Olej z pšeničných klíčkov na pleť, na opaľovanie – účinky, použitie, cena

Používate v domácnosti aj kozmetike oleje? Nie, nehovoríme len o tom slnečnicovom alebo olivovom. Reč je o olejoch z ďalších druhov potravín. Spôsobom spracovania si v sebe zachovajú vitamíny a minerály, ktoré majú potom pozitívne účinky pre naše zdravie, zvonku aj zvnútra.

Olej z pšeničných klíčkov je lisovaný za studena

Dnes vám povieme niečo viac o oleji z pšeničných klíčkov a jeho účinkoch. Tento olej má tmavú farbu a jeho výrazná vôňa pripomína vôňu čerstvého obilia. Lisuje sa za studena, takže sa jeho výživné látky nezničia teplotou. Môžete ho konzumovať, ale tiež aplikovať na pokožku. Nie je ničím výnimočným, ak ho nájdete v zložení vašich kozmetických prípravkov. Aké je zloženie oleja, s čím pomáha a má vedľajšie účinky?

Olej z pšeničných klíčkov na pleť i opaľovanie

Zloženie oleja

Čo spôsobuje, že má také pozitívne účinky na naše telo? Na túto otázku poznáme jednoznačnú odpoveď. Je to vďaka všetkým vitamínom, minerálom, antioxidantom a kyselinám, ktoré obsahuje. Zaujímavosťou je, že klíčky obsahujú viac bielkovín ako väčšina mäsových výrobkov. Esenciálne mastné kyseliny tvoria 50 – 70 % celkového obsahu. Z mastných kyselín olej z pšeničných klíčkov obsahuje:

  • 62 % kyseliny linolovej – nenasýtená mastná kyselina s dvojitou väzbou, ktorá v tele stabilizuje štruktúry bunkových membrán a pokožky. Tvorí približne 20 % všetkých mastných kyselín v zdravej pokožke.
  • 16 % kyseliny palmitovej – nasýtená mastná kyselina bežne sa vyskytujúca u zvierat aj rastlín. Je hlavnou zložkou olejov v prípade paliem, ako je palmový, kokosový olej a olej z palmových jadier. Má mierne antioxidačné a antiaterosklerotické vlastnosti.
  • 14 % kyseliny olejovej – prirodzene sa vyskytuje ako omega-9 nenasýtená mastná kyselina. Má bledožltý odtieň a sadlo pripomínajúcu arómu. Vyskytuje sa prirodzene v olejoch rastlinného pôvodu a tvorí tukové tkanivo organizmu.

Za studena listované pšeničné klíčky v sebe ukrývajú aj množstvo vitamínov a minerálov, ktoré spomaľujú starnutie, povzbudzujú organizmus, podporujú srdečnú činnosť a mnoho ďalšieho. Na svedomí to majú tieto vitamíny a minerály:

  • Vitamín A – alebo aj retinol je vitamín rozpustný v tukoch. Nachádza sa v živočíšnych produktoch a konzumovať by ste ho mali aj so žltou, oranžovou alebo červenou zeleninou.
  • Vitamín E – patrí k najdôležitejším antioxidantom. Chráni bunky pred voľnými radikálmi, oxidačným stresom a pomáha spomaľovať starnutie buniek. Nedostatok vitamínu E spôsobuje neurologické problémy a znižuje obranyschopnosť.
  • Vitamín D – je jedným z najdôležitejších vitamínov. Je rozpustný v tukoch, primárne sa vyskytuje v dvoch formách (D2, D3) a telo ho dokáže samo syntetizovať vďaka ultrafialovému žiareniu.
  • Vitamín K – taktiež sa rozpúšťa v tukoch. Je to komplex troch vitamínov (K1, K2 a K3). Vitamín K sa zúčastňuje metabolizovania vápnika, vplýva na kvalitu kostí, najmä počas vývoja a rastu.
  • Fosfor – patrí k najbežnejším chemickým látkam a potrebný je aj pre naše telo. Opravuje tkanivá a bunky, filtruje odpadové látky a stará sa o zdravie kostí, zubov, svalov aj obličiek.
  • Železo – je jedným z najdôležitejších minerálov pre ľudské zdravie. Hrá dôležitú úlohu pri správnom fungovaní imunitného systému, zvyšuje hladinu hemoglobínu a eliminuje únavu.

