Prírodný olej z čiernej rasce – účinky, cena, užívanie. Vhodný je na pleť i na vlasy

Malé čierne polmesiacovité semienka s výraznou chuťou, ktoré nesmú chýbať v koreničkách žiadnej domácnosti. Semienko rasce čiernej pochádza z liečivej rastliny Černuška siata, ktorá pochádza z južnej Európy a západnej Ázie.

Olej z čiernej rasce zlepšuje trávenie

Rasca, nazývaná aj kmín alebo feniklový kvet, sa používa v celosti, ako prášok alebo sa z nej vyrába rascový olej, ktorého výhody poznali už staroveké civilizácie.

Obľúbené oleje z čiernej rasce

Čo je to olej z čiernej rasce?

Olej z čiernej rasce je prírodný výživový doplnok, ktorý sa vyrába lisovaním vysušených semien rasce čiernej. Nie je príliš známy, pretože je pomerne vzácny a ťažko dostupný. Obsahuje však množstvo látok, vitamínov, minerálov a omega-3 mastné kyseliny, ktoré dokážu pomôcť človeku vyliečiť sa z mnohých ochorení. Pri pravidelnom užívaní telo spoľahlivo detoxikuje a určite mnohých nesklame. Môže sa podávať deťom, tehotným a dojčiacim matkám, ľuďom s celiakiou, diabetikom... Užíva sa perorálne, ale je vhodný aj na vonkajšie použitie. Skúsenosti s ním majú najmä matky a deti.

Čo sa nachádza v oleji z rasce?

Rasca obsahuje mnoho látok. Odborníci ich identifikovali viac ako 100 a stále sa objavujú ďalšie. Spomenieme len tie, ktoré sa do výraznej miere starajú o účinky oleja, ale samozrejme, že jednotlivé látky sa navzájom podporujú a dopĺňajú. Obsahuje vitamíny rozpustné v tukoch: vitamín A, ktorý sa stará o oči a krásnu pokožku; vitamín D, ktorý sa spolu s vápnikom a fosforom v rasci starajú o pevné kosti; vitamín E, ktorý je silným antioxidantom a má protirakovinové účinky; vitamín B1, B2 a B3, ktoré podporujú správne trávenie a spolu s vitamín D aj dobrú náladu.

Medzi minerály, ktoré sa nachádzajú v rasci, patrí železo, meď, zinok, fosfor, vápnik. Aminokyseliny, proteíny, uhľohydráty, oleje, alkaloidy, saponíny... Podľa najnovších zistení, obsahuje aj tymochinón = zlúčenina, ktorá má protizápalové a antioxidačné účinky, hlavne v oblasti kardiovaskulárneho systému a cukrovky.

Energetická hodnota rascového oleja na 100 g

  • Energia = 3429 kJ/819 kcal
  • Tuky = 91 g
  • Cukry = 0
  • Bielkoviny = 0
  • Nasýtené mastné kyseliny = 11 g

Účinky oleja z čiernej rasce

Liečivé účinky oleja z čiernej rasce poznali ľudia už pred tisícmi rokov. Prečo je taký výnimočný? Pretože má všestranné využitie, možno ho nanášať na pokožku, ale i konzumovať, v rámci podpornej terapie alebo len ako prísadu do jedál. Kľúčovou však je jeho liečivá sila. Vyznačuje sa protizápalovými, detoxikačnými, antivirotickými, analgetickými a ďalšími vlastnosťami, ktoré celkovo podporujú imunitný systém. Medzi ďalšie zdravotné prínosy oleja patrí:

✅ Zmiernenie príznakov astmy a alergií

Olej z rasce má potenciál zmierňovať príznaky astmy a to tak, že podporuje rozšírenie priedušiek. Výskumy potvrdzujú účinok oleja už po 2 týždňoch užívania na silné sezónne alergie. Kýchanie, upchatý nos, svrbenie nosa a slzenie očí sa pri pravidelnom užívaní rascového oleja podstatne znížili. Podobne, ako to naznačili ďalšie štúdie, má pozitívny vplyv aj na iné druhy alergie, týkajúce sa tráviaceho traktu, napr. histamínová intolerancia, ktorá súvisí aj so sennou nádchou.

Čerstvá čierna rasca

Regulácia krvného tlaku

Rasca má antihypertenzívne vlastnosti, teda také, ktoré pomáhajú znižovať krvný tlak. V roku 2013 boli na základe látok, ktoré rasca obsahuje, urobené štúdie, ktoré potvrdili, že olej z rasce dokázal znížiť systolický a diastolický krvný tlak. Pravdepodobne za to môžu protirakovinové látky, ktoré sa v rasci nachádzajú. Ide hlavne o vyššie množstvo omega 3 a 6 mastných kyselín, napr. kyselina linoleová, palmitová, palmitolejová... Tieto antioxidanty sa starajú o správnu cirkuláciu krvi v celom obehovom systéme. Cievy zbavujú toxínov, vďaka čomu sa upravuje cholesterol a cukor v krvi, preto je olej vhodný aj pri diabetickej liečbe 2. typu.

Rýchle trávenie a chudnutie

Rasca obsahuje vitamíny B, ktoré podporujú správne metabolizovanie potravín. Semená sa vyznačujú aj karminatívnymi vlastnosťami, čo znamená, že pomáhajú pri trávení, odstraňujú plynatosť, nafukovanie, bolesti a kŕče v žalúdku či v črevách. Bránia hnilobným a kvasným procesom v čreve, čím pôsobia ako prevencia proti rakovine hrubého čreva. Odstraňuje aj hnačku, ale na druhej strane pôsobí ako prevencia pred zápchou, pretože stimuluje peristaltiku čriev. Tým, že prispieva k pravidelnému vylučovaniu a detoxikácii čreva, urýchľuje metabolizmus a podporuje chudnutie.

Zdravá pleť

Olej z čiernej rasce sa používa aj na pleť. To, že sa stará o právne fungovanie tráviaceho traktu, sa odzrkadlí aj na pleti. Vo viacerých prípadoch sa potvrdilo, že olej odstránil akékoľvek druhy ekzémov a to pri vonkajšom i vnútornom použití. Pri nanášaní oleja na rany sa urýchľuje ich hojenie a jazvy sú podstatne menej viditeľné. Antimikrobiálne a protizápalové účinky pôsobia ako upokojujúca liečba na akné. Olej má výborné účinky na kožné ochorenie psoriáza, ktoré je ťažko liečiteľné. S pravidelným používaním oleja sa stav pokožky, postihnutej psoriázou, podstatne zlepšil. Olej pokožku nielenže zbavuje neestetických nedokonalostí, ale aj vážnych dermatologických problémov a ochorení. Pokožku, navyše, zanecháva hebkú, hydratovanú a upokojuje celé telo, preto sa používa aj pri masážach.

Ďalšie účinky oleja z čiernej rasce 

  • dokáže zastaviť a spomaliť rast nádorov až o 50 %,
  • podporuje bunkový rast kostnej drene,
  • očisťuje pečeň a chráni ju pred poškodením,
  • chráni telo pred infekčnými ochoreniami (nádcha, chrípka, HIV),
  • vyživuje pokožku a regeneruje poškodené kožné bunky,
  • zabraňuje vzniku zápalových procesov,
  • zvyšuje elasticitu ciev,
  • zmierňuje bolesti chrbta a predmenštruačné bolesti, kŕče žalúdka a brucha, zmierňuje reumatické kŕče,
  • má močopudné vlastnosti a bráni vzniku močových kameňov,
  • zlepšuje dýchanie, používa sa aj pri liečbe bronchitídy,
  • znižuje výskyt epileptických záchvatov,
  • podporuje rast vlasov,
  • podporuje plodnosť mužov i žien, znižuje riziko spontánneho potratu,
  • podporuje tvorbu mlieka počas dojčenia,
  • pomáha liečiť autoimunitné ochorenia,
  • zmierňuje bolesti hlavy, migrény,
  • bojuje proti rakovine pankreasu, pečene, rakovine prsníka, hrubého čreva,
  • odstraňuje mikróby v ústach, čím odstraňuje zápach z úst a zápaly ďasien...

Vyberáme z nášho katalógu

Ako sa získava olej z čiernej rasce?

Už v úvode článku sme naznačili, z akej rastliny pochádza rasca. Je to Černuška siata (Nigella sativa), ktorá má krásne a výrazné modrastobiele kvety. Listy sa podobajú tým kôprovitým a dorastá do výšky cca 25 cm. Plodom rastliny sú semienka, ktoré sa objavia v strede kvetnatého piestu po odkvitnutí. Rastlina dobre znáša chlad aj zimu, je schopná prezimovať aj v našich podmienkach. Zber semien sa uskutočňuje od júla do septembra. Na prípravu rascového oleja sa zbierajú ručne. Takto pozbierané semienka sa vysušia, lisujú za sa studena a vzniká olej z čiernej rasce.

Ak ju pestujete doma, môžete si ich hneď po zbere pridať do jedla. Pomocou mažiara si ich rozdrvte na prach, aby bola chuť jedla výraznejšia a aromatickejšia. Poprípade ich zalejte alkoholom a vyhotovte si domácu tinktúru. Vysušený kvet vyzerá ako makovica, takže sa bude pekne vynímať aj v jesennej výzdobe.

Formy a použitie

Semená rasce čiernej sú tradičným korením v indickej, stredovýchodnej a severoafrickej kuchyni. Dlhoročné skúsenosti a používanie, viedli staroveké národy k tomu, aby z nich vyrábali rôzne produkty. Semienka rasce jedlám a alkoholu dávali silnú arómu a zaujímavú chuť oregana v kombinácii s čiernym korením a s jemným tónom cibule. Domáci liečitelia si z rasce vyrábali rascové tinktúry (elixíry dlhovekosti), v domácnostiach sa rasca drvila na prach, pretože ľudia zistili, že rascový prášok mal aromatickejšiu chuť a vôňu. Napokon sa začali semienka lisovať a vznikol rascový olej, ktorý poznali a používali už v starovekom Egypte.

Rascový olej sa získava z čiernej rasce

Dnes tradícia rascového oleja pokračuje. Používa sa v klasickej tekutej forme, ale aj v ďalšíck. Svoje uplatnenie našiel v týchto oblastiach:

  • Alternatívna medicína – ako prevencia proti mnohým vyššie uvedeným ochoreniam, ako doplnok stravy a výživy a to v rôznych formách. Predáva sa napr. vo forme kapsúl, v tekutom stave, v tabletkách, v tinktúrach, v krémoch.
  • Gastronómia – má aromatické a výrazné dochucovacie vlastnosti, ktoré z tradičnej kuchyne vykúzlia zahraničné jedlá. Používa sa pri príprave studených pokrmov, napr. do ovocných i zeleninových šalátov, do koláčov, do polievok. Pridáva sa nielen do jedál, ale aj do alkoholických a nealkoholických nápojov, do vína, do rôznych exotických drinkov, jestvuje aj rascová pálenka, likér. Môže sa aj povariť, ale varením stráca podstatnú časť vitamínov a minerálov.
  • Kozmetický priemysel – využitie má vo vlasovej a pleťovej kozmetike, buď v konkrétnych šampónoch, krémoch, ale olej z čiernej rasce sa môže na vlasy aplikovať aj surový.
  • Terapia a masáž – rascový olej môžete použiť aj ako éterický olej do difuzéra, kúpeľa alebo na masáž rôznych častí tela, pôsobí upokojujúco a uvoľňujúco.

Tip: Ako rýchlo použiť olej z černej rasce na vlasy a na pleť ? Naneste olej po umytí vlasov zľahka po celej dĺžke vlasov, najmä na končeky vlasov, olej zabezpečí lepšie rozčesávanie a obalí končeky tak, aby sa neštiepili. V prípade pleti nakvapkajte 2 kvapky oleja do dlaní, pridajte kvapku octu a v rukách máte hotovú ochrannú a antibakteriálnu pleťovú kúru. 

Olej z čiernej rasce a nežiaduce účinky

Aj zdravý rascový olej môže zo sebou prinášať isté riziká. Hoci sa pokladá za silný podporný prostriedok, vďaka čomu sa klasifikuje ako doplnok stravy a výživy, niekomu môže narobiť aj nepríjemnosti. Precitlivení ľudia môžu mať problém s jeho užívaním, kvôli viskozite a výraznej chuti. U niekoho sa môžu objaviť alergické reakcie. Môže vyvolať hnačku, zvracanie a žalúdočné či brušné kŕče.

Kto by nemal užívať olej z rasce?

Olej z čiernej rasce ako taký je bezpečný pre každého človeka, za predpokladu, že sa to s ním nepreháňa a užíva sa podľa pokynov. Vzhľadom na to, že kvalitný olej z rasce nie je možné vyrobiť v bežných domácich podmienkach, mnoho výrobcov pridáva do oleja aj iné umelé látky (konzervačné, farbivá, arómy), ktoré môžu zahŕňať, a väčšinou aj zahŕňajú, isté obmedzenia pri užívaní. Dôležité je čítať informácie na etiketách. Vo všeobecnosti by mali byť opatrní ľudia, ktorí podstupujú chemoterapiu alebo užívajú nejaké lieky na rakovinu, pretože rascový olej môže znižovať účinok týchto liekov. Preto v tomto prípade, ale aj pri ďalších ochoreniach, na ktoré sa už dlhodobo liečite, sa o užívaní rascového oleja poraďte so svojim ošetrujúcim lekárom.

Skúsenosti s olejom z čiernej rasce

Olej z čiernej rasce sa spomína na mnohých fórach. Niektoré diskusie sa týkajú chudnutia, niektoré imunity, dojčenia, pleti, vlasov a pod. V každej kategórii, ktorú sme spomenuli, majú ľudia väčšinou pozitívne skúsenosti. Jeho účinky hodnotíte lepšie ako účinky tekvicového oleja. Podávate ho deťom a sami ich užívate, najmä v čase chrípkového obdobia, na posilnenie imunity. Najčastejšie ho používate pri problémoch s kašľom a dýchaním, rascový olej totiž zbavuje kašľa, uľahčuje vykašliavanie a celkovo uvoľňuje dýchacie cesty. Mnoho matiek ho používa na tvorbu materského mlieka. Nájdu sa aj menej pozitívne skúsenosti, niektorým ľuďom spôsobil alergickú reakciu vo forme akné, možno však išlo len o proces telovej očisty. Mimochodom, aj pacienti s vysokou histamínovou intoleranciou vykazujú výborné výsledky. Počas užívania rascového oleja, môžu konzumovať všetky potraviny.

Skúsenosti so 100% olejom z čiernej rasce Specialist

Užitočné informácie o rascovom oleji

Ako sa olej z rasce užíva a dávkuje?

Na každom produkte je uvedené, ako sa olej dávkuje a užíva. Denná dávka väčšinou predstavuje 1 čajovú lyžičku. Ak sú zdravotné problémy vážnejšie, môže sa postupne prejsť na dávku 2 lyžičky denne, jedna ráno na lačno a druhá večer pred spaním. Olej je možné zmiešať aj s jogurtom, medom alebo s džúsom. Na vonkajšie použitie sa používa podľa potreby. 

Môžu olej z rasce užívať tehotné, dojčiace ženy a deti?

Rascový olej je možné podávať aj deťom už v dojčenskom veku, veľmi rýchlo a účinne upokojuje kolikové bolesti a pomáha pri ochoreniach horných dýchacích ciest. Odporúča sa užívať aj tehotným a dojčiacim ženám, pretože zvyšuje produkciu materského mlieka. Každopádne, vždy si pred samotným užitím oleja prečítajte, či neobsahuje iné látky, ktoré by mohli ohrozovať vaše tehotenstvo a dieťatko alebo sa poraďte so svojím lekárom.

Kde sa dá olej z čiernej rasce kúpiť a koľko stojí?

S kúpou rascového oleja je niekedy problém, ak ho teda hľadáte v kamenných predajniach. Nie je veľa obchodov a lekární, kde ho majú. Vsaďte teda na istotu a zakúpte si ho prostredníctvom internetu, je to pohodlnejšie, bezpečnejšie a výhodnejšie. Podľa našich skúseností odporúčame online predajne Herbatica, Babickina Záhrada. Niekedy sa olej z čiernej rasce dá kúpiť aj v online lekárni Dr.max. Čo sa týka ceny oleja z čiernej rasce, je vyššia ako u iných olejov. Dôvodom je stupeň najvyššej kvality, náročné spracovanie a ručný zber. Navyše ide o olej, ktorý je pomerne vzácny, v bežných obchodoch takmer nedostupný.

Najlepšie oleje z čiernej rasce

Vyberáme z nášho katalógu

Zobraziť produkty v kategórií:


Autor článku

Dominika Hamarová

Volám sa Dominika Hamarová a mám vyštudovanú predškolskú a elementárnu pedagogiku. Vo voľnom čase sa venujem zdravému životnému štýlu a športu...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Bodliakový olej na pečeň i vlasy – cena, účinky, použitie, skúsenostiBodliakový olej na pečeň i vlasy – cena, účinky, použitie, skúsenosti

Bodliakový olej je považovaný za najúčinnejší prírodný liek na liečbu pečene. Okrem toho má pre organizmus aj mnohé ďalšie pozitívne prínosy.

Hroznový olej na pleť i vlasy – dávkovanie, použitie, cena, skúsenostiHroznový olej na pleť i vlasy – dávkovanie, použitie, cena, skúsenosti

Hroznový olej  –  zázrak alebo podfuk? Pozrite sa, čo hroznový olej skutočne dokáže, a v čom vám až tak nepomôže.

Ľubovníkový olej (recenzia): Účinky, použitie, skúsenosti, cena, výroba domáceho olejaĽubovníkový olej (recenzia): Účinky, použitie, skúsenosti, cena, výroba domáceho oleja

Používate ľubovníkový olej alebo ste o ňom ešte nikdy nepočuli? Ktoré všetky benefity môžete získať používaním ľubovníkového oleja? Možnosti jeho využitia sú rozmanité.