehotné, dojčiace ženy a deti?

Podstata diéty spočíva v príjme malého počtu sacharidov, ktoré v období tehotenstva tvoria najviac zastúpenú zložku v jedálničku tehotnej ženy, nehovoriac o dojčiacej, ktorá by ich mala prijímať ešte viac. Preto sa určite neodporúča dodržiavať ju v tomto čase.

Z podobných dôvodov sa neodporúča ani deťom do 18 rokov. Strava dieťaťa by mala obsahovať všetky zložky tak, aby bola vyvážená. V období dospievania je to riziko, pretože sa môže narušiť hormonálna rovnováha, ktorá je v tomto čase mimoriadne dôležitá.

7 zlatých rád pri nízkosacharidovke

  1. zvýšte prísun tekutín, denne vypite 3 l. Pite čistú vodu, minerálne vodya bylinné čaje, dobrá je aj kokosová voda. Tekutiny vám zaženú hlad.
  2. Jedzte často a v malých porciách, najlepšie každé 2,5 až 3 hodiny, 5 x denne.
  3. Porcie si rozvrhnite počas dňa tak, aby boli približne rovnaké, čo sa týka množstva sacharidov.
  4. Posledné jedlo zjedzte hodinu pred spánkom.
  5. Jedzte pomaly.
  6. Pred každým jedlom a po jedle vypite pohár vody.
  7. Nikdy nevynechajte niektoré z 5 jedál, pretože následne budete príliš hladný a postihne vás "vlčí hlad".

Skúsenosti s nízkosacharidovou diétou sú pozitívne

Nízkosacharidová diéta – aké sú recenzie?

Reálne skúsenosti z nízkosacharidovou diétou sú pozitívne. Ľudia s ňou naozaj schudli. Za mesiac aj niekoľklo kilogramov (6-8). Dokonca pomohla aj ľuďom, ktorí si mysleli, že z váhou už nepohnú. Športovcom pomáha nízkosacharidovka s vyrysovaním pred súťažou, ale aj ľuďom, ktorí potrebujú rýchlo schudnúť do plaviek. Bezsacharidovú diétu dodržuje aj známy slovenský športovec v rýchlej chôdzi Matej Tóth.

Naše hodnotenie

Podľa vlastnej skúsenosti hodnotíme nízkosacharidovú diétu ako jednu z najrýchlejších diet, ale nie za najlepšiu, pretože človek výrazne chudne pokým diétu dodržuje. Akonáhle sme sa uspokojili s ručičkou váhy a postupne prešli na bežnú stravu, sa ručička rýchlo dostala späť na pôvodnú váhu. Preto si myslíme, že na letnú "formu" je dobrá, ale na dlhodobé udržanie si postavy je vhodnejší iný typ stravovania, napr. diéta 5:2.

Vzorový jedálniček na 3 dni

Deň č. 1 (cca 20 g sacharidov)

  • raňajky = plnotučný tvaroh 250 g,
  • desiata = cottage chesse.
  • obed = 250 g lososa na masle, 50 g brokolica na masle,
  • olovrant = vajce na tvrdo 3 ks.
  • večera = kuracie kocky na prírodno 125 g, 100 g šalátová uhorka.

Deň č 2 (cca 50 g sacharidov)

  • raňajky = omeleta z 3 vajec so šunkou a syrom,
  • desiata = biely jogurt s 30 g vločiek,
  • obed = šošovicový prívarok s údeným mäsom a so 70 g varených zemiakov,
  • olovrant = feta syr a 30 g varených zemiakov,
  • večera = morčacie na prírodno s listovou zeleninou.

Deň č 3 (cca 100 g sacharidov)

  • raňajky = 50 g zaparených ovsených vločiek s avokádom,
  • desiata = tvaroh so škoricou a s medom.
  • obed = bryndzové halušky.
  • olovrant = vajce na tvrdo 2 ks.
  • večera = tuniak v olivovom oleji s listovou zeleninou.

Recept na cuketovo-slaninovú pizzu

Budete potrebovať:

  • 3 veľké cukety,
  • 1 vajce,
  • 2 strúčiky cesnaku,
  • soľ, korenie, oregano,
  • syr.

Na obloženie:

  • rajčinový pretlak,
  • oravská slanina,
  • údená slanina,
  • brokolica.

Postup prípravy:

Do misky na jemno nastrúhame cuketu, posolíme a necháme 10 minút odležať. Zatiaľ si pripravíme vymastený plech (alebo papier na pečenie). Vymačkáme z cukety vodu a pomiešame s vajíčkom, s pretlačenými strúčikmi cesnaku, korením a nastrúhaným syrom. Zmes vysypeme na pripravený plech a poutláčame tak, aby sme vytvorili cesto. Pečieme pri 200 °C asi 20 min., pokým povrch zozlatne.

Potom plech vyberieme, pizzu potrieme rajčinovým pretlakom a okoreníme oreganom. Poukladáma na ňu kocky údenej slaniny a plátky oravskej slaniny, brokolicu a znovu dáme piecť na cca 10 min. Pred záverom môžeme na pizzu nastrúhať syr. Samozrejme, že obložiť pizzu si môžete aj podľa vlastného gusta. Dobrú chuť.

Nízkosacharidová špenátová polievka

Budete potrebovať:

  • 3 strúčiky cesnaku,
  • mrazený špenátový pretlak,
  • 100 ml smotana na varenie,
  • maslo,
  • 1 veľká cibuľa,
  • soľ,
  • korenie.

Príprava:

Na masle si opražíme na kocky pokrájanú cibuľu, pridáme rozmrazený/čerstvý špenát, pretlačený cesnak, lyžičku soli a čierneho korenia a privedieme do varu. Zalejeme 500 ml horúcej vody a znovu povaríme.Znížime teplotu a za stále miešania opatrne vlievame smotanu na varenie. Miešame ešte približne 5 min. a môžeme podávať. Na dochutenie môžeme do polievky osmažiť aj slaninku alebo nastrúhať syr. Dobrú chuť. 


Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Grapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potravinyGrapefruitová diéta a chudnutie – výhody, nevýhody, vhodné potraviny

V čom spočívajú princípy grapefruitovej diéty, aké výhody má konzumácia grapefruitu, čo vám môže diéta priniesť a aké má riziká?

Raw diéta – účinky, jedálniček, skúsenostiRaw diéta – účinky, jedálniček, skúsenosti

Počuli ste už pojem „raw diéta“? Okrem zásad raw stravy sme sa pozreli na jej pôvod, výhody a nevýhody, ako by mal vyzerať váš jedálniček a aké sú možné riziká tejto stravy.

Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?Bielkovinová diéta ako ničiteľ tuku: V čom spočíva?

Diéty spôsobujú odvodnenie organizmu – váha nás môže oklamať a my si myslíme, že sme schudli z tuku. Bielkovinová diéta je však iná. Prečítajte si, čo stojí za jej úspechom.