Pomáha s cholesterolom, so stresom i hydratáciou pokožky

Keďže obsahuje olej z pšeničných klíčkov toľko aktívnych látok, má aj komplexné účinky pre zdravie. Vplýva na kondíciu buniek, orgánov aj pokožky. Celkovo tento olej zvyšuje fyzickú kondíciu a odolnosť organizmu, spomaľuje proces starnutia (vďaka koenzýmu Q10 a ženským hormónom) a bojuje aj proti pravidelnej únave.

Olej z pšeničných klíčkov je vhodný na hydratáciu pleti

Olej z pšeničných klíčkov má tieto pozitívne účinky na naše telo:

  • podporovanie správnej mozgovej činnosti,
  • má vplyv na zlepšenie neurologických problémov,
  • pomôže vám so stresom a intenzívnymi migrénami,
  • zlepšuje srdcový rytmus a upravuje krvný tlak,
  • slúži ako prevencia chorôb so srdcom,
  • podporuje trávenie a čistenie tela od škodlivých toxínov,
  • znižuje cholesterol,
  • má antiseptické účinky,
  • u mužov podnecuje tvorbu spermií a podporuje potenciu, u žien napomáha pri tvorbe ženských hormónov, podporuje ovuláciu a oplodnenie vajíčka,
  • tlmí príznaky predmenštruačného syndrómu a klimaktéria (prechodu),
  • pomáha so spaľovaním tukov, zrýchlením metabolizmu a aktivuje nevyužitý telesný tuk,
  • pri nadbytočnom množstve energie u detí dochádza k upokojeniu,
  • regeneruje pokožku pri popáleninách, ekzémoch a akné,
  • vyživuje a hydratuje kožu na celom tele, ktorá potom pôsobí mladistvejšie,
  • slúži ako ochrana pred nebezpečným UV žiarením, preto sa dá použiť aj na opaľovanie,
  • pomáha pri vypadávaní vlasov, vďaka nemu začnú rásť aj nové vlasy a stará sa o ich kvalitu,
  • posilňuje a spevňuje nechty.

Vopred treba upozorniť na to, že sa všetky tieto pozitívne účinky prejavia pri dlhodobom používaní. Je dobré zaradiť olej do jedálnička a starostlivosti o pleť na dennej báze. Čo sa týka vnútorného použitia, odporúča sa 1 – 2 čajové lyžičky denne, pred alebo po jedle. Ak vám nechutí samostatne, použite ho na prípravu jedla. Olej môže byť doplnkom stravy aj vášho domáceho miláčika. Pomáha s lupinami, suchou kožou a srsť je lesklejšia.

A ako ho používať na telo? Môžete ho primiešať do pleťových masiek, vtedy má dostatok času na vsiaknutie do pokožky. Dá sa použiť aj samostatne, namiesto krému. Rovnako ako väčšina panenských olejov aj tento slúži ako výživa pre vlasy. Vmasírujte ho ku korienkom a nechajte pár hodín pôsobiť. Po klasickom umytí vlasov zistíte, že sú krásne lesklé a vyživené.

Vyberáme z nášho katalógu

Skladovanie a konzumácia

Tento olej sa na vyprážanie, varenie ani zohrievanie nepoužíva. Konzumovať by ste ho mali výhradne za studena, pretože pri zohrievaní sa rozkladajú všetky prospešné látky. Využiť sa dá samostatne na dochutenie šalátov, cestovín, chleba alebo pri príprave dresingov či omáčok. Pokvapkať ním môžete aj čerstvo pripravené, teplé jedlo. Má medovo-olejovú konzistenciu a jeho príchuť pripomína klasické maslo. Olej je z nutričného hľadiska bohatou potravinou, takže ho môžete pridať do rannej ovsenej kaše, smoothie, jogurtu či nátierky.

Hoci majú pšeničné klíčky viac kalórií, tento typ oleja sa hodí do redukčného jedálnička. Ako ste si už vyššie prečítali, má na svedomí redukciu tukov v tele. Stačí, keď ho zakomponujete do zdravých a výživných jedál. Môžete ním nahradiť aj klasický olivový olej, ktorý sa tiež odporúča nezohrievať.

Skladujte ho pri teplote od 7 do 25 stupňov Celzia. Ak by bola teplota príliš nízka, v oleji sa začnú tvoriť zakalené miesta alebo začne tuhnúť. To sa upraví, keď ho premiestnite na miesto s izbovou teplotou. Nemal by byť vystavovaný slnku, takže je ideálna špajza alebo pivnica, a dbajte na dobré uzatváranie.

Olej z pšeničných klíčkov v kozmetike

Tento olej sa používa na pokožku celého tela. Výhodou je, že sa rýchlo vstrebáva a na koži vám nezostane nepríjemný mastný povlak. Je vhodný pre všetky typy pleti. Mladšej pleti pomáha s liečbou akné a suchými miestami, pri staršej pleti je plusom intenzívna hydratácia, regenerácia a omladzovacie účinky. Olej dlhodobo zvyšuje obranyschopnosť pleti, bráni vznikaniu nových vrások a tie drobnejšie vyhladzuje.

Na tele dokáže vďaka svojim regeneračným schopnostiam hydratovať tie najsuchšie a najviac namáhané miesta – lakte, kolená a stvrdnutú kožu na chodidlách. Pri zraneniach alebo odreninách podporuje hojenie. Ak máte celý život problém s ekzémom alebo máte na tele strie, príznaky vám môže zmierniť olej z pšeničných klíčkov.

Olej z pšeničných klíčkov môžete použiť samostatne alebo ho primiešať do pleťovej masky či krému

Vyživuje nechty, slúži ako prevencia proti lámaniu a bráni popraskaniu kožičky v ich okolí. Zloženie tohto oleja je vhodné aj na regeneráciu vlasov a vlasovej pokožky. Pravidelnou aplikáciou vyživíte vlasové folikuly, ktoré sú nevyhnutné pre rast vlasov. V lete používaním oleja zachováte vo vlasoch potrebné živiny a hydratáciu. Zvyšuje ich lesk a uhladzuje rozštiepené končeky. Ak máte problém s lupinami, siahnite po tomto type oleja. Do kozmetických produktov sa využíva aj preto, že má výborné konzervačné účinky.

Vedľajšie účinky oleja

Pokiaľ máte alergiu na lepok alebo ho váš organizmus správne nespracuje, mali by ste sa oleju z pšeničných klíčkov vyhýbať, pretože lepok obsahuje. Aj ľudia, ktorí si dávajú pozor na hladinu sacharidov vo svojom jedálničku (hlavne pri nízkosacharidových diétach), by mali užívanie oleja z pšeničných klíčkov zvážiť. Jedna šálka oleja obsahuje až 60 gramov sacharidov.

Tento olej je bohatý na triglyceridy, čo je druh tuku. Problém by to mohol znamenať v prípade ľudí so srdcovými ochoreniami alebo v prípade vysokého rizika výskytu tohto druhu chorôb. Sledujte si príjem oleja – príliš vysoká hladina triglyceridov je spojená s nepriaznivými účinkami na činnosť srdca a ciev. U niektorých ľudí sa prejavujú aj mierne vedľajšie účinky pri užívaní oleja, hlavne spojené s trávením. Je to hnačka, nevoľnosť, plynatosť a závraty. Je dobré užívanie oleja z pšeničných klíčkov konzultovať s všeobecným lekárom. On vám bude vedieť najlepšie poradiť, či je pre vás vhodný.

Olej z pšeničných klíčkov na pleť i opaľovanie

Zobraziť produkty v kategórií:


Autor článku

Redakcia NašeZdravie

Prinášame vám množstvo zaujímavostí z oblasti zdravia a zdravého životného štýlu. Predstavíme si bežné ochorenia, možnosti ich liečby, ako aj...


Pridať komentár

V tejto kategórií nájdete aj:

Marhuľový olej – účinky, použitie na pleť, vlasy, pre novorodencaMarhuľový olej – účinky, použitie na pleť, vlasy, pre novorodenca

Počuli ste už o marhuľovom oleji? Je určený na vonkajšie a vnútorné použitie, môžu ho používať dospelí, deti aj bábätká.

Harmančekový pleťový a esenciálny olej – účinky, skúsenosti, receptHarmančekový pleťový a esenciálny olej – účinky, skúsenosti, recept

Harmanček si zvykneme dopriať v podobe čaju, z tejto byliny sa vyrába aj harmančekový esenciálny olej. O jeho účinkoch, spôsoboch využitia a zaujímavostiach sa dočítate v článku.

Prírodný olej z čiernej rasce – účinky, cena, užívanie. Vhodný je na pleť i na vlasyPrírodný olej z čiernej rasce – účinky, cena, užívanie. Vhodný je na pleť i na vlasy

Olej z čiernej rasce má množstvo priaznivých zdravotných účinkov. Všetko podstatné o tomto liečivom oleji vám prezradíme v článku